Minister Alice Bah Kuhnke: "Jag har blivit tafsad på i krogkön"

Minister Alice Bah Kuhnke:  "Jag har blivit tafsad på i krogkön"
NU GRATIS

Som kultur- och demokratiminister är Alice Bah Kuhnke i dag en av Sveriges mäktigaste kvinnor. Vi träffade henne när hon var på blixtbesök i New York. Det blev ett samtal om miljö, sexuella trakasserier och den där klänningen  …

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är i New York under tre dagar. På agendan står allt från att delta i FN:s urfolksforum till möten för jämställdhet och mot sexuella trakasserier.

Och här någonstans mellan programpunkterna får vi en intervju med ministern. På frågan om hon känner sig nervös inför att tala i FN svarar hon:

– Inte alls men det känns väldigt stort, och man känner sig verkligen stolt över att representera Sverige när man står där och talar, och den här gången gäller det dessutom hela Norden, säger Alice.

Vi träffade Alice Bah Kuhnke när hon var i New York och talade i FN.

Vi träffade Alice Bah Kuhnke när hon var i New York och talade i FN.

Snart har hon varit kultur- och demokratiminister i fyra år. Valet närmar sig och hon säger att hon stortrivs med det politiska livet där det stundtals stormar rejält. Skulle frågan komma upp att bli språkrör för miljöpartiet skulle hon inte tveka över att tacka ja.

– Jag tycker det är en skyldighet jag har som företrädare att ställa upp för mitt parti om de vill att jag ska göra det, säger hon.

 Jag intervjuade kronprinsessan!

Det var många som blev förvånade när Alice utsågs till minister, främst för att de inte kände till hennes politiska engagemang. Hon hade blivit medlem i miljöpartiet bara fyra dagar före valet.

– Det var ett mycket medvetet val av mig att inte bli medlem även om jag alltid har röstat på miljöpartiet. Jag var myndighetschef fram till dagen då statsministern utsåg sin regering. Jag är inte helt övertygad om att den förra borgerliga regeringen hade utsett mig till generaldirektör om jag varit tydligt partipolitiskt profilerad.

Även om Alice inte var medlem har hon alltid haft ett politiskt intresse och socialt engagemang inom bland annat Svenska kyrkan och Rädda Barnen

"Det roligaste med mitt jobb är att det är väldigt svårt. Varje dag är utmanande och risken att man ska tröttna är minimal", säger Alice.

“Det roligaste med mitt jobb är att det är väldigt svårt. Varje dag är utmanande och risken att man ska tröttna är minimal”, säger Alice.

Mycket har hänt sedan Alice var programledare på tv, först för Disneyklubben och Söndagsöppet och senare hade hon sin egen pratshow. Under åren har hon hunnit med massor, bland annat har hon varit hållbarhetschef på ÅF, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor samt grundade tankesmedjan ”Sektor 3”. Dessutom har hon skrivit boken ”Victoria Victoria” om kronprinsessan Victoria tillsammans med Elisabeth Tarras-Wahlberg.

– Jag intervjuade kronprinsessan, hon svarade på frågor som sedan trycktes. Det var förstås spännande då men det känns länge sedan och jag kan inte säga att jag lärde känna kronprinsessan. Det krävs mer än så, säger Alice.

Alice Bah Kuhnke med kronprinsessan Victoria.

Alice Bah Kuhnke med kronprinsessan Victoria.

Alice har också hunnit bilda familj och har tre döttrar mellan 5 och 13 år tillsammans med maken Johannes Bah Kuhnke som hon varit gift med i 15 år. Han är skådespelare och känd från både filmduken och tv och lever ett lite annorlunda liv än hon, men Alice säger att det är bara spännande.

– Det är ständiga provfilmningar och jag hör konstiga monologer hemma när han går runt och repar.

 Jag hör konstiga monologer hemma

De delar intresset för miljön och diskussionerna går varma vid middagsbordet hemma i Nacka. De bor med vackra naturområden alldeles inpå knuten vilket Alice tycker är en ynnest och viktigt för barnen. Hon lever som hon lär, kör elbil och gör inga onödiga resor, semestrar hellre i Sverige än trängs med semestrande svenskar i Thailand.

Läs mer: Silvia i stor intervju – om barnbarnen, pensionen och vad hon önskar sig i 75-årspresent

Maken Johannes är skådespelare och har förstås en helt annan vardag än Alice. Men det är bara skoj, tycker hon.

Maken Johannes är skådespelare och har förstås en helt annan vardag än Alice. Men det är bara skoj, tycker hon.

