Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Väder-Nils om krisen: "Det var ett trauma att bli sjuk i tv"

27 jul, 2018, 14:00 
Av
Fortfarande vet Nils Holmqvist inte exakt varför han plötsligt blev sjuk mitt under sin väderrapport. "Stressrelaterat ligger nära till hands att gissa på…"
Annons

Redan som barn var Nils, meteorolog på svt, intresserad av väder. Eller snarare moln.

– Jag är kanske sista generationen som växt upp utan en surfplatta och minns att när familjen åkte runt i bilen brukade jag sitta i baksätet, titta ut genom fönstret och studera moln, berättar Nils när vi ses på ett fik.

Han tar en kopp kaffe och fortsätter engagerat berätta om sitt intresse för moln – som har allt annat än falnat med åren.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Moln säger ju väldigt mycket om väder och beskriver väldigt väl vilket humör hela atmosfären är på.

För två år sedan skrev Nils boken ”Himlen är vackrast med lagom mycket moln” (Volante förlag).

– Boken handlar – uppenbarligen! – om väder och jag skriver allt man behöver veta på ett lättbegripligt och roligt sätt med personliga anekdoter.

Gillade väderprognoserna

Nils har alltid varit en naturkille och gillat scouter och fotboll, men på tv var det väderprognoserna som drog. Och naturvetenskapen ligger alla Nils familjemedlemmar varmt om hjärtat.

Annons

– Både mor och far är lärare inom matte och naturvetenskap. Dessutom har mina syskon doktorerat inom naturvetenskapliga ämnen.

Nils minns att när han som barn ställde frågor som ”Vad händer efter döden?”, fick han alltid ett rakt svar; ”Ingenting”.

– Och vi har aldrig trott på varken påskharar eller jultomtar. Jag och mina syskon är strängt uppfostrade i den naturvetenskapliga läran och fick tidigt förklarat för oss att ”vi kan leka att paketen kommer från tomten, men de är från oss”.

Nils Holmqvist bröllop

Nils kallar sig ateist och har aldrig känt behov av att tro på vare sig en jultomte eller en gud.

– Det kanske låter deppigt. Jag kan förstå att folk vill tro att man lever vidare, men jag tror att allt kom till genom “Big Bang” och att efter döden är allt bara slut.

Nils och Julia träffades på en fest i Lund för snart tio år sedan.

– Först fastnade jag för hennes utseende, det är väl ofta det som fångar ens intresse. Sedan insåg jag att det fanns mycket mer än så. Hon är väldigt rolig och intelligent, säger Nils.

Annons

Han berättar att han tycker det är jättefint att fira kärleken genom giftermål, men han är själv tveksam till bröllop inom en snar framtid.

– Det är ju ett stort projekt, både med tid, energi och pengar. För om eller när vi gifter oss vill vi nog ha ett relativt stort bröllop. Vi får väl se och utvärdera efter sommarens kavalkad av andras bröllop som vi ska gå på!

På frågan om det i stället kan tänkas vara barn på gång, svarar meteorologen att han “inte är där än”.

– Men man vet aldrig. Först ville jag inte ha katt, men Julia övertalade mig och nu när vi har vår Gösta så är han vårt allt. Det kanske är en fingervisning om hur jag kommer att bli om vi skulle få barn. Jag tycker bara att vi har det bra som det är nu och är nöjd med tillvaron.

Att skaffa barn

Att få barn innebär stor förändring, menar Nils.

– Man skapar ett beroende och jag tycker det känns läskigt helt enkelt. Barn är nog ärligt talat den allra tyngsta drogen man kan skaffa sig. Det finns inget en förälder inte skulle göra för sina barn. De är också extremt kostsamma och tar upp nästan all ens tid. Jag tror man kommer att behöva ge upp en väldigt stor del av det liv man lever nu.

Annons

Hans syskon har barn och det kanske får räcka så.

– När jag gullat med deras barn i en kvart är jag helt slut. Så nej, rent mentalt är jag ännu inte där.

Julia och vännerna är idag Nils stora lycka i livet. När han inte engagerar sig i väder och moln tycker han om att vara hemma och laga mat. Och så spelar han gärna spel.

– Jag har det där i mig, att spela och vilja vinna. Meteorologyrket är ju ett spel i sig. Jag försöker utmana mig själv och ge en så detaljerad prognos som möjligt. Sedan är det alltid roligt att kolla facit och se hur rätt eller fel man hade.

Väder-Nils sjuk i direktsändning

Nils spelar allt från sällskapsspel till tv-spel. Det sistnämnda är ett intresse som kommit på senare år. Spelandet har också blivit ett sätt för Nils att koppla av när vardagen är allt för stressig. I höstas fick Nils avbryta en av sina sändningar på grund av att han kände sig yr och blev akut sjuk i direktsändning. Han tvingades åka till sjukhus, men fick inget svar om orsaken.

Annons

– Jag vet inte riktigt vad som utlöste händelsen, men min hälsa var inte okej. Jag hade känt mig svag under några veckor och min balans var dålig. Jag missade trappsteg och var allmänt fumlig. Jag kände redan innan det här tillfället att jag behövde vara ledig, så jag skulle kompa ut resten av veckan samma dag. Tyvärr var det en dag för sent, berättar Nils, som fick göra en hel del tester men fortfarande är osäker på vad insjuknandet kan ha berott på.

