Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mästerkock-vinnaren Tess Medina – har aldrig misslyckats med en maträtt

26 apr, 2024, 22:00 
Victoria Morand
Samuel Steén/TT
Sveriges mästerkock-vinnaren Tess Medina om livet bakom kamerorna, paradrätten som alltid går hem och framtiden.
Annons
Här avslöjas vinnaren av ”Sveriges mästerkock” 2024!Brand logo
Här avslöjas vinnaren av ”Sveriges mästerkock” 2024!

Får börja med att säga ett stort grattis! Hur känns det nu? Har det lagt sig?

Nej, det har det faktiskt inte. Det känns som att det kommer att ta ett tag innan det lagt sig. Det är väldigt mycket. Det känns som att man har vunnit på nytt!

Jag vann ju den 5 december, men att det blev officiellt förra veckan gör ju att det plötsligt blir som att man vinner igen. Det är nu allting drar igång och man får jobberbjudanden och lite andra grejer. Det är skitkul. Det är hur roligt som helst.

Vad kände du när du stod framför domarna i finalen och de ropade ut ditt namn?

Josefine Freij och Tess Medina i finalen.TV4.

– Det sjuka är att jag har inget minne av det här. Att de har sagt mitt namn, det kommer jag ihåg. Men jag minns inte min reaktion, så när jag såg det förra onsdag på tv, då var jag såhär: Men gud var det så jag reagerade? Men allt var helt surrealistiskt. Det är sjukt. Man står ju där och man vet ju om sig att det är 50-50. Och jag tror att jag hade varit glad om jag kom tvåa… det är väl lätt att säga det när man vunnit.

Annons

– Jag är inte speciellt tävlingsinriktad som person, så jag var ju otroligt stolt över hur långt jag hade kommit redan som det var.

Vad var svårast, vilka var utmaningarna i programmet?

– Det var jättemycket utmaningar, men det jag tyckte var svårast var att tro på mig själv. Att komma på saker och laga tyckte jag inte var så jobbigt och under tävlingarna blev jag inte speciellt stressad under matlagningen.

– Det som var utmanande var att gå in i sig själv och känna att man tar det lugnt på kvällarna, att man inte ska stressa upp sig för vad det är som ska komma dagen efter. För det visste man ju inte om. Och att presentera maten för jurymedlemmarna var såklart jättestort. De är ju sjukt duktiga.

Samuel Steén/TT

Familjens reaktion till Tess medverkan i programmet

– Jag tror inte de riktigt fattade vad det var för någonting. Det här är inte ett program som de har sett medan jag har ju sett allt. Men det är ingen som kollar på tv så.

Annons

– Jag frågade mamma om hon kunde följa med mig till Täby. Hon sa: "Nej, vi hinner inte, du får fråga någon kompis”. Då sa jag: “Men snälla. Det hade verkligen betytt mycket för mig.” Då tror jag att hon hade gått hem och kollat på programmet och då insett att det här betyder mycket, så då följde hon med. Varje steg var alla jätteglada, det var jag själv också. Jag hade noll förväntningar på att det skulle gå så bra. Men det gjorde det ju.

Vad är din paradrätt?

– På min födelsedag, den 19 september, då är det alltid att jag lagar en börsborgunion. Jag tycker om att laga mat som är familjärt. Jag tycker att det är trevligt att maten står framme på bordet. Att man kan ta en slev av lasagne eller pasta. Någon gryta eller att det är lite plock. Det ska kännas mycket och generöst. Det tycker jag är väldigt, väldigt viktigt.

Har du en maträtt som du verkligen misslyckats med?

– Nej, faktiskt inte.

Vinnaren av Sveriges Mästerkock, 2024.Samuel Steén/TT

Vad är något du alltid har i kylskåpet?

– Jag tycker att det är viktigt med kräm. Det ska också finnas någon chili. Och sen tycker jag att det är viktigt att man alltid har någon god ost hemma. Som man bara kan plocka fram med några kex. Jo! Cornichons också. Cornichons, kapris eller saltgurka är ett måste!

Annons

Hur ser vardagen annars ut?

– Nu har jag gått och köpt en liten hundvalp som heter Milou. Hon är bara fem månader, så nu ska jag gå och köpa lite hundmat. Just nu är det väl mer att jag bara försöker landa lite i alla förfrågningar som jag får och sen se vad jag tycker är roligt, och faktiskt testa på lite olika saker. Landa i vad som jag tycker är roligt, vad det är som jag faktiskt vill göra.

Tess Medinas framtidsplaner efter Sveriges mästerkock

– Framtiden är svår att svara på tycker jag just nu. Men just nu framåt så är det att fokusera mycket på mina sociala medier och göra cateringuppdrag som jag fått från jätteroliga varumärken, vilket känns superkul. Och även göra lite takeovers på restauranger och så vidare.

Á table med Tess.Bonnier

Sen har du kokboken också!

– Ja, så har jag boken och förhoppningsvis så vill jag göra mer signeringar. Jag hade en på NK nyligen så mer signeringar och förhoppningsvis att få skriva mer böcker.

Bild: TT/Bonnier/TV4

Annons