Modedrottningen Gudrun Sjödén i stort blåsväder – skandalen kommer upp till ytan

Gudrun Sjödén.

Modedrottningen Gudrun Sjödén har hamnat i ett stort blåsväder, visar en granskning av Expressen.
David Hellenius ärliga ord: Därför jobbar han inte ihop med Renée
0:52

Efter reklamen: David Hellenius ärliga ord: Därför jobbar han inte ihop med Renée

(0:52)

Slå på ljud

Gudrun Sjödén är en uppskattad modedesigner. Hon har tilldelats kungamedalj, utsetts till ”årets yrkeskvinna” och modekoncernens omsättning närmar sig en miljard kronor.

Succén är ett faktum, men nu har modedesignern börjat att stöta på problem. 20 personer, anställda och före detta anställda, beskriver Sjödéns företag som ett skräckvälde med Gudrun Sjödén och vd:n Ann Adelsson i täten, skriver Expressen.

– Under ett och ett halvt år var det minst ett par anställda i veckan som jag hade samtal med som kände sig nedtryckta av Gudruns och vd:n Annies ledarskap. Det var systematiskt, säger Göran Sandström, tidigare huvudansvarig för personalfrågor på företaget, till tidningen.

Gudrun Sjödén i stort blåsväder – skandalen kommer upp till ytan

Expressen radar upp olika vittnesmål som rör mobbning, hot, kränkningar och rasism.

”Eftersom du är svart kan jag inte läsa av ditt ansikte, du får försöka ha tydligare mimik”, ska Gudrun Sjödén ha sagt till en mellanchef i huvudkontoret i Årstaberg, Stockholm.

Uttalandet bekräftar även Sjödén.

– Det stämmer, det har jag sagt. Jag tycker att det är svårt att avläsa mörka människor, det är inte lika givet som att avläsa en vanlig svensk.

Ett annat vittnesmål kommer från en händelse som ska ha utspelat när Sjödén väntade besök från två afroamerikanska kolleger.

”Det här ska bli så roligt, jag är så uppspelt över att mina n*grer ska komma i dag”

Grundaren spred även kommentarer om människors vikt.

– Man kunde bli kallad fet av Gudrun eller få höra ”tur att jag har gjort den här klänningen i en så stor storlek att du kommer kunna ha den”, berättar en mångårig medarbetare för Expressen.

Gudrun Sjödén erkänner också vikthånen.

– Jobbar man med kläder pratar man om ”ja, du är så sned, du har så liten byst”, det gör man ju, det ingår i att man ska försöka göra konfektion i en bra storlek som passar många. Så det ser inte jag som något egendomligt. Sedan kan en del människor vara väldigt känsliga, absolut.