Micael Bindefeld: ”På lantstället väljer jag romantisk sommarstil”

Micael Bindefeld: ”På lantstället väljer jag romantisk sommarstil”
NU GRATIS

Vi hälsade på hos Micael Bindefeld • Så enkelt fixar du stilen

I orangeriet på Aspvik dukar Micael Bindefeld med sin egendesignade servis och sonen Simeon hjälper gärna till. Det är så vackert här, långt ifrån Stockholms sus och dus, som vanligtvis är Micaels domäner. Det är här han laddar om och bara njuter av att vara pappa.

– Välkommen till bords!

Micael Bindefeld, Sveriges främste evenemangsorganisatör, har dukat med sin egendesignade servis i växthuset på Aspvik, hans sommaroas på Värmdö i Stockholms skärgård. Vi befinner oss i Micaels paradis på jorden bland väldoftande rosa rosor, fruktträd, bärbuskar och blommor av alla de slag, fram- för allt de många pelargonerna.

Bina surrar runt kupan. Utsikten är magnifik. Fjärden glittrar i solen och bryggan lockar till bad en sommar som denna.

Bindefeld har ett utpräglat sinne för färg och form, och den nya servisen, Aspvik, ger en känsla av klassisk tidlöshet. Idén till motivet på porslinet är hämtad från hans mormors handmålade porslin och den blå nyansen är inspirerad av olika asiatiska porslin som han har handlat genom åren. Han är stolt över sin servis. Med rätta.

–  Här på lantstället har jag en annorlunda inredningsfilosofi än vad jag har i mitt stadsboende. Det är en romantisk och lite mer nostalgisk sommarstil, som jag inte visste att jag hade i mig förrän jag skaffade det här stället. Här passar gamla ärvda ting, som exempelvis mormors släktsilver, saker som jag aldrig trodde jag skulle packa upp och använda.

Att skapa servisen på tjugofyra delar inklusive en barnservis, Aspvik junior, har tagit flera år. Dekoren består av blommor som alla återfinns i Bindefelds trädgård: pioner, hortensia, vallmo och förgätmigej. Servisen går i fräscht blåvitt. Hela designidén är att de ska kunna mixas och matchas, dels med varandra, dels med annat porslin. Dessutom tål fältspatporslinet både diskmaskin och mikrovågsugn.

Micael Bindefeld har sagt att han är besatt av vackra dukningar. Det intresset visade han tittarna i tv-programmet Fest hos Bindefeld och i sin bok, Min trädgård är en fest. I programmet delar han med sig av sin fina trädgård, sin kärlek till det dukade bordet och framför allt den goda maten i sällskap av inbjudna kända gäster på Aspvik.

– Jag köpte huset år 2000 för att läget är bra och för att den kuperade tomten med sina 22 stora ekar är så vacker. Innan dess hade jag tittat på en mängd olika sommarhus och jag fastnade för det här trähuset, som Ragnar Östberg ritat 1937. Huset har jag renoverat, målat om och balkongen är utbyggd.

Tomten var i dåligt skick och även här har Micael lagt ner mycket energi och arbete. Han har fått skapa från grunden och anlagt en paradislik trädgård på de 8000 kvadratmeterna. En sommardag som denna är tomten oerhört vacker med prunkande blommor, buskar, fruktträd och vidsträckta gräsmattor. Dessutom har han låtit göra nya terrasser, ny brygga och en egen strand.

– Det här är mitt livsverk! Jag har ständigt nya projekt på gång och gillar egentligen inte att bara ligga att slöa. Min avkoppling är att jobba i trädgården.

Det var Micael Bindefelds älskade morfar som väckte trädgårdsintresset.

– Han byggde ett växthus åt mig när jag var barn. Vi odlade majs och tomater. Hela vintern planerade vi vad vi skulle odla. Min morfar lagade också fantastiskt god mat. Vi var väldigt nära. Jag tänker på honom varje dag, trots att jag bara var åtta år när han avled.

Att inte blanda ihop privatlivet med arbetet har Micael Bindefeld alltid varit noga med. Under tjugo år höll han förhållandet med Nicklas Sigurdsson, marknadschef på Stim, hemligt för omvärlden. Det är först nu då de gift sig och fått sonen Simeon, 2, med hjälp av en surrogatmamma från USA som han trätt fram i rampljuset även privat.

Barnservisen, en tallrik, en skål och en mugg, där familjens två ragdollkatter Gustaf och Isaac finns med som motiv, är tillägnad Simeon. Det har hänt något med Micael sedan han blev pappa. Som för alla föräldrar blir det ett annat fokus. Nu är Simeon viktigast. Han går före allt annat.

– Simeon kommer ju att bli galet bortskämd, men han ska också få lära sig att ha sunda värderingar och bli en snäll person. Det är lärorikt att växa upp med djur och vara i naturen. Vi vill ge honom både en trygghet och en respekt för djur och natur genom att tillbringa somrarna här på Aspik med sina katter och hönor och hjälpa pappa i trädgården.

Lille Simeon gör sin pappa sällskap ute i trädgården varje morgon. Micael berättar för honom om allt som odlas och Simeon tycker att det är spännande att gräva i jorden, smaka på bären och hälsa på bina i kuporna.

– Vi säger godmorgon till alla blommorna och går runt och vattnar dem. Det har verkligen behövts den här soliga och varma sommaren. Sen plockar vi tomter i växthuset och leker på sandstranden, gör sandslott och badar.

Läs mer: Christina Schollin om 80-årsfesten och kärleken

Katterna är hans lekkamrater.

– Han har roligt med dem, speciellt med Isaac, säger Micael och klappar den vita katten, som trofast följer efter sin husse.

– Isaac och Simeon är riktiga bästisar. De är så fina tillsammans och har väldigt kul ihop. När Simeon var nyfödd och inte var på sitt rum, låg Isaac där och väntade på honom. Nästan som en vakthund. Micael Bindefeld njuter av att vara pappa och det märks tydligt hur lycklig han är. Med glädje berättar han om Simeon och dagarna på Aspvik. Livet kunde inte vara bättre i deras ljuvliga sommarparadis!

Läs mer: Micael Bindefelds pappalycka

Foto: Patrik Österberg, privata