Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nina von Krusenstierna: "Jag vågar tro på mig själv"

04 maj, 2019, 10:00 
Nina von Krusenstierna
Det är onekligen en intressant kvinna som fått det spännande uppdraget att ta Eksjö kommun in i framtiden. Skytte, snabba bilar och höns är bara några intressen som rymdingenjören Nina von Krusenstierna gillar. Dessutom är hon uppfinnare och har översatt den ryska raketformeln till enklare matematik.
Annons

Nina Catharina von Krusenstierna tillträdde chefsjobbet för tillväxt- och utvecklingssektorn i Eksjö kommun i april 2019. Med sina tidigare erfarenheter passar hon synnerligen väl in i den nya rollen. Hon är rymdingenjören som gör det mesta i raketfart och framtiden ser således ljus ut för smålänningarna.

Ska sätta Eksjö på kartan

– Jag ser oerhört mycket fram emot att få arbeta i här och utveckla Eksjö som destination. Det intryck jag fått hittills är mycket gott, säger Nina.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Eksjö trästaden

Nina har arbetat som ledare och projektledare i olika branscher, allt från jordbruk till gruvindustri, och har även drivit eget företag. Den senaste posten hade hon som vd för Business Gnosjöregion, en gemensam utvecklingsplattform för näringslivet i regionen.

Annons

Översatte ryska raketformeln

– Mitt teknikintresse och mina studier i rymdteknik har kommit till användning i det arbetet. Tillsammans med Teknikcollege gjorde jag rymdlaborationer för ca 600 grundskoleelever i Gnosjöregionen. Jag översatte den ryska raketformeln till enklare matematik och eleverna deltog med liv och lust i labben. De fick varsin roll i rymdteam och fick räkna ut och sedan pröva jämvikten på en liten raket, säger Nina.

Nina von krusenstierna

Entusiasmen märks tydligt och energin är det inget fel på. Detta är en tuff tjej med huvudet på skaft och skinn på näsan. Ledarskap har hon en tydlig bild av och har inspirerats av sin tid i det militära.

Ledde plutonen

– Jag gjorde värnplikten, vilket var en utmärkt grund för att få grepp om struktur och planeringsverktyg. Det var en tuff tid med mycket slit och släp, inte en lugn stund. Det jag gillade mest var skytte. Jag var briljant med min k-pist! Jag gillade också när man fick pröva på att leda plutonen, ha överblick och ligga steget före i planeringen. Det var toppen!

Annons

I det militära har man 5S. Nina har kortat ned det till civilia 3S: Samverkan, synergier och struktur.

Våga tro på medarbetarna

– Ledarskap för mig är baserat på tillit, tydlighet, kunskap och engagemang. Man måste våga tro på sina medarbetare, vilja se dem utvecklas och glädjas åt sitt arbete. Då kan man skapa riktig utveckling! Det jag vill förmedla är vikten av att våga tro på sig själv, att våga ta plats och inte känna att man måste passa in överallt. Det är olikheterna som skapar innovativa klimat, säger Nina.

Nina von Krusenstierna

Nina har tillåtit sig själv att lära sig mycket inom olika områden. Det gör att hon har en beredskap för olika scenarior.

– Jag har studerat humaniora såväl som teknik och känner mig bekväm inom bägge skråen. Just nu är jag delaktig i att, som ledamot i Vetenskapsakademiens råd SNRV, planera för rådets vårmöte som för första gången kommer hållas utanför tullarna! Vi vill bjuda in till forskningen att möta industrin och det kommer att vara i Jönköping, säger Nina.

Annons

Svalde pärlörhänget

Det är nästan en underdrift att säga att Nina von Krusenstierna har många strängar på sin lyra. Hon lever ett fartfyllt liv i en stillsam miljö, kan man säga. I trädgården har hon ett hönshus, inrett med kristallkrona! Favoriten är tama hönan Pärla, som fick sitt namn när hon norpade åt sig Ninas pärlsörhänge och svalde det.

Hönshuset

Färska ägg blir det till frukost och så här års tar hon morgonkaffet på verandan och njuter av vårsolen och fåglarnas kvitter.

Höna

Hönan Pärla är en trogen vän, liksom den röda hundkojan, som hon kör riktigt snabbt så gruset ryker.

Annons

– Om jag får ihop ekonomin satsar jag på att köra Midnattssolsrallyt i sommar. Jag har tidigare kört fyra år i rad och vunnit Regularity, damklassen varje år. Vi jobbade också upp oss till en tio-i-topp-placering totalt i Regularity med min lilla hundkoja från 1965, säger Nina.

Nina von Krusenstierna

Nina von Krusenstierna växte upp i en annan idyllisk trästad, mitt i Sigtuna på vackra Storgatan i en åttarumsvilla invid Mälaren. Rabatterna var alltid välansade och blommorna fick förbipasserande att stanna upp och titta.

Sigtuna Humanistiska Läroverk

– Mina föräldrar var så otroligt duktiga och intresserade av trädgård. Mamma var landskapsarkitekt och pappa trädgårdsmästare, berättar Nina, som minns sin barndom som okomplicerad med trevliga klasskamrater på Sigtuna Humanistiska Läroverk, samma skola som kungen gick på.

Annons

Som tonåring kom intresset för teknik och motorer.

Pillade isär bilen

– Min bror var fyra år äldre än jag. När han inte var hemma pillade jag isär hans bil och gick till biblioteket för att se hur en förgasare fungerade. Jag har alltid varit väldigt nyfiken och älskade det här med skruvar och muttrar, säger hon.

I trettioårsåldern sökte hon till ingenjörsutbildningen och blev rymdingenjör.

Nina utstrålar självständighet och är stark. Livet har haft sina ned och uppgångar, något hon fått erfara på flera sätt och det har funnits stunder då hon verkligen hade uppskattat ett större stöd från andra.

– När jag har arbetade utomlands exempelvis, har jag fått skaffa allt själv – bostad, bil och så vidare. Det har aldrig funnits någon välkomstkommitté som underlättat för mig. Jag vet inte varför det har varit så egentligen, säger Nina.

Annons

Under sin tid som ingenjör, projekterade hon flygplatser i Östeuropa och arbetade i Ryssland på olika svenska företag.

Längtar ut i rymden

– Det var en utmaning. Jag skulle aldrig göra det i dag. Ingen tog hand om mig utan jag var tvungen att etablera mig helt själv.

Det där fixar hon, tänker många. Och jag har ju alltid klarat mig, säger Nina von Krusenstierna, som nu ska utveckla Eksjö som destination. Hon har sitt chefsjobb, sin katt och hönorna. Men kärleken då? Ja, den kommer när man minst anar det. Och i väntan på att finna en livskamrat har hon en sak kvar på sin bucketlist.

– Jag längtar ut i rymden! Det vore coolaste av allt, säger hon.

Läs mer

Foto: TT, Privat, Linus Talltjärn

Annons