Max von Sydow är död – blev 90 år gammal

Svensk filmhistoria har förlorat en gigant.Max von Sydow har avlidit vid 90 års ålder, uppger franska tidningen Paris Match.

Det är Max von Sydows hustru Catherine Brelet som har bekräftat bortgången för den franska tidningen Paris Match.

Catherine och hennes familj har skickat en hälsning via Maxs officiella Facebook-sida.

“Det är med krossade hjärtan och en oändlig sorg som vi, med stor smärta, kan meddela att Max von Sydow har gått bort”, skriver de på Facebook.

Max von Sydow är död

Max von Sydow och hustrun Catherine Brelet.

Max von Sydow och hustrun Catherine Brelet.

Max von Sydow var en av våra riktigt stora skådespelare – både inhemskt och internationellt. En av hans mest kända prestationer kom som den schackspelande riddaren i Ingmar Bergmans Sjunde Inseglet.

Internationellt är han kanske mest känd som prästen i klassikerskräckisen Exorcisten. Eller som den mystiske Joubert i spionthrillern Tre dagar för Condor.

Den yngre publiken fick chansen att ta del av hans skådespeleri i Star Wars-filmen The Force Awakens. Han hade också en viktig roll i tv-serien Game of Thrones.

Blev hedrad vid Cannes

Max von Sydow studerade vid Dramatens elevskola mellan åren 1948-51 och var klasskompis med framtida storheter som Margaretha Krook, Allan Edwall och Jan Malmsjö.

Han var högt aktad inom filmvärlden och vann bland annat Guldbaggen tre gånger om. Han fick också ett hederspris vid Cannesfestivalen 2004.

Hans hustru Catherine Brelet är själv filmskapare och beskrivs som ett enormt inflytande i Maxs liv. Det var tack vare henne som han skaffade franskt medborgarskap 2002 och flyttade till Provence.