Mutbrott och grannfejd – allt om familjen Lundberg

Systrarna Louise Lindh och Katarina Martinson är goda för 22 miljarder, umgås med kungabarnen och bygger lyxhus som upprör grannar. Sakta men säkert gör de sig redo att ta över familjeimperiet L E Lundberg.

Fredrik Lundberg, 68, ligger i toppen på listan över de rikaste personerna i Sverige. Han har jobbat hårt för att tjäna ihop sina 44 miljarder kronor, men i grund och botten har han pappa Lars Erik Lundberg att tacka.

1944 startade 24-årige Lars Erik en stor byggnadsrörelse hemma i Norrköping. Företaget gick som tåget och på 80-talet var det dags för sonen Fredrik Lundberg att ta över. Han hade storslagna planer och utvecklade snabbt företaget till ett investeringsbolag som drog in hundratals miljoner.

Fredrik Lundberg

Fredrik Lundberg har förvaltat sin fars verk med bravur och är idag mångmiljardär.

Fredrik gifte sig med Anne-Marie Lundberg och fick döttrarna Louise och Katarina. Efter att ha spenderat några år i skatteparadiset Schweiz var det dags för familjen Lundberg att flytta hem till Sverige igen.

Upprörda Djursholmsbor

Fredrik hade siktet inställt på en nyrenoverad sekelskiftesvilla på Djursholm i Stockholm. Villan var inte till salu, men det stoppade inte miljardären.

”Nähä, men jag bjuder 20 miljoner” ska Fredrik ha sagt till villaägaren, som nappade på det generösa erbjudandet. När den tidigare ägaren skulle överlämna husnyckeln ska Fredrik ha sagt ”det behövs inte”.

Dagen därpå lät han samma byggjobbare som kärleksfullt renoverat villan, nu  jämna ut den med marken. Många i kvarteret blev upprörda över rivningen och det pratas än idag om byggjobbarnas tårar.

Vill Ekudden i Djursholm

Till höger syns Fredrik och Ann-Marie Lundbergs nya “Villa Ekudden” på Djursholm.

1993 flyttade familjen Lundberg in i sin nybyggda villa på 1 592 kvadratmeter till en kostnad av 50 miljoner kronor. I huset finns pälskyl och hunddusch, trädgårdssalong, stöveltvättrum, hiss, pool, relaxrum och flera kassaskåp.

Tjänar miljarder varje år

Sedan dess har Fredriks företag L E Lundbergföretagen gått som på räls. Han äger Lundbergs Fastigheter, de börsnoterade dotterföretagen Hufvudstaden och Holmen liksom intressebolagen Industrivärden, Indutrade och Husqvarna. Lundbergs har också enorma aktieinnehav i Handelsbanken, Sandvik och Skanska. Bara de senaste fem åren har bolagen gått med 37 miljarder i vinst.

I takt med att döttrarna Katarina och Louise blivit äldre, idag 38 och 40 år, har de börjat ta över efter pappa Fredrik. Han är fortfarande VD över den stora koncernen men döttrarna sitter i styrelsen i ett tiotal av bolagen, varav Louise är VD för ett av dem.

Katarina, 38 och storasyster Louise, 40 är idag väl insatta i sin pappa Fredrik Lundbergs företag.

Döttrarna upprör grannar

Liksom sin far har både Louise och Katarina hamnat på löpsedlarna på grund av sina påkostade husrenoveringar. Under 2017 köpte Katarina mediekoncernen Aller Medias femvåningshus på Östermalm i Stockholm för 125 miljoner kronor, vilket då klassades som Sveriges dyraste hus.

Aller Media hade tjugo år tidigare köpt huset för omkring 3 miljoner kronor. Katarina har även låtit renovera huset för omkring 30 miljoner kronor. Men när hon ville toppa byggnaden med en takterrass sa både grannar och stadsbyggnadskontoret blankt nej.

Här, på en av Stockholms finaste gator har Katarina Martinson köpt hus till sig och familjen.

Katarina har renoverat sitt aprikosfärgade hus för omkring 30 miljoner kronor.

Även Louise har upprört en del grannar med sitt enorma bygge på Ingarö i Stockholm. Hösten 2017 köpte hon ett 220 kvadratmeter stort hus med tre hektars tomt för 35 miljoner kronor – och jämnade det med marken. Precis som sin far.