De delar intresset för miljön och diskussionerna går varma vid middagsbordet hemma i Nacka. De bor med vackra naturområden alldeles inpå knuten vilket Alice tycker är en ynnest och viktigt för barnen. Hon lever som hon lär, kör elbil och gör inga onödiga resor, semestrar hellre i Sverige än trängs med semestrande svenskar i Thailand.

Att vara minister är ett tidskrävande jobb, känner du att du ändå hinner vara mamma?

– Ja det gör jag därför att jag har valt bort allt annat. Det enda jag gör är jobbar och är med mina barn. Ibland kan jag längta efter kompisar men det här är ett särskilt uppdrag att ha fått statsministerns förtroende under förhoppningsvis alla de fyra åren. Jag var fullt medveten om att det inte skulle vara enkelt utan en tuff utmaning när jag tackade ja.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Att det är väldigt svårt. Varje dag är utmanande och risken att man ska tröttna är minimal. Jag måste hela tiden anstränga mig och jag står ständigt inför svåra ställningstaganden.

Folk stod på kö…

Den senaste tiden har det ju stormat kring Svenska Akademien, det tycker Alice inte är någonting jämfört de stora utmaningarna i samband med alla flyktingar som kom hösten 2015 och deras etablering i samhället, samt klimatfrågorna.

Ett besök på Svalbard skakade om Alice rejält, att med egna ögon få se hur isarna smälter.

– Jag har varit miljö- och klimatengagerad under hela mitt vuxna liv och efter Svalbard kände jag att vi måste göra allt. Jag måste kunna se mina barn och barnbarn i ögonen och säga att jag gjorde allt, och då tänkte jag ”Vilka tillfällen har jag att dra uppmärksamhet till klimatfrågorna?”.

Hon kontaktade designern Bea Szenfeld och bad henne skapa en klänning på temat Arktis och klimatförändringar och aldrig tidigare har man skådat en galastass som denna. Världens blickar riktades mot Alice Bah Kuhnke.

– Folk stod på kö för att bli fotograferade med mig. Jag sa att de kunde ta hur mycket bilder de ville så länge de var villiga att diskutera klimatfrågor med mig.

Läs mer: Läs sista intervjun med Lill-Babs: “Jag ångrar ingenting”

Nobelklänningen i papper var ett mycket medvetet val, i dubbel bemärkelse. Den var miljövänlig – och skapade uppmärksamhet i hela världen!

Nobelklänningen i papper var ett mycket medvetet val, i dubbel bemärkelse. Den var miljövänlig – och skapade uppmärksamhet i hela världen!

Hur var klänningen att bära?

– Den var faktiskt inte alls svår att röra sig i, säger Alice som också i dag är klädd i vitt, vit kappa och blus samt beigerandiga byxor. Svensk design såklart.

För Alice är det viktigt att bära svenska och miljövänliga kläder. Hon korades nyligen på Elle-galan till årets bäst klädda kvinna.

– Det ger mig ännu en plattform att få tala om klimatfrågor och det hållbara modet. Det spelar stor roll vilka material och vilken produktion vi väljer

I FN talade hon om sexuellt våld i väpnade konflikter och om vikten att både bekämpa våldet och sätta dit förövarna. Ämnet är hett och även på fredlig mark med Metoo-rörelsen.

Jag har blivit tafsad på.

Har du själv blivit utsatt för något?

– Jag har väl som många kvinnor i världen blivit tafsad på i krogkön och vid bardisken men jag har inte blivit utsatt som många kollegor och andra i maktens korridorer.

Alice växte själv upp i ett litet samhälle utanför Värnamo, Horda, som hon har satt på kartan. Hennes pappa kom från Gambia och mamma var småländska. Pappan, som levt ett helt annat liv, påpekade alltid för sina barn att de levde i världens bästa land.

– Jag är väldigt glad att jag fick växa upp där och fostras av en hel by som gav mig mängder med kärlek även om det också fanns några fåtal som gjorde klart att jag inte hörde till. Min pappa sa ofta att jag måste vara dubbelt så bra. ”Om det går bra för dig är du allas, men om du gör något dumt beror det på att du är svart.” Det har alltid funnits i bakhuvudet. Det kan låta sorgligt men jag har vänt det till en drivkraft.

Läs mer: Ulf Kristersson om kärleken och adoptionen av döttrarna: “Det var en tuff resa”

Av: Catarina Lundgren Åström,

Foto: IBL, Stella pictures