Nina Gunkes beslut med maken – ett år efter sjukdomsbeskedet

Nina Gunkes beslut med maken – ett år efter sjukdomsbeskedet

Nina Gunke och maken Samuel har tvingats till ett stort beslut.

Efter reklamen: Känner du igen de svenska kändisarna – då och nu!

Slå på ljud

Det har nu gått ett år sedan skådespelerskan Nina Gunke, 67, gick ut med det sorgliga beskedet att hon drabbats av Alzheimers sjukdom.

På drygt ett och ett halvt år har hela hennes värld vänts upp och ner. Det som hela livet varit så självklart är inte längre lika självklart. Och det har förstås även påverkat hennes familj.

Sjukdomen kallas ju många gånger "de anhörigas sjukdom". Maken Samuel Holgersson och barnen Niki och Moa har därför behövt anpassa livet efter Ninas sjukdomstillstånd. Och nu har de tagit ett stort beslut.

Nina Gunkes nya liv efter sjukdomsbeskedet

Nina mår okej med tanke på omständigheterna. Men många saker har blivit svåra att hantera, som tid och siffror, att skriva sin namnteckning – och mycket annat som för andra är "småsaker".

– Jag mår ganska bra, även om jag just nu är ganska trött. Sedan är det saker jag inte kan göra och då blir jag arg och ledsen. Jag kan inte knäppa en skjorta och det blir jag irriterad på, men det får jag lägga ned. Det är inte så lätt, berättar Nina för Aftonbladet.

Nina diagnostiserades med Alzheimer vid 65 års ålder.

FERNVALL LOTTE/Aftonbladet

Men det absolut värsta som fråntagit henne är enligt henne själv körkortet. Ja, Nina får inte längre köra bil som hon så länge älskat att göra.

– Jag tror jag skrek mer när de sa det än när jag fick sjukdomsbeskedet. De sa ”och så är det en sak till, du får inte köra bil något mer”. Då var det bara ”poff!”. Att köra bil är ju mitt liv, menar Nina.

Ninas beslut med maken Samuel – på grund av Alzheimern

Av den anledningen har hon och Samuel tvingats ta flera beslut för att underlätta i vardagen – som att flytta.

– När någon blir sjuk får man hjälpas åt. Det här är livet, jag kan bli sjuk i morgon i cancer, det vet man aldrig. Sedan blir det här en vardag, vi planerar saker annorlunda mot tidigare, men det fungerar väldigt bra. Vi har också flyttat från Lidingö in till stan och det var nödvändigt för Nina, berättar Samuel.

Som plåster på såret har Nina sin fina familj som hjälper henne dagligen – något som hon är otroligt tacksam för.

– Han har betytt jättemycket. Du har haft sådant otroligt tålamod med mig. När jag inte kan saker så har du varit fantastisk, säger hon om sin make.

Foto: TT