SVT och TV4:s bittra konflikt om Nyhetsmorgon – avundsjukan och hånen bakom kulisserna

SVT och TV4:s bittra konflikt om Nyhetsmorgon – avundsjukan och hånen bakom kulisserna

Avundsjuka, ständiga jämförelser och stora löneskillnader – så ser relationen mellan TV4:s och SVT:s morgonprogram ut.
Ibland har det gått så långt som hån mellan konkurrenterna.

5 av de roligaste misstagen i Nyhetsmorgon
1:38

Efter reklamen: 5 av de roligaste misstagen i Nyhetsmorgon

(1:38)

Slå på ljud

TV4 var först med sitt Gomorron, sedan länge känt som Nyhetsmorgon, medan SVT fick finna sig i att vara tvåa på bollen när det kommer till morgon-tv på vardagar.

Redan från början var man på SVT avundsjuka över det varma ljuset i TV4:s program.

– När jag gjorde Go'morron Sverige från Göteborg pratade vi alltid om att TV4 hade ett varmt och gott filter som gjorde att det blev så gosigt, medan vi hade en stålblå, brun, hård studio med ljusrörsfeeling. Inte riktigt lika välkomnande, säger den förre SVT-profilen Lennart Persson.

TV4:s tidigare vd Jan Scherman bekräftar att just det var väl genomtänkt.

– Tätare bilder och varmare färger i studion – i kombination med här raka och enkla tilltalet och så valet av ämnen. Vi valde in kultur och sport, sådant som ofta valdes bort eller hamnade i specialprogram, det var med i de stora nyhetsprogrammen på TV4 och var också en självklar del av Nyhetsmorgon, säger han.

Såg TV4 ”som något katten släpat in”

Samtidigt såg man från public service-håll ner på TV4 när kanalen startades.

– Det var väl så att man i början såg TV4 som någonting som katten hade släpat in, säger Bengt Magnusson, som var Nyhetsmorgons första programledare tillsammans med Malou von Sivers.

Malou von Sivers och Bengt Magnusson hade en varm studio som gjorde konkurrenterna på SVT avundsjuka.

Karin Törnblom/TT

Ändå var det TV4 man tävlade mot och jämförde sig med. SVT flyttade Go'morron Sverige från Göteborg till Stockholm och i början av 1996 bytte programmet namn till Rapport morgon – samtidigt värvades Marianne Rundström som programledare från Sveriges Radio.

Hon kom sedan att leda morgonprogram i SVT under 23 år.

– Jag hade ingen som helst tanke på att gå till tv då och jag tycker egentligen fortfarande att radiojournalistik är roligast. Det står ingen yta i vägen, folk kommenterar en bra intervju utan att kommentera läppstift och frisyr, berättar Marianne Rundström och fortsätter:

– De ringde upp i mitten av december och så skulle jag börja första januari. Jag hade aldrig gjort tv och någon gång senare tittade jag på de där premiärsändningarna, det var så vidrigt att det inte är sant. Man behöver kanske en liten inskolning. Men jag trivdes ändå som sjutton från första dagen.

TV4-profilerna Jenny Strömstedt, Steffo Törnquist och Malou von Sivers.

Michaela Hasanovic/EXP/TT

”Sura på att TV4 tog Nyhetsmorgon

Däremot minns hon att man på SVT var irriterade över att man inte kunde ta namnet Nyhetsmorgon när programmet skulle byta namn.

– Jag vet att vi var lite sura på att TV4 tog Nyhetsmorgon. Det skulle vi ha varit först på eftersom vi var mycket mer nyhetsinriktade än vad TV4 var. Det var en väldigt stor skillnad på Fyrans program och vårt program, säger Marianne Rundström.

Jämförelserna mellan Rapport morgon och Nyhetsmorgon fortsatte dock.

– Egentligen hade det varit rättvisare om vi hade mätt oss mot P1 Morgon, det påminde mer om vårt program innehållsmässigt och vi slogs om samma gäster i större utsträckning. Men så gör man ju inte för tittarsiffror är tittarsiffror, då mäter man mot Nyhetsmorgon, säger Marianne Rundström.

– Cheferna visste in på tiotalet personer hur många som tittade och när vi några gånger gick om Fyran var det tårta på bordet. Så det spelade roll, fortsätter hon.

Marianne Rundström jobbade med morgon-tv på SVT under 23 år. ”Jag är otroligt tacksam för de åren där man träffade så många trevliga och spännande människor”, säger hon.

