Michael Nyqvists änka Catharina om svåra beslutet – fyra år efter hans död: "Känns så fruktansvärt"

Michael Nyqvists änka Catharina om svåra beslutet – fyra år efter hans död: "Känns så fruktansvärt"

Kändisar som lämnat oss 2021
Slå på ljud

Michael Nyqvist blev bara 56 år gammal.

Landet försattes i chock den 27 juni 2017 när den folkkäre skådespelarens familj meddelade att han gått bort i lungcancer. Kvar lämnade han hustrun Catharina, barnen Ellen och Arthur.

Michael Nyqvists änka Catharina berättar om sorgen

Michael Nyqvist och hustrun Catharina

Michael och Catharina var gifta från 1990 fram till hans död.

Michael lämnade också efter sig ett rikt arv som konstnär. Han slog igenom i de breda folklagren när han spelade polisen John Banck i Beckfilmerna. År 2002 fick han en guldbagge för bästa manliga huvudroll i “Grabben i graven bredvid” och i år prisbelönades han igen för bästa manliga biroll i “Den allvarsamma leken”.

Men för änkan Catharina Nyqvist Ehrnrooth är det självfallet inte skådespelaren som lämnat det största tomrummet efter sig, utan maken, familjefadern.

I en hjärtskärande text, publicerad på Cancerfondens hemsida, berättar Catharina om hur hon fortfarande lever mitt i sorgen, fyra år senare.

"Det första året är även speciellt för att man är så synligt skör, allting är ovant och nytt. Helger och högtider är vidriga för att de är så sammanbundna med gemenskapen vi delat. Jag såg till att ha våra vänner och barnen runt mig, närheten till andra som delade saknaden gav tröst", skriver Catharina.

Hemska dilemmat

Catharina försöker bevara minnet av Michael på alla tänkbara sätt.

"Jag har fortfarande inte sagt upp Mickes telefonabonnemang, kan helt enkelt inte förmå mig. Anledningen är att hans röst finns kvar på svararen. Det är helt irrationellt men känns så fruktansvärt att avsluta. Inte för att jag ringer dit – men jag vet att rösten finns där, som ett fruset ögonblick. Det har gått fyra år, det kanske börjar bli dags", skriver hon.

I början av texten berättar Catharina att hon fått höra att allt skulle bli lättare efter det första året av saknad. Men detta är inte nödvändigtvis sant, menar hon.

"I somras satt jag plötsligt där, ensam, på landet. Hade längtat efter lite tid med mig själv. Men det blev inte alls som jag tänkt mig – jag drabbades av en djup sorg och saknad, tomrummet är fortfarande så enormt."