Redan innan hon flyttat in är hon i luven med ett stort antal grannar som uttalat sig i media kring sprängningar i berg och förstörd natur. Den stora huvudbyggnaden, mitt på en klipphäll kommer att vara på 556 kvadratmeter.

Utöver den tillkommer ett garage med en bostadsdel på 130 kvadratmeter, ett hus med pool och vinterträdgård på 317 kvadratmeter, ett gästhus på 49 kvadratmeter, en sjöbod på 39 kvadratmeter och ett växthus på 21 kvadratmeter. Kalaset tycks landa på runt 80 miljoner.

Fredrik misstänkt för mutbrott

Det är inte bara lyxhusen som fått uppmärksamhet i media de senaste åren. 2015 misstänktes Fredrik Lundberg för mutbrott efter att ha anordnat lyxjakter i sitt bolag Holmen. Ett brott som kan ge två års fängelse. I samma veva utreddes även före detta finansminister Anders Borg, god vän till Fredrik, för ”mottagande av muta” efter att ha medverkat under jakterna.

Anders Borg intervjuas under en av Holmens jakter. I bakgrunden skymtar kungen.

Anders Borg nekade brott och visade att han betalat en symbolisk summa för att delta. Även Fredrik nekade till brott och sa att syftet med jakterna inte var att påverka makthavares beslut utan snarare att vidga nätverk och berätta om Holmens varumärke i en avslappnad miljö.

Både Anders och Fredrik friades senare från misstankarna.

Väninnor med kungabarnen

Att födas in i rikedom innebär i de flesta fall också att placeras på fina skolor. Både Louise och Katarina har studerat vid elitskolan Handelshögskolan i Stockholm, men det var på Enskilda gymnasiet som de lärde känna kungabarnen.

Louise blev vän för livet med kronprinsessan Victoria och Katarina med prinsessan Madeleine. De starka banden till kungabarnen märks även genom att Victoria, Carl Philip och Madeleine äger 6000 aktier vardera i Lundbergföretagen.

I dag har både Louise och Katarina sina barn i samma skola som prinsessan Estelle, friskolan Campus Manilla på Djurgården. När ett bråk blossade upp på skolan för ett par år sedan delades föräldrarna i två läger, de som var för- och emot rektorn Maija Möller Grimakova.

I den pampiga byggnaden Campus Manilla på Djurgården går både Estelle och systrarna Lundbergs barn i skolan.

En del lärare på skolan vittnade om att vissa barn inte fick den hjälp de behövde och att mörkhyade elever inte fick synas på officiella bilder, något som Möller Grimakova avvisade. Enligt en förälder som pratat med Expressen ska Katarina ha tagit parti för rektorn.

– Hon och några andra föräldrar kallade sig för grundarfamiljer till skolan och det var mycket bråk. Men hennes syster Louise Lindh intog en mer neutral ställning, säger föräldern.

Rektorn fick senare sluta på sin position.

Kunglig bröllopsyra

När Madeleine, Victoria och Carl Philip har gift sig eller döpt något av sina barn har Katarina och Louise varit på plats. Självklart har Lundberg-systrarna också haft kunglig glans på sina egna bröllop.

Katarina Martinson och hennes make Carl Martinson anländer till Kronprinsparets bröllop.

Katarina Martinson är gift med stjärnadvokaten Thomas Martinsons son Carl Martinson och både prinsessan Madeleine och prins Carl Philip fanns med bland gästerna på bröllopet. Och det sparades inte på lyxen, bröllopet hölls i skidorten Zürs och pågick i tre dagar.

Storasyster Louise är gift med Johan Lindh, även han är tidigare skolkamrat med både Louise och kronprinsessan Victoria från Enskilda gymnasiet. Parets bröllopsfest hölls på exklusiva Grand Hôtel i Stockholm och bara maten kostade 750 000 kronor. Det blev ett lyckat party och flera gäster vittnade om att både kronprinsessan Victoria och prins Daniel dansade loss till sen natt.

Foto: TT Källa: Expressen.se, Norrköpings tidning, Dagens industri, Lundbergforetagen.se, Göteborgsposten.se