Möt Göteborgaren som driver vingård i Sydafrika!

Richard och Julie Parkfelt.
NU GRATIS

Välkommen hem till Richard och Julie Parkfelt i Sydafrika. Här har göteborgaren skapat sitt eget vin-paradis.

Strax utanför Sydafrikas mat- och vinhuvudstad Franschhoek, en timme öster om Kapstaden, hittar vi den svenskägda och charmiga lilla vingården La Chataigne Farm.

Richard och Julie Parkfelt

Richard och Julie Parkfelt

Här står det gamla vita stenhuset intakt sedan 1600-talet omgivet flera nyare hus, vinlundar av grönska.

Gården drivs av den skojfriske göteborgaren Richard Parkfelt, 61, och hans förtjusande, sydafrikanska hustru Julie, 59, samt med hjälp av dottern Danielle 28 och ett gäng anställda.

– Välkomna till mitt familjehem, det var här jag växte upp, säger Richard på klanderfri göteborgska.

La Chataigne Farm.

La Chataigne Farm.

Richards vingård.

Richards vingård.

Reportage i en Svensk Damtidning från 1962

Richards pappa Lennart Parkfelt var en framgångsrik jurist och skeppsredare. Han hade träffat Richards mamma Shirley i Kapstaden i slutet på 1940-talet. De gifte sig, fick tre barn och bosatte sig i Hovås i Göteborg.

Richards mamma Shirley Parkfelt i en Svensk Damtidning från 1962.

Richards mamma Shirley Parkfelt i en Svensk Damtidning från 1962.

Det var ovanligt med sydafrikaner i Sverige på den här tiden och Shirley var en exotisk fågel i Göteborgs societet. Svensk Damtidning gjorde därför ett stort reportage om henne 1962, en tidning vi nu får bläddra i.

Richards mamma Shirley gick nyligen gått bort, 90 år gammal. När de rensade ur huset hittade de tidningen.

– Otroligt att ni kom precis nu, säger Julie.

Hemma hos Richard och Julie Parkfelt.

Hemma hos Richard och Julie Parkfelt.

Hemma hos Richard och Julie Parkfelt.

Hemma hos Richard och Julie Parkfelt.

Hon bodde i huset fram till förra året, då flyttade Richard och Julie in. De har en klassisk vacker stil, med en mix av gamla och nya möbler.

Växte upp i Göteborg

Richard växte upp i den vackra Kastanjegården i Hovås, men flyttade med sin familj till farmen i Sydafrika, 1971. De tog de då med sig ett kastanjeträd från Sverige och döpte den nya farmen till La Chataigne, efter franskans ord för kastanj.Richard var då 13 år gammal, hans systrar 16 och 20.– Jag kom från Sverige med långt hår och träskor och det blev en liten krock när jag skulle börja på internatskola i Kapstaden. Det var bara att klippa sig och sätta på sig i skoluniform, säger han och ler.Men Richard älskade sin mammas hemland och kom att bli kvar.Meghan, Harry och Archie reser till Sydafrika i höstLäs mer

”Det är här är vår röda Ferrari”, säger Richard från sin traktor.

”Det är här är vår röda Ferrari”, säger Richard från sin traktor.

Han mötte Julie på universitetet i Kapstaden i slutet på 70-talet, gifte sig och fick två barn. Medan hon har arbetat med utsatta och fattiga människor i Kapstadens kåkstäder har han arbetat som ekonom inom fruktindustrin.

– Hon är den mänskliga i vår familj, säger Richard och ler kärleksfullt mot sin fru.

Richard och Julie vid sina Merlot-druvor

Richard och Julie vid sina Merlot-druvor

Tog över när pappan blev sjuk

På La Chataignes farm har det alltid vuxit druvor och det finns fortfarande vinplantor från 1942. Richards pappa Lennart drev gården fram till dess att han blev hjärtsjuk år 2000, då tog Richard över.– Pappa hade hjärtproblem. Det drabbades jag också av förra året, men vi har åtminstone hjärtan, skämtar Richard.Charlene återvände till Sydafrika – saknar familjenLäs mer

Det var förövrigt också då dottern började arbeta mer i företaget.

Richard med sin dotter Danielle.

Richard med sin dotter Danielle.

Richards egna vinmärke La Chataigne.

Richards egna vinmärke La Chataigne.

Vill göra viner som är goda till mat

Richard började göra vin i det egna märket La Chataigne 2003 och säljer nu rött, vitt och rosé, främst till restauranger på Öland, främst till Kackelstugan.

– Vi gör alltifrån friska och fruktiga viner till klassiska eleganta, men det ska vara goda viner som är lätta att dricka till mat, säger han.

Anna von Koch, Svensk Damtidnings reporter får prova Richards viner.

Anna von Koch, Svensk Damtidnings reporter får prova Richards viner.

Vi får prova en Sauvignon Blanc från 2017 och det är nästan som att doppa näsan i en hel fruktskål med tropiska frukter. Smakrikt, krispigt och fräscht med inslag av lime och kiwi. Inte för syrligt, men heller inte för sött.

– Det är ett perfekt sommarvin, säger Richard.

Vi får också smaka ett en Marron, 2013 – ett sju år gammalt rödvin gjort på 84 procent Merlotdruvor och på 16 procent Cabernet Sauvignon. Det är ett feminint och mjukt vin med smak av rabarber, körsbär, mullbär och plommon, samt med inslag av kanel och kryddnejlikor.

Det är lagrat på franskt ekfat, men har sedan legat i kylrum sedan 2013. Hemligheten menar Richard är just att inte dricka vinerna direkt utan att låta dem ligga till sig.Richard tillverkar inte vinerna på gården, men signerar egenhändigt varje flaska med guldpenna innan de skickas på export. Det blir totalt 15,000 flaskor om året.Bildextra! Carl Philip och Sofia i SydafrikaLäs mer

Richards viner har vunnit flera utmärkelser. Vinet La Chataigne Semillon 2015 blev exempelvis listat som ett av Sydafrikas bästa viner 2018 av landets främsta sommelierer.

Bo lyxigt hos Richard.

Bo lyxigt hos Richard.

Bo lyxigt på vingården

För den som vill besöka vingården La Chataigne och därifrån utforska vinregionen ytterligare på egen hand finns här fem lyxiga stugor att bo i. Stugorna har varierande utsikt mot vinfälten, Franschhoek-floden eller bergen i horisonten.

Inuti ett av Richards gästhus.

Inuti ett av Richards gästhus.

Utsikt över vinfälten.

Utsikt över vinfälten.

De är alla ljust och fräscht inredda i skandinavisk stil och har tillhörande kök, grill och uteplats med pool.

Bo på vingård med egen pool!

Bo på vingård med egen pool!

Plocka egna grönsaker i Julie köksträdgård.

Plocka egna grönsaker i Julie köksträdgård.

Här finns också en boulebana och så har Julie anlagt en stor organisk köksträdgård, där alla gäster får plocka färska örter och grönsaker till sin egen matlagning. Här växer sallad, gurka, rabarber, spenat, rädisor, jordärtskocka, kronärtskocka, lök, morötter, oregano, fikon och mycket mer. För att inte glömma svenska smultron från barndomshemmet i Hovås i Göteborg.

Foto: Per Arvidsson