Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Melodikrysset-legendaren gör comeback: "Det blir ett nytt kryss!"

19 dec, 2023, 10:30 
Louise Wibergh Lenti

Pensionen blev inte långvarig för vår folkkäre radioprofil Anders Eldeman.

Annons
20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!Brand logo
20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!

I 26 härliga år fick vi njuta av hans trygga stämma varje lördag förmiddag. Förra året blev dock det sista som programledare för allas vår Mr Melodikryss Anders Eldeman. Han lämnade både Melodikrysset och Sveriges Radio med ambitionen att aldrig komma tillbaka till etern.

Tills nu.

Pensionen knackade på dörren

Att jobba 52 veckor om året i 26 år sliter på vem som helst, även om man älskar sitt jobb. Det var insikten som tillslut landade hos Anders Eldeman under 2022.

– Jag börjar förstå, speciellt sedan min flickvän Anna kom in i mitt liv, att så här har man det inte. Man är ledig och man kan åka iväg och gå på fest på fredagskvällar, sa han då till Aftonbladet.

Det var dock inte Anna som hade åsikter om hans arbetstider utan Anders själv som insåg att jobbet gjorde honom låst.

Annons

– Däremot har jag inspirerats av henne att man kan ha ett annat sorts liv. Hon har gått ned till halvtid, förklarar Eldeman.

Trots drömmen om ett mer flexibelt liv var beslutet att lämna inte helt enkelt.

– Det finns ett vemod, jag kommer att sakna de ljudtekniker jag har jobbat med som har blivit vänner för livet, och lyssnarna förstås. Folk som pratar med mig på bussen, brev och telefonsamtal och kramar på stan. Jag kommer att sakna publiken, men det är en väldig lättnad att sluta jobba, säger han.

Anders Eldeman
En lycklig Anders Eldeman i studion i samband med att Melodikrysset fyllde 50 år 2015.

Anders Eldemans comeback

I ett pressmeddelande har vi nu nåtts av den underbara nyheten att Anders Eldeman kommer tillbaka till radion! Åtminstone under en begränsad tid.

"Det blir ett nytt kryss!" säger han.

Annons

Under tre dagar i jul får vi återigen kryssa tillsammans med vår folkkäre radioprofil som nu programleder Strykekrysset.

I det nya programmet blandas julmusik med engelsk fotboll och lyssnarna får lösa kluriga kryss som är kopplade till musiken som spelas. I studion får Eldeman dessutom sällskap av den före detta fotbollspelaren Pontus Wernbloom som har 51 landskamper i bagaget.

– Jag är så glad över att återigen få ta plats i studion och göra det jag gillar mest – kryssa! Till skillnad från musik, så är fotboll kanske inte min hemmaplan. Men med Pontus Wernbloom i studion kan det inte bli annat än en fullträff, säger Anders Eldeman.

För den fotbollsintresserade är julen en stor högtid för engelsk fotboll så kombinationen Stryktips, Stryketkrysset och julmusik kan inte bli annat än en succé.

Stryketkrysset sänds 23:e, 26:e och 30:e december på Mix Megapol med start 13:00 .

Foto: TT

Annons