Mikael Sandströms privata liv med Lotta Engberg: "Första gången jag kände att jag var kär"

Mikael Sandströms privata liv med Lotta Engberg i lyxvillan
Exklusivt

JOHANSSON THOMAS/Aftonbladet

Vi vet mycket om folkkära super-kändisen Lotta Engberg och Mikael Sandströms kärlekssaga – men vem är han egentligen, och hur var livet innan Lotta? Lär känna svenska folkets egen Soldoktor!

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 38?
Slå på ljud

SM i Freestyle, SM i dans, Robinson och Let’s Dance. Men flest löpsedlar handlar förstås om hans kärlekssaga med Lotta.

Mikael ”Soldoktorn” Sandström ler.

– Man vänjer sig.

I villan i Mölnlycke råder fullständig harmoni. Lotta brygger kaffe och golden retriever-tjejen Alice visar sina fina leksaker. Mitt i rummet tornar en vit flygel upp sig. Är det så att…? Nej, Soldoktorn och Lotta sitter inte där och sjunger romanistiska kärlekssånger tillsammans.

Hemma hos Lotta och Mikael råder fullständig harmoni

– Jag kan inte sjunga, skrattar Mikael och sådant jag inte kan ger jag mig inte in på. Lotta försvinner in på kontoret medan Mikael ska dra sin livshistoria. Mikael föddes för 63 år sedan i Södertälje. Både far- och morföräldrarna bodde i och nära Göteborg, så de första tolv somrarna tillbringade han hos farmor och farfar i Kullavik; bad, segling, utflykter och så Liseberg förstås. Lille vetgirige Mikael fick börja första klass ett år för tidigt. Låg- och mellanstadiet gick som på räls men i sjuan på Wasaskolan i Södertälje hände det något.

– Jag var ett år yngre än alla de andra och ganska liten. När de kom i puberteten tyckte jag fortfarande att det var kul att cykla runt på min cykel. Jag blev mobbad. De sa att jag hade fel jeans, var en pluggis och jag vågade aldrig räcka upp handen trots att jag kunde. Varje rast cyklade jag hem för att slippa stryk. Både killar och tjejer retades. Sådant sätter spår.

JOHANSSON THOMAS/Aftonbladet

– Jag sa inget. Nej, jag stod bara ut, förklarar Mikael.

Andra terminen i nian blev det bättre. I gymnasiet ännu bättre. Han, brorsan och två killar till startade en resebyrå och skidaffär.

– 1975-76 var jag utbytesstudent i Ohio i USA. Pluggade det sista året på gymnasiet där.

Plötsligt kände Mikael sig vuxen och mogen och sökte in på läkarlinjen.

– Men mitt betyg 4,7 i genomsnitt räckte inte till. 5,0 skulle det vara. Fast det fanns en annan väg in på högskolan – arbetslivserfarenhet. För varje arbetad månad fick man 0,1 poäng.

Mikael satte igång och blev klassföreståndare för klass 4:3 i Blombackaskolan. Det där med att själv ha varit utsatt för mobbing gjorde honom extremt uppmärksam. Alla skulle vara med även han eller hon som satt tyst längst bak. Andra arbeten var servitör, utkastare, jobb på Hallanstalten och skidlärare.Parallellt tävlade han i skidsporten freestyle.

– Jag har ett SM-guld. Fast sporten var ny på den tiden, säger Mikael och försöker tona ner bragden. Han kom in på läkarlinjen och började läsa medicin 1980.

– Det var fantastiskt bra. Min idé var att bli idrottsläkare. Jag visste inte riktigt vad det innebar, men eftersom jag höll på med idrott verkade det bra.

Slump och mer insikt ledde honom dock till att bli intensivvårdsspecialist. Under studierna upptäckte han tävlingsdansen. Och det där med att kroppens fysik och hjärnan hör ihop: genom tävlingsdansen träffade han sin fru. De erövrade tre SM-guld tillsammans och fick barnen Marcus och Mimmi.

