Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Markoolio anmäld efter händelsen på Allsånsgscenen: "Tråkigt"

15 aug, 2023, 16:00 
Markoolio och Allsång på Skansen
Markoolio blev anmäld efter en kontroversiell händelse i Allsång på Skansen.
Annons

Allsång på Skansen är ett av de mest älskade programmen i svensk tv-historia. Men man får inte glömma att det också har en förmåga att locka fram en helt annan typ av känslor.

Så var fallet när Markoolio gästade Allsången år 2007 och framförde låten Ingen sommar utan reggae. Refrängen är väldigt catchy – men också problematisk i vissas ögon. Den innehåller nämligen en väldigt tydlig referens till hembränd sprit.

Pernilla om nervositeten, hetsen och stressen i Allsång på SkansenBrand logo
Pernilla om nervositeten, hetsen och stressen i Allsång på Skansen

Markoolio blev anmäld efter Allsång på Skansen

Markoolio och Allsång på Skansen
Markoolio rörde upp känslor!

Så här går dängan:

Det ska va reagge på sommarn och massvis med sol

Dricka hemkört och cola i en uppblåsbar pool

Annons

Ja, det ska va reagge på sommarn, lite lullig var dag

Sjunga na-na-na-na-na, det är det jag vill ha

Låten föll inte i god jord hos IOGT-NTO:s ordförande i Värmland, Monica Ståhl. Hon lämnade in en anmälan till Granskningsnämnden, och krävde att SVT blev straffade.

– Den har en klart alkoholvänlig text, något jag inte tycker är lämpligt i ett familjeprogram. Det sitter ungar och sjunger med i texten utan att riktigt förstå vad de sjunger, säger Monica i en intervju som Aftonbladet publicerat.

SVT:s dåvarande nöjeschef Peter Syrén tog dock lätt på kritiken.

– Jag tror inte att vi blir fällda och det är tråkigt att någon blivit provocerad av texten, har Peter sagt till P4 Värmland.

"Något skamligt och pinsamt"

Marko Lethosalo, som Markoolio egentligen heter, är inte främmande för alkoholens mörka sidor. Så här skriver han i självbiografin Markoolio, mörkret och den rosa bubblan.

"Alla vi som bodde pa Skarpovagen var folk av samma skot och korn. Det var manga andra som hade det trasigt hemma och det sags snarare som regel an undantag att ha alkoholiserade foraldrar, vald och skit nara inpa. Det blev en sorts marklig trygghet i det, dar alla forstod varandra och dar man inte behovdes skammas infor varandra. Men i skolan var det annorlunda, mer hysch-hysch over hur man hade det hemma. Dar talade man inte hogt om alkoholismen eller valdet, for dar fanns alla valartade medelklassbarnen och da blev vart skitiga liv nagot skamligt och pinsamt", skriver Markoolio med medförfattaren Gustav Gelin.

Annons