Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Marie-Louise Ekmans beslut efter sex år som änka – så hedrar hon Gösta

10 okt, 2023, 06:30 
AvGabriella Hall

Gösta Ekmans dagböcker blir till bok.

Annons

I ett trettioårigt äktenskap levde Marie-Louise och Gösta sida vid sida. För sex år sedan gick Gösta Ekman bort. Han finns inte bara kvar i svenska folkets hjärta utan också hos Marie-Louise, som håller minnet av honom vid liv.

TV: Se när Victoria och Daniel anländer till DramatenBrand logo
TV: Se när Victoria och Daniel anländer till Dramaten

Gösta var en flitig skrivare och förvarade sina dagböcker i väskor, som Marie-Louise tillsammans med hans kläder, skor och foton från 50-, 60-, och 70-talet låtit stå orörda sedan han dog.

I hennes nya bok ”Jag tror jag går in i hans rum och öppnar en väska till” får läsaren ta del av en ung Gösta Ekmans brev och dagboksanteckningar.

– Gösta gick bort för sex år sedan, men han finns hela tiden med mig. Han har ingen kropp idag, den har jag inte lyckats framkalla, men jag tänker hela tiden på vad han skulle ha tyckt om olika saker. När jag skrev boken var han så nära mig, det var väldigt kärt, säger Marie-Louise Ekman till Icakuriren.

Annons
Efter Marie-Louises första bok ”Få se om hundarna är snälla ikväll” är hon nu aktuell med sin andra.

Det är Marie-Louises andra bok om Gösta, den första publicerades ett år efter hans bortgång och bygger på hennes minnesanteckningar från Göstas tid på sjukhuset. Då skrev hon för att fungera som sin makes minne. I hennes nya bok står hans egna tankar att läsa.

Dagboksanteckningar från en ung Gösta Ekman blir bok

Gösta kom att bli en av landets största och mest folkkära skådespelare, men vägen dit var inte enkel.

– Gösta beskriver så otroligt bra och innerligt hur det är att vara en ofärdig människa. Han är oerhört osäker. Han vet inte vad han vill bli, eller vad han ska göra av livet. Han är deprimerad, men på samma gång grandios, säger Marie-Louise.

Annons
Gösta Ekman vid Guldbaggegalan 2016.

Dagböckerna vittnar om en ung person som fortsätter trots en känsla av meningslöshet. Även Marie-Louises minnen från hans sista tid i livet är förevigade i boken.

Hon tror och hoppas att läsningen kan bringa kraft till andra som kämpar med tillvaron.

Foto: TT

Annons