Micael Bindefeld pudlar efter skandalintervjun – ångrar orden

21 mar, 2023, 12:30 

Micael Bindefeld ångerfull efter orden i SVT.

Annons

När Micael Bindefeld och maken Nicklas Sigurdsson gästade Carina Bergfeldts talkshow berättade paret om hur de fått sin son via en surrogatmamma i USA.

Carina Bergfeldts ärliga ord om ”På spåret”-floppen – efter alla år
Carina Bergfeldts ärliga ord om ”På spåret”-floppen – efter alla år

Efter intervjun anklagades Carina Bergfeldt för att inte ha ställt tillräckligt med kritiska frågor. Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer, var en av kritikerna.

”Det är en Handmaids tale-dystopi på bästa sändningstid där gäster och programledare skrattar åt något som inte borde vara tillåtet. Dessutom i public service”, skrev hon i ETC.

Recept.se Nyhetsbrev

Anmälts till Granskningsnämnden

Efter intervjun har programmet anmälts till Granskningsnämnden 20 gånger.

– Vi anmäler för att vi tycker inte att SVT ska gulla med den här kvinnohandeln som det här faktiskt handlar om. Konkret handlar det om att man strider mot kravet på opartiskhet, man normaliserar den här handeln som surrogatmödraskap innebär utan att föra fram barns eller kvinnors perspektiv, säger Clara Berglund till Aftonbladet.

Annons

Carina Bergfeldt har i ett inlägg på Instagram kommenterat kritiken.

”Jag ställde flera frågor under intervjun om att surrogatmödraskap är kontroversiellt i Sverige, om hur makarna visste att kvinnan gjorde det frivilligt och vilken kontakt surrogatmamman hade med barnet idag, men det är naturligtvis upp till var och en att bestämma om de anser att mina frågor var kritiska nog”, skrev hon.

Micael Bindefeld: ”Väldigt märkligt”

Micael Bindefeld har ännu inte svarat på kritiken gällande surrogatmödraskap. Däremot omnämnde han surrogatmamman som ”flicka” i intervjun, något som en följare på Instagram reagerade på.

”Hur gammal är mamman egentligen?”, skrev personen.

”25. Och hon hade fött en egen son innan. Håller med. Att benämna henne som 'flicka' var väldigt märkligt”, svarade Micael Bindefeld.

Micael Bindefeld
Micael Bindefeld.

Foto: TT/Instagram

Annons