Mikael i blåsväder efter viktkritiken – dramat bakom kulisserna visades aldrig

02 feb, 2023, 15:00 

Mikael Sandström fick hård kritik för sin viktkommentar i Biggest Loser.
För Svensk Damtidning berättar han om dramat bakom kameran.

Annons

Doktor Mikael är ett välkänt ansikte i TV4. Med sin medicinska kunskap försöker han på ett lättbegripligt sätt förklara olika sjukdomar och hälsotillstånd för tv-tittarna.

Mikael Sandströms fräcka drag med Lotta – inför alla
Mikael Sandströms fräcka drag med Lotta – inför alla

Hans popularitet verkar inte veta några gränser och han har med åren synts till i en rad olika tv-sammanhang.

Nu är han aktuell som expertläkare i dokusåpan Biggest Loser, där hans roll är att hjälpa deltagarna till ett hälsosammare leverne.

Mikaels viktkommentar i TV4

Recept.se Nyhetsbrev

Men nu har Mikael fått hård kritik för sina metoder.

När deltagaren Sandra Jönsson vägde sig i programmet verkade hon inte särskilt bekymrad över resultat, vilket fick Mikael Sandström att reagera kraftigt.

– Berätta det för din bukspottkörtel också. Den har fullt med annat kan jag berätta för dig, för att få föra vidare till den glättiga tonen. Det börjar bli allvar nu. Din kropp mår inte bra, sa Mikael Sandström.

Mikael Sandström i Biggest Loser i TV4
Mikael Sandström tycker Sandra Jönssons reaktion efter invägningen är alldeles för ”glättig" och reagerar direkt.

Håller inte med om kritiken

Flera tv-tittare tyckte att tonen var onödigt hård, att Mikael brusade upp alldeles för mycket och att han i stället borde ha varit lite snällare i sitt bemötande.

Annons

Efter Mikaels reaktion bestämde sig Sandra för att lämna programmet, något som tv-läkaren tycker är tråkigt.

– Jag har lugnt och sakligt berättat om farorna med att vara överviktig och hur man ska hantera det. Jag ville ju att Sandra skulle vara kvar. Under mina fem säsonger känner jag väl till mänskligt beteende och ett vanligt beteende när man ska göra en livsstilsförändring är att man flyr. Det blir för jobbigt, helt enkelt, säger han till Svensk Damtidning.

Sandra Jönsson
Sandra Jönsson valde att lämna Biggest Loser i TV4.

"Visste inte att hon skulle lämna”

Han håller heller inte med om att han skulle ha gått för hårt åt Sandra.

– Hårda ord? Jag försöker vara tydlig. En positiv livssyn är jättebra, och det hade hjälpt henne, men hon var inte mottaglig. Hon var inte där. Hon flydde. Det var ingen av oss som ville att hon skulle lämna. Vi försökte på alla sätt behålla henne, säger Mikael och berättar att han först senare fick veta att Sandra beslutat sig för att lämna programmet.

Annons

– Hon var kvar någon dag till. Hon pratade med sina kompisar efteråt, berättade vad hon varit med om och sa att hon inte fick vara glad. Det har jag ingen direkt åsikt om, men jag ville att hon skulle ta in allvaret och där nådde jag inte henne riktigt. Men jag visste inte att hon skulle lämna.

Foto: TV4

Annons