– Stressrelaterat ligger nära till hands att gissa på… Hoppas det var en engångsföreteelse. Jag blickar i alla fall bara framåt nu.

Älta och oroa sig ligger inte i Nils natur. Och han erkänner att detta nog var ett av de större trauman han varit med om i sitt liv.

– Jag har varit förskonad. Men där hade vi ett litet trauma i mitt annars så enkla liv. Annars var tonårstiden en fas som var så där lite extra tuff. Det är nog väldigt vanligt i den åldern; jag var rätt orolig och brydde mig mer om vad andra tyckte och kände mig mer osäker som person. Men det där har jag växt ifrån. Idag känner jag mig trygg och är väldigt nöjd med mig själv.

Annons

Nils har inte några direkta framtidsdrömmar men hoppas få fortsätta leva som han gör just nu.

– Sedan får gärna tillfälligheter komma till mig, men några specifika framtidsdrömmar har jag inte. Det är också svårt att hitta ett annat jobb som är så roligt som att vara meteorolog, tänker jag.

Varför är väder ett så tacksamt ämne att prata om?

– Väder är ett harmlöst ämne och förenar oss. Det regnar på oss alla och solen skiner på oss alla. Och just svenska sommaren är ju väldigt skör och de flesta går och hoppas på en solig och varm sommar. Tyvärr blev det ju knappt någon sommar alls förra året.

Vad är det optimala vädret för dig?

– Jag gillar tvära kast. Dramatiska väder. Det är jätteskönt med ett par timmar på stranden, men sedan får det gärna braka lös med en rejäl regnskur. Åska är ju det mysigaste som finns.

Vad betyder sommaren för dig?

– Bästa årstiden. Då laddar vi om batterierna och är lediga. Naturen är som vackrast och alla kommer ut ur sina vrår och fyller stans uteserveringar. Det är också då vädret är som mest intressant. Åska, sol, regnbågar… Jag älskar att ligga på marken och titta på fluffiga moln tills jag somnar. Det finns inget som är så vackert. Och sövande.

Annons

Vad ska du göra den här sommaren?

– Resa till Italien, min flickvän har släkt där. Annars har vi fem bröllop vi är bjudna på. Vi är som sagt i åldern nu när alla runt omkring verkar gifta sig.

Ur “Väder-Nils” sommaralbum:

Svt:s meteorolog Nils Holmqvist som barn

– Bilden är från midsommarafton för 30 år sedan och jag var knappt två år gammal. Vi hade firat ute på Söderslätt med mormor och morfar, men tillställningen fick ett abrupt slut när himlen blev nattsvart och blixtarna började slå ner i fälten runt omkring oss. Bilden togs när vi kommit hem till Anderslöv, och med tanke på hur glad jag ser ut kan det varit startskottet för mitt stora intresse för väder och moln.

Fakta Nils Holmqvist

Ålder: 32 år.
Familj: Katten Gösta och flickvännen Julia Callegari.
Bor: På Söder i Stockholm.
Yrke: Meteorolog på svt.
Aktuell med: Boken ”Himlen är vackrast med lagom mycket moln” i pocket.

Annons

Nils drömpicknick

Min flickvän och jag brukar ha picknick på sommaren. Vi cyklar mot Djurgården. Svänger inom något ställe och köper hämtmat, sen systemet för något som bubblar. Därefter lägger vi oss på en brygga, sänker ner bubblet i vattnet och spanar moln eller spelar backgammon eller yatzy. Slutar alltid med att jag somnar.

Nils tidslinje

Juli 1986 – Föds under en kallfrontspassage på BB i Lund.
Midsommar 1988 – Upplever mitt livs mäktigaste åskväder som tvååring.
Januari 2005 – Stormen Gudrun härjar i Sydsverige samtidigt som jag funderar på universitetsvalet.
September 2005 – Börjar studera meteorologi i Lund och senare också i Köpenhamn.
Januari 2009 – Skriver examenarbete. Träffar min flickvän på en fest i Lund.
September 2009 – Börjar jobba på SMHI i Norrköping
December 2010 – Börjar jobba på SMHI i Malmö.
Augusti 2013 – Börjar jobba påsvt.
Maj 2016 – Ger ut boken “Himlen är vackrast med lagom mycket moln”.
Maj 2018 – Pocketvarianten av boken ges ut.

Annons

Nils bästa sommar:

– 2016 var fin. Då kom min bok ut, jag fyllde 30 och min flickvän och jag flyttade in i en mysig lägenhet.

Nils värsta sommar:

– 2017 var ju ganska sopig med få varma dagar. Men annars var det en underbar sommar och jag tycker ingen sticker ut som exceptionellt dålig.

3 i topp – sommarmat: Glass. Allt som är grillat. Snabbmat i solen.

3 i topp – sommarboende: Jag är väldigt hemmakär. När jag reser väljer jag hotell av praktiska skäl. Bo hos föräldrarna är också en favorit. Det är som att bo på hotell och det har hänt att en liten chokladbit legat på huvudkudden!

3 i topp – sommaraktivitet: Spana moln, äta utomhus, löpträna.

3 i botten – sommaren skulle vara bättre utan: Glesare avgångstider i kollektivtrafiken, jobba när det är högsommar (över 25 grader), att inte synka semester med vänner och familj.

Av: Frida Funemyr

Foto: Frida Funemyr, förlagsbild och privat bild

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons