Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nordman-sångaren Håkan Hemlin berättar om mörka perioden i livet: "Var helt grå"

19 nov, 2022, 17:05 
https://image.svenskdam.se/image-7273048?imageId=7273048&width=1320&height=1320&cropw=60.61&croph=52.24&x=28.57&y=9.36
Lars Johansson

Håkan Hemlin, 53, frontman i ”Så mycket bättre”-aktuella Nordman är idag lyckligt gift och framtiden ser ljusare ut än på länge. Men annat var det under en lång period i hans liv då drogerna tog överhanden och han dömdes för såväl olovlig körning som skattebrott och kände sig nödgad att dementera att han och dömde Olof Palme-mördaren Christer Pettersson var förlovade. – Jag vägde 63 kilo och var helt grå. Då gav jag upp själv för första gången, har sångaren berättat för Aftonbladet.

Annons
5 skandaler som skakat ”Så mycket bättre”Brand logo
5 skandaler som skakat ”Så mycket bättre”

Säg Nordman och de flesta tänker på hits som "Förlist", "Vandraren", "Laglöst land" och "Ännu glöder solen”.

Duon, bestående av Håkan Hemlin, mannen med den skrovliga hårdrocksrösten, och nyckelharpsförsedda riksspelmannen Mats Wester, 58, blev ett fenomen på musikhimlen 1994.

Deras folkpop gick rakt in i svenska folkets hjärtan och de sålde idag osannolika 540 000 exemplar av den självbetitlade debuten. Albumet låg i princip två år på inhemska topplistan och rockbjörnar haglade över dem. Ishallar såldes ut på gigantiska turnéer.

Med andra ord, en succéstart på en musikkarriär av aldrig tidigare skådat slag i Sverige. Inte ens ABBA var inledningsvis massivt stora.

Uppföljaren ”Ingenmansland” från året efter förhandsbeställdes i 100 000 exemplar och hade alltså sålt platina redan innan det kom ut.

Annons

Men lika grandiost som det hela inleddes, lika avgrundsdjupt blev fallet. Sångaren Håkan Hemlin fick tidigt missbruksproblem. Amfetamin, hasch…

– Jag hade provat på lite droger, men så eskalerade allt och jag blev väldigt destruktiv och sket i allting. Det spelade ingen roll om det var tandläkarbedövning (Innehåller kokain) eller andra preparat så körde jag upp det i armen, har han berättat för Expressen.

Familjen lämnade honom, eller om det var han som lämnade dem för substanserna.

– Jajjamän, fast egentligen var det jag som stack hemifrån... jag har aldrig velat visa mig hemma bland barnen påverkad. De har aldrig sett varken mig eller Maritha (Dåvarande förhållandet) dricka alkohol någonsin.

– Jag försvann, skulle gå till kiosken och så kunde jag vara borta i tre veckor utan att höra av mig. Jag bodde hos kompisar och i bilar. Ena timmen var man i Gävle, nästa i Bollnäs och på natten var man i Söderhamn, har Håkan Hemlin berättat för Expressen.

Annons

– Jag brände allt jag tjänat. Jag jobbade ju emellanåt och fick förskott. Jag har aldrig gjort något kriminellt.

Men han har dömts för olovlig körning, rattfylla, skattebrott och åtalats för fyra fall av ringa narkotikabrott. Han har kraschat drogpåverkad med bil i 130 kilometer i timmen. Fängelse har blivit påföljd. 2003 blev situationen så absurd att sångaren i en artikel i Expressen valde att dementera ryktena att han och Christer Pettersson, som initialt dömdes för mordet på statsminister Olof Palme, skulle vara förlovade.

– Det känns för jävligt. Mina barn ska inte behöva lida. Det räcker att de vet att jag är en missbrukare.

Håkan Hemlins liv har milt uttryckt varit en berg-och-dalbana.

Fem år efter dementin i Expressen var Nordman återförenat och de stod i kvartsfinal i Andra chansen i Melodifestivalen. I andra ringhörnan nationalklenoden Carola i duett med Andreas Johnson.

Annons

Mot alla odds tog Håkan Hemlin och Mats Wester hem den matchen med ”I lågornas sken” och fortsatte sedan ända till den stora finalen i Globen. Carola själv beskrev det som att hon blivit bränd på bål.

Även då var drogerna närvarande. Håkan Hemlin var hög under dramat.– Jag rökte ju. Det gjorde jag jämt. Det var ungefär som att röka cigaretter, har han berättat i Nöjesbladets livesända ”Schlagerresan”.

När det var som värst befann sig Håkan Hemlin på den verkliga botten.

– Jag vägde 63 kilo och var helt grå. Då gav jag upp själv för första gången, jag ville inte fortsätta. Det var egentligen inte drogerna som var orsaken till det utan det var människorna runt omkring. Det var mer det, jag började normalisera helt sjuka saker och det blev obehagligt, har han sagt till Aftonbladet.

Annons

Håkan Hemlin har genomgått behandlingar för sitt missbruk. Den förste han ringde efter att ha tagit sig igenom helvetet var Nordman-partnern Mats Wester. Efter sju år.

– Jag ville berätta hur det låg till för att sist han såg mig var jag nära döden. Jag hade dåligt samvete och tänkte att jag måste ringa till Mats och berätta, har sångaren sagt till Aftonbladet.

2013 fick Håkan Hemlin diagnosen ADHD. En pusselbit till varför livet blivit som det blivit lades.

– Man får bearbeta det, man lever ju med det där. Sen är det inte bara att man ska hålla sig drogfri, det är ju allt annat runt i kring som man ska försöka laga också – som kontakten med barnen till exempel. Att känna att man är frisk i det och kan ta det ansvaret. Vissa saker gör fortfarande ont, men andra är helt fantastiska, har han sagt till Aftonbladet.

Annons

Idag ser livet ljusare ut för Håkan Hemlin. I början av året gifte han sig med Heidi Lund, vid en romantisk vigselakt i Snöstorps kyrka i Halmstad.

Paret träffades för två år sedan genom gemensamma vänner i Gran Canaria.

– Heidi är otroligt snäll och omtänksam. Plus att vi aldrig har haft en dispyt, då har vi ändå umgåtts dygnet runt. Det känns helt fantastiskt, man orkar inte med tjafs längre. Man kan säga att vandraren har hittat hem.

Håkan Hemlin har nu en bättre relation med sina barn. Till Aftonbladet har han sagt:

– Den är mycket bättre nu. Vi pratar i princip varje dag. Jag har också blivit farfar, det är min äldste son som har fått en liten kille. Men jag tycker farfar låter så gammalt. Morfar låter bättre och snällare.

Annons