Marie Göranzons stora sorg: ”Det är fruktansvärt svårt”

Marie Göranzon jan malmsjö

Marie Gˆranzon Presentation av VÂrens nyheter p Dramaten 2017, Stockholm, 2016-10-20 (c) Karin Tˆrnblom / IBL

Karin Tˆrnblom/TT
Marie Göranzon känner att tiden rinner ut för henne och maken Jan Malmsjö.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 7?
Slå på ljud

Marie Göranzon, 78, och Jan Malmsjö, 88, är ett av Sveriges mest hyllade och uppskattade skådespelarpar, de har varit tillsammans i över 50 år och har genom den tiden delat både sorg och glädje med varandra. Men nu börjar åldern göra sig påmind, något Marie har haft svårt att acceptera, berättar hon för Agneta Sjödin i hennes podcast Så in i själen.

Men det är inte för hennes egen del, utan för den tio år äldre maken som oron kryper närmre.

– Jag vill ju inte att det ska ta slut. Jag vill ju att… Jag blir ju förtvivlad när jag ser att någon som man älskar och står nära, som nu Janne då, blir äldre och gammal alltså. Jag har ett raseri inom mig som gör att jag inte accepterar det och det är väldigt jobbigt för omgivningen. Jag vill att han ska vara som han var för 15 år sedan. Det ska inte finnas något fel. Man får gärna bli gråhårig och gå lite så där, det får bli lite, men inte så mycket va.

Marie Göranzon jan malmsjö

Marie Göranzon och Jan Malmsjö i Tillsammans med Strömstedts. De har varit ett par i över 50 år. Foto: TV4

Marie Göranzon: ”Jag slår vilt omkring mig”

Det är många stora känslor som sliter inom henne, och hon har inte hittat något bra sätt att handskas med dem än.

– Jag slår ju vilt omkring mig. Och så går jag ut ett tag, tar en promenad. Jag har ju inga redskap. Jag kan ju inte hantera sådant. Jag försöker, men då går jag ut. Ställer mig och skriker någonstans. Eller går. Därför att jag har inte lärt mig att hantera sådant. Jag tycker det är fruktansvärt svårt och jobbigt.

Det är starka känslor, och på frågan om vad de grundar sig i har Marie Göranzon ett svar.

– Rädsla för att bli ensam. Rädsla för att en person som betytt mycket och som har varit väldigt stark alltid ska vara stark. Inte svag. Inte gammal. Inte klen. Inte sjuk. Det är en enorm brist hör jag nu när jag räknar upp allt, säger hon i podden.