Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mikael "Soldoktorn" Sandströms ord i direktsändningen förvånar – oväntade skämtet

24 jan, 2024, 11:22 
Vendela Lönnqvist
Hoppsan!
Hoppsan!

Det var ett oväntat skämt om apotekspersonalen som Mikael "Soldoktorn" Sandström drog under dagens Nyhetsmorgon.

Annons

Mikael Sandström gjorde sig känd i Nyhetsmorgon för ett antal år sedan som "Soldoktorn" – en brunbränd överläkare som kom med tips och råd på allt ifrån utslag till ångest och diverse sjukdomar.

Än idag dyker han upp i egna segment för att ge tv-tittarna sina bästa råd, svara på frågor och dessutom slå hål på en rad myter som cirkulerar.

Under tisdagen var han på plats för att snacka om den pågående förkylningsperioden – och kommande "vabruari".

Mikael ”Soldoktorn” Sandström vägrar svara på frågan om Lotta EngbergBrand logo
Mikael ”Soldoktorn” Sandström vägrar svara på frågan om Lotta Engberg

Soldoktorn om förkylning

Många känner säker igen sig i att ha drabbats av en förkylning som aldrig verkar försvinna – och Soldoktorn hade självklart ett svar på varför.

– Den vanligast förklaringen på en långvarig förkylning är att man fått en ny. Det finns kanske 5-600 olika förkylningsvirus. Då kan man ju förstå att så fort du blivit frisk så pockar nästa virus på uppmärksamhet.

Annons

En av de myter som Mikael bestämt dementerar är den om att det är möjligt att se huruvida förkylningen beror på bakterier eller virus på snoret.

– Så är det inte, snoret förändras över tid. Man får först rinnsnuva, det klara, sen förändras det. Det kan bli grönt, rött och gult. Det är bara åldern på snoret, när man har haft ett par, tre dagar, säger doktor Mikael och tipsar om att snyta bort det så gott du kan.

"De slår ihjäl mig"

Ännu en "myt" är alla mediciner och huskurer det görs reklam för under dessa perioder, som magiskt ska låta dig bli kvitt din förkylning.

Det menar Mikael egentligen bara är hokus-pokus.

– Det här är ju en miljardindustri. De slår ihjäl mig på apotek och liknande om jag säger att det bara är trams, det hjälper inte. Om mediciner förkortar sjukdomsförloppet? Ja, några timmar kanske, men de flesta förkylningar går över av sig själv, säger Mikael men poängterar att honung är det enda som hjälper mot en envis hosta.

Annons