Det ena gav det andra och snart blev han Sveriges yngsta överläkare som 34-åring. Året var 1992.

– Det känns konstigt att rabbla upp allt det här, självcentrerat, men det var så det var, skrattar han lite ursäktande.

Mikael och sitt deltagande i Expedition Robinson

Robinson 2003 blev tv-debuten. Hur det kom sig?

– Det blev ett vad mellan mig och min dotter. Jag satt och läste i tv-rummet. Bredvid satt Mimmi och tittade på Robinson. Resten är historia.

Henrik Jansson/Expressen/TT

Det var sista säsongen med SVT. Anders Lundin höll i programmet.

– Jag blev utröstad direkt. Sedan fick jag sitta på en öde ö – Gränslandet – i 28 dagar och möta utmanare.

Mikael slutade som femma av 25 deltagare. Året därpå, 2004, var skilsmässan ett faktum. Mikael träffade en ny kvinna. De flyttade ihop 2007 men efter bara några månader rasade Mikaels värld samman. Sambon begick självmord.

– Hon bara försvann en kväll och hittades livlös.

Mikael begravde sig i jobbet.

– Det har skrivits så mycket. Jag vill helst inte prata om det.

Så 2010 lockade TV4 med ett nytt erbjudande. Mikael hade varit med i underhållningsprogrammet Boston Tea party med Filip och Fredrik tidigare. Suttit i en expertpanel som läkare bland andra experter. Nu ville chefen på Nyhetsmorgon diskutera ett upplägg där han skulle svara på tittarnas frågor en gång i månaden. Något som utvecklades till dagens koncept en gång i veckan. Så kom det ödesdigra 2020. Let’s Dance blev nästa utmaning och mer än så.

Corona tog struptag på Sverige och världen och ingen akutläkare kunde dansa vidare trots tjänstledighet.

Första dejten med Lotta Enberg

– Jag var tvungen att avbryta i tredje omgången och återgå till min tjänst. Jag jobbade så gott som dygnet runt april, maj och halva juni. 1 000 övertidstimmar. Ljuset i mörkret blev Lotta.

Varför svarade du inte på hennes första sms?

– Jag tänkte att det var något hon drog till med, en komplimang. Han ser väl trevlig ut eller något sådant där. Sedan skrev hon: ”Jag ber om ursäkt”. Då tänkte jag: ”Jaha. Det fanns inget intresse då.”

– Jag visste inte var hon bodde eller vad hon sysslade med. Hade ingen koll. Jag brydde mig inte om det. Jag får rätt många sms. Men som alla vet så sms:ade Lotta en gång till. På skottdagen den 29 februari – det är ju då kvinnor får fria – hörde hon av sig igen.

– Sedan blev det en hel del sms:ande tills jag kom på att man kunde prata i den där mobilen också. Vi facetimeade så gott som varje dag. Lotta är väldigt rolig och kul. Det blev en skön motvikt mot det extremt allvarliga runt omkring.

5 juni 2020 träffades de för första gången. Lotta bjöd hem på middag – grillat.

– Lotta hade en lång trappa som gick upp till huset. Vid halva trappan var det klart. Jag var kär.

– Efter midsommar kom den tropiska värmen och då var vi på mitt sommarställe utanför Tjörn. Sedan dess har det varit vi.

Nu har de flyttat ihop i sitt gemensamma hus utanför Göteborg, och Mikael har slutat sin anställning. Under sommaren ägnade han sig åt att vara doktor i Sommarbingolotto som Casper Janebrink och Agneta Sjödin ledde. Men mest vurmar Mikael för sin podd Utforska vården med doktor Mikael, som ligger på webbplatsen vården.se. Det är en hälsoplattform med legitimerade vårdgivare.

– Sjukvårds-Sverige är ju ineffektivt många gånger. Det här är en sajt som ska hjälpa patienter att hitta rätt. Att gå den korta vägen istället för den långa. Slippa hamna i köer och på väntelistor.

Foto: TT

Av Marie Corneliusson
Foto: Julia Sjöberg, TT