SVT-programledaren Nike Nylander dödshotad –efter händelsen i tv

SVT-programledaren Nike Nylander dödshotad –efter händelsen i tv

.

Janne Danielsson JAD
Nike Nylanders frågor till SD:s partiledare Jimmie Åkesson blev för mycket. Den hatiska svansen tvekade inte inför att dödshota henne och hennes familj.
– Det var grovt, föraktfullt och massivt, har hon berättat för Expressen.
Så ser älskade barnskådespelarna ut i dag!
Slå på ljud

Nike Nylander är SVT:s nästan omåttligt populära nyhetsankare som i intervju efter intervju påläst och lugnt förmedlar nyheter, eller grillar våra makthavare gällande det politiska läget eller deras beslut.

Men det kan kosta på att vara högprofilerad och i demokratisk anda ställa frågor kring ämnen en del tittarna anser inte bör lyftas.

LÄS MER: Rickard Olssons hemlighet ute – stora utseendeförändringen

Intervjun gjorde att Nike Nylander fick ta emot dödshot

Ifjol, halvvägs in i mandatperioden, intervjuades samtliga av riksdagens partiledare under vinjetten Halvtid i SVT:s Aktuellt.

När Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson tog plats i studion hettade det till, och efterspelet blev allt annat än roligt.

Nike Nylanders frågor till Jimmie Åkesson blev för mycket för vissa tittare och hon och hennes familj tvingades utså rena dödshot.

Karin Trnblom/TT

Samma dag som han medverkade i SVT hade Expressen kunnat avslöja att en tidigare anställd, Dennis Askling, på SD:s riksdagskansli och dessutom gruppledare i Haninge hade uttryckt sig kränkande och grovt rasistiskt i en konversation på Facebook.

Nike Nylander tog då upp med Jimmie Åkesson hur det kommer sig att det gång efter gång uppdagas att representanter för partiet handlar i strid med de värderingar SD säger sig stå för.

Programledaren passade även på att fråga hur det kom sig att partiledaren, mitt under brinnande covidpandemi, valt att gå till riksdagen trots att han hostade och snörvlade – dessutom utan att ta reda på om det var coronasymptom eller ej.

Reaktionerna efter inslaget lät inte vänta på sig.

Hatet mot Nike Nylander från vissa tittare vällde in. I såväl kommentarer som direktmeddelanden på sociala medier.

– Det har jag varit med om förut, men den här gången var det otroligt mycket värre och mer personpåhopp. Det var grovt, föraktfullt och massivt, berättade programledaren för Expressen.

Men det stannade inte vid spott och spe. Nike Nylander fick motta rena dödshot.

”Din hjärndöda fula vänstersubba… Jag kommer inom sinom tid att påminna dig om denna intervju. Var och hur – just wait and see.”

”Det finns en lyktstolpe särskilt reserverad för dig.”

”Du kanske inte har några barn du är rädd om. Det skulle jag absolut vara i dina kläder.”

”Jag tycker synd om dina barn när SD ökar så här mycket.”

– Man säger till sig själv: Jag är inte rädd, de här människorna är inte farliga på riktigt. Men någonstans i bakhuvudet sås ett litet frö av oro. Tänk om någon som har skrivit de här sakerna ser mig när jag går ut och handlar och jag får en smäll i huvudet, sa Nike Nylander efteråt till Expressen.

LÄS MER: Skandalerna, kaoset och kärleksrelationerna i Bingolotto

Jimmie Åkesson kritiserade SVT

Hon ville i samma intervju också förklara att det inte enbart handlade om henne, utan var del i ett större samhällsproblem.

– Det handlar inte om att det är synd om mig. Det var obehagligt, värre än det brukar. Men det här är något som drabbar många journalister. Det här är ett samhällsproblem.

– Jag vet att jag behandlar alla, oavsett partifärg, lika. Jag ställer kritiska frågor till alla politiker. Jag skulle aldrig låta personliga åsikter ta sig uttryck i mitt jobb, säger hon.

Jimmie Åkesson fördömde efter intervjun de reaktioner Nike Nylander tvingades utstå, men passade sin vana trogen även på att kritisera SVT. På Twitter skrev han:

”Jag förstår att man kan bli både upprörd och förbannad när man tycker att statstelevisionen fokuserar på trivialiteter samtidigt som landet står i lågor”.

”Med det sagt undrar jag vad det är för empatilösa imbeciller som tar sig rätten att kränka och hota en journalist och hennes barn? Kritisera, absolut, men kära nån, behåll anständighet och saklighet!”

LÄS MER: Stefan Odelbergs hemliga sorg – har dolt den i Bingolotto

Foto: TT