Charles Hammarsten/TT

Värvades till TV4: ”Dubbelt så mycket betalt”

Många av dem som jobbade på TV4 i början kom från SVT. Att lämna public service för en kommersiell kanal var något som inte alla såg på med blida ögon i slutet av 1980- och början av 1990-talet.

– Personer man hade intervjuat eller andra i bekantskapskretsen förstod inte hur man kunde lämna detta fina public service-företag för någon uppstickare som skulle finansieras med något som var så fult som reklam. Det var många fördomsfulla fnysningar om hur man kunde ta ett sådant nedåtsteg, minns Jan Scherman.

Att vara med om att starta en helt ny tv-kanal från grunden lockade förstås många. Men osäkerheten var samtidigt stor så TV4 fick lov att slanta upp för att locka över profilstarka SVT-medarbetare.

– Det var bättre betalt. Men så var det ju också en risk man fick tugga i sig, säger Jan Scherman.

Lennart Persson, som var en av de första att leda Go'morron Sverige på vardagar i SVT, minns när han själv blev värvad till TV4 i mitten av 90-talet – där han senare kom att leda just Nyhetsmorgon.

– Det är klart att det var jätteskoj, sedan fick jag dubbelt så mycket betalt. Med dagens mått var det en väldigt måttlig lön men på den tiden var den gigantisk, säger han.

Nyhetsmorgon-stjärnan Jenny Strömstedt hade en lön på 1,7 miljoner kronor 2020.

Karin Törnblom/TT

Så mycket tjänar programledarna

Det här lever kvar än i dag – överlag är det fortfarande en stor skillnad när man tittar på inkomster för de olika kanalernas programledare.

När Nyheter 24 nyligen jämförde SVT:s och TV4:s nyhetsprofiler tjänade till exempel SVT:s Cecilia Gralde och Nike Nylander båda runt 65 000 i månaden – 2020 hade de årsinkomster på 786 000 respektive 767 000 kronor. Deras manliga kollegor Jon Nilsson och Anders Holmberg tjänade samma år 710 000 respektive 906 000 kronor.

Samtidigt hade TV4-profilerna Ulrika Nilsson, Anna Lindmarker och Bengt Magnusson alla över en miljon i årslön 2020. Allra mest tjänade rutinerade Magnusson med en lön på närmare 1,5 miljoner kronor.

Nyheter 24 har också plockat ut inkomstuppgifter på en rad Nyhetsmorgon-profiler – 2020 drog Jenny Strömstedt in 1,7 miljoner, Maria Forsblom tjänade drygt en miljon medan Martin Järborg hade en inkomst på 930 000 kronor.

När Expressen häromåret tittade på Morgonstudions dåvarande programledares inkomster var de mer blygsamma – 2019 hade Karin Magnusson en årsinkomst på 852 000 kronor, Carolina Neurath tjänade 867 000, Ted Wigren drog in 708 000 och Pelle Nilsson 733 000.

Carolina Neurath fick ett samtal från sin chef efter att ha lagt ut ett hånfullt inlägg på Instagram om Jenny Strömstedt.

BYRMO CAROLINA/Aftonbladet

Carolina Neuraths hån mot Jenny Strömstedt

Trots att det har gått över 30 år sedan TV4 startade är relationen mellan kanalen och SVT ibland fortfarande komplicerad.

Ibland har det till och med lett till tjafs mellan programledarna.

I juni 2020 svimmade Nyhetsmorgon-stjärnan Jenny Strömstedt under en extrainsatt sändning med anledning av beskedet att Palmeutredningen avslutas. Det ledde till ett hån från Morgonstudions Carolina Neurath, som samma dag jobbat med SVT:s Palmesändningar.

”Text jag kommer radera snabbt: vissa svimmar inte i sändning. Eller efter”, skrev hon på Instagram.

Neuraths inlägg raderades mycket riktigt snabbt och programledaren fick ta ett allvarligt snack med sin chef Marit Hübinette.

– Vi är överens om att hennes postning i går var olämplig, sa Hübinette till Aftonbladet och fortsatte:

– Carolina och Jenny Strömstedt är bekanta sen tidigare. Carolina har själv tagit kontakt med Jenny Strömstedt och bett om ursäkt för skämtet som blev fel.

Jenny Strömstedt berättade samtidigt i ett sms till tidningen att hon godtagit Carolina Neuraths ursäkt.

LÄS MER: Slaget mot SVT – så stal Nyhetsmorgon kanalens tittare: "Chockartat uppvaknande”

LÄS MER: Victorias beteende i Nyhetsmorgon chockar Jenny Alversjö

LÄS MER: Händelsen som fick Tilde de Paula att lämna "Nyhetsmorgon"