Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nära vännen om Lasses sista tid – samtalen med frun Eva

19 okt, 2023, 13:45 

Marcus Birro pratade med Lasse Berghagen bara några dagar innan han åkte in på sjukhus.

Annons

Redan för tio år sedan började Lasse Berghagen höra av sig till författaren Marcus Birro för att berömma hans texter i Expressen och för två år sedan gav de ut Lasse Berghagens självbiografi ”Hej livet! : En biografi med en blandning av sött och salt” tillsammans.

Så var Lasse Berghagens sista svåra tidBrand logo
Så var Lasse Berghagens sista svåra tid

Under arbetet med boken kom de väldigt nära varandra. Marcus Birro berättar för Svensk Damtidning att de ofta hördes på telefon och ju mer han lärde känna Lasse, desto mer förstod han hur djup han var.

Annons

– Vi roade oss i boken med att plocka ut några låttexter och lägga dem som dikter i boken. De höll en otrolig nivå. Han lyckades lura in djupet hos människor som annars inte läser några dikter. Han var en poet.

Lasse Berghagen och Marcus Birro
Lasse Berghagen och Marcus Birro i samband med bokreleasen av ”Hej livet! : En biografi med en blandning av sött och salt”.

Marcus Birro: ”Han lyckades skydda kärnan”

Marcus Birro förvånades över hur jordnära Lasse var. Han beskriver det som att det gick väldigt snabbt att få bort Berghagen och träffa Lasse – en man som var både djup, enkel, mänsklig och inkännande.

Annons

– Jag förstår inte att han var mer skadad efter ett halvt sekel av brutal offentlighet. Han hade lyckats skydda kärnan. När vi hade skrivit boken och han hade skickat omslaget så tyckte jag det var jättebra. Själv var han arg och ringde förlaget för att mitt namn skulle stå större. Det är på den nivån.

Sista samtalet med Lasse Berghagen

Marcus Birro säger att han pratade med Lasse för några månader sedan, strax innan den folkkära artisten åkte in på sjukhus. Då var han på ett otroligt glatt humör.

Annons

– Han höll humöret uppe. Det vackra med honom var att han gjorde glad konst av sorgliga saker. Han ville vara positiv och sa att vi snart skulle träffas och käka lunch. Det kändes som att han skulle klara det här.

Hade ni någon kontakt när han låg inne på sjukhuset?

– Nej, jag och Eva (Lasse Berghagens fru reds anm.) hade lite kontakt, men de var upptagna med så mycket annat. Då backar man och säger att de får höra av sig när de vill och att jag finns här ifall de behöver mig.

Eva Berghagen och Lasse Berghagen
Eva Berghagen och Lasse Berghagen.

Foto: TT

Annons