Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Niklas Thors och Ebba Buschs jobbiga
år tillsammans före skilsmässan

07 maj, 2021, 13:00 
Lars Johansson
Niklas Thors jobbiga år med Ebba Busch före skilsmässan
Ebba Busch och Niklas Thor meddelade i december 2019 att de ska skilja sig.
Tillsammans verkade de vara det perfekta paret.
Han hyllad allsvensk fotbollsspelare som skulle ta pappaledigt. Hon KD:s partiledare som i början fick opinionssiffrorna att stiga och gjorde succé i debatter.
Men så rämnade allt – Niklas Thor genomgick en hjärtoperation, dog nästan i ett epilepsianfall, Ebba Busch gjorde skandal med ett husköp och kärleken mellan dem försvann.
Annons
Så långa och korta är svenska kändisarna!Brand logo
Så långa och korta är svenska kändisarna!

Niklas Thor och Ebba Busch träffades redan som unga.
Han med siktet inställt på att bli fotbollsproffs, hon som påläggskalv i Kristdemokraterna.

– Vi sågs första gången genom bekanta, sedan flyttade Niklas till Norrköping för att gå på idrottsgymnasium. Nästa gång var i slutet av 2009, jag spanade in Niklas på ett kafé i Uppsala och gick fram på ren impuls och sa: ”Niklas Thor, det var länge sen!” Vi började prata och slutade inte förrän fiket stängde. Efter det blev det många promenader på stan, vi bodde i samma område. Vi pratar politik, absolut. Niklas har drivit företag och brukar påminna mig om varifrån mycket av skattepengarna kommer, har Ebba Busch berättat för Amelia.

Ebba och Niklas Busch Thor på kungens 70-årsfest 2016.

Niklas Thor framgångsrik fotbollsspelare

Niklas Thors fotbollskarriär ångade på. Efter gymnasietiden, där han bland annat fått spela med IFK Norrköpings allsvenska trupp flyttade han hem till Uppsala. Det blev Division 2 med Gamla Uppsala, sedan Division 1 med Täbylaget Frej. Inför säsongen 2014 skrev han slutligen på för Sirus.

Annons

Ebba Buschs resa gick i rekordfart och i april 2015 tog hon över som partiledare för Kristdemokraterna. Bara en månad senare föddes parets första barn, Birger.

Niklas Thor fick en hel fotbollsvärld att lyfta på ögonbrynen då han tog ut föräldraledighet. Något han även planerade att göra två år senare när dottern Elise var på väg.

– Ja, jag var mammaledig fem månader på deltid, sedan tog min man Niklas över. När politiker av jämställdhetsskäl styr fördelningen av föräldradagar tar man inte hänsyn till den omvända situationen – när det är pappan som kan och vill vara hemma mest med barnet, sa Ebba Busch vidare till Amelia.

Men Niklas Thors resa till Allsvenskan och att bli en av Sirius mest hyllade spelare var långt ifrån problemfri. Allt kunde ha tagit slut redan 2015.

– Jag var ute med Birger och gick och så plötsligt ramlande jag ihop. Sen minns jag inget mer. 45 minuter senare vaknade jag upp med bitmärken på läpparna och tungan. Det var riktigt obehagligt, har sagt till Upsala Nya Tidning.

Annons

Niklas Thor drabbad av epilepsi

När Ebba Busch året efter gästade "Skavlan" berättade hon om dramatiken då det uppdagades att maken led av epilepsi.

– Hela den våren är otroligt omtumlande. Dagen innan jag valdes får min man beskedet att han har en livslång sjukdom, diagnosen epilepsi. Sedan går det ytterligare några veckor, då är Birger sex veckor gammal, då sitter vi på midsommarafton, bredvid varandra i soffan och han räcker över Birger till mig och han säger att han känner sig konstig. Sen börjar han skaka och går in i ett fullskaligt, stort, epilepsianfall, säger partiledaren i programmet.

Hon fortsatte:

– På bara några sekunder så ligger han på marken och är likblek, svettig, fradgar, han blöder och är helt okontaktbar. Jag ser att han inte andas och att han börjar tappa färgen i ansiktet.

– Jag var beredd att avgå. Det här byggde ju på att Niklas skulle kunna vara föräldraledig och vi visste inte om han skulle kunna vara det, säger hon.

Annons

Som om det inte var nog åkte Niklas Thor under samma period på en fotskada och hjärtopererades för förmaksflimmer.

Ebba Busch och KD har allt mer närmat sig Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Nu är de tillsammans med Moderaterna med och utmanar om makten i landet inför valet nästa år.

– Ja, förra året gjorde vi allt. Det skulle de veta som ger mig gliringar om att glida fram på en räkmacka. Bakom tv-sminket vet jag lite mer om hur det är att vara människa än man kan tro. Det här året har Niklas varit skadefri, medicineringen mot epilepsin fungerar och hjärtoperationen gick bra, berättade Ebba Busch i Amelia 2016.

Niklas Thor avslutade fotbollskarriären

Året efter utsågs Niklas Thor till Sirius bästa spelare – och la skorna på hyllan, 30 år gammal. En stor del av orsaken var att parets dotter Elise dragit på sig en otäck lungsäcksinflammation.

– Allt vägde in. Jag kommer ihåg när vi skulle möta AIK på Friends, en psykiskt ganska tung bortamatch med mycket anspänning. Och så var jag ensam hemma och stod där halv tre på natten med en vällingflaska och en dotter som bara inte ville sova… Att inte känna sig förberedd är den värsta känslan som finns, och att då gå ut på en sådan arena med alla blickar på dig… Du får kämpa mot så mycket annat än bara motståndarlaget, har Niklas Thor sagt till Aftonbladet.

Annons

– Hon sov knappt på fyra månader, utan låg och hostade och vaknade 20–30 gånger varje natt. Det var inget jag snackade om när jag slutade – ville inte skylla på något – men det var en grej som verkligen bidrog till att jag inte orkade längre. Och eftersom jag inte orkade så slutade jag.

Men att rida ut så många stormar tillsammans gjorde inte paret okrossbart. I december 2019 meddelade de att äktenskapet var över.

”Under hösten har vi bott isär och det är med stor sorg som vi nu är vid den här punkten”, skrev Ebba Busch på Instagram.

Niklas Thors och Ebba Buschs äktenskap tog slut

För Expressen berättade hon kort därefter:

Ebba Busch berättade i Skavlan om traumat då Niklas Thor kollapsade. Det visade sig att han lider av epilepsi.

– Jag mår bra ändå, givet omständigheterna. Det är jättesvårt med en separation men Niklas och jag har en väldigt fin relation, och framför allt: barnen går först i allt.

Annons

– Vi har haft en jättefin jul tillsammans, och tillsammans med barnen, och det är det allra, allra viktigaste mitt i alltihop.

Niklas Thor gjorde då dottern repat sig efter sjukdomen comeback i Sirius och ses idag som en klubbikon. Han är även utbildad civilingenjör vid Kungliga tekniska högskolan. De forna makarna har delad vårdnad efter separationen.

För Ebba Busch har det varit kämpigt efter skilsmässan.

Hon har hamnat i ett infekterat bråk om det hus hon köpt åt sig och barnen i Uppsalatrakten. KD-ledaren anklagas för att ha lurat Esbjörn Bolin, 81, att sälja fastigheten och saken ska upp i tingsrätten. Den gamle mannen ska inte till fullo ha förstått omständigheterna kring försäljningen, hävdar hans ombud. Dessutom har Ebba Busch kallats till förhör angående förtal, då hon på sociala medier skrivit om motpartens advokat.

Foto: TT

Annons