Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Missen med röstningen i Melodifestivalen under semifinalen – nu ser tittarna rött

06 mar, 2023, 14:00 

Nu strömmar tittarnas reaktioner in efter händelsen i semifinalen.

Annons

Nu står det klart vilka 12 akter som gör upp om sångfågeln i Melodifestivalen på lördag. Dessutom ska det ju avgöras vem som kommer representera Sverige i Eurovision song contest.

SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!Brand logo
SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!

De fyra sista finalplatserna kneps i semifinalen, och det var en spännande röstning som avgjorde startfältet. Men tittarna är inte nöjda. En miss i röstningen får dem att se rött.

Erkännandet om semin i Melodifestivalen: "Får inte till den"

Theoz, Kiana Blanckert, Mariette och Nordman var det som sjöng sig hela vägen till final. Det var i Örnsköldsvik som tävlingen ägde rum, som numera kort och gott kallas för semifinalen.

Theoz, Mariette, Nordman och Kiana efter att de gått vidare till final i Melodifestivalen
Här har vi de sista pusselbitarna till Mello-finalen!

Programmet mellan finalen och den sista deltävlingen har under åren kallats för Andra chansen, och har varit något av ett bortglömt inslag. Den har uppdaterats och ändrats, allt för att tittarna ska hålla kvar Mello-hajpen en vecka till.

Annons

Men det går inte riktigt vägen.

– Vi får inte till den helt enkelt. Det är väl det enkla tydliga svaret, säger projektledare Anders Wistbacka till Aftonbladet.

Lördagens avsnitt bjöd på en hyllning av Pernilla Wahlgren efter att hon blivit invald i Hall of fame med låten Picadilly Circus, och såklart – fyra nya finalister.

Dessutom, för att riktigt "hotta till" programmet hade Jesper Rönndahl och Farah Abadi kallad in SVT-profilen Fouad Youcefi. Han gjorde succé i fjol med sin digitala skärm, som han under riksdagsvalet använde för att visa hur rösterna fördelades i realtid.

Tittarna rasar efter händelsen med röstningen i Melodifestivalen

Som en blinkning till det var skärmen tillbaka, under Mello-röstningen. Under rösträkningen inför ett riksdagsval görs ju en såkallad "valu", vallokalsundersökningar för att se hur rösterna fördelats innan valet är avgjort.

Med hjälp av en "melu" gjorde man samma sak i Melodifestivalen, och man pausade röstningen i halvtid och redovisade vilka som dittills tagit sig till final, för att maxa spänningen. Problemet var att många tyckte att det fick motsatt effekt, det var nämligen exakt samma resultat som sedan redovisades när allt var klart.

Fouad Youcefi och programledaren Jesper Rönndahl framför en skärm under omröstningen i lördagens Melodifestivalsemifinal i Örnsköldsvik
Här ser vi resultatet halvvägs – som blev det slutgiltiga.

"Missen var att de berättade redan kl 21 vilka som gått till final. Spänningen uteblev helt" Skriver en tittare i Aftonbladets kommentarsfält.

Annons

"Nog för att man visste redan innan programmet att det var dom 4 som skulle gå vidare, så blev jag ändå sjukt besviken över att man mitt i programmet visade vilka 4 som just då var i final. Det förstörde hela stämningen och givetvis fattade man att det var dom som även 4 minuter senare skulle leda. I och med det spelade det ingen roll att man bara presenterade 12orna.." Konstaterar en annan.

"Varför inte redovisa som tidigare delfinaler. Poängerna för varje grupp på tavla så hade det blivit mer spännande" Skriver en tredje.

Foto: TT

Annons