Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nordmans svåra brytning – så hittade de tillbaka till varandra: ”Bara ett liv”

18 feb, 2023, 14:00 

Nordman kommer att tävla i Melodifestivalen för första gången på 15 år. Nu berättar Håkan Hemlin och Mats Wester om nystarten i relationen.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!Brand logo
SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!

Nordman slog igenom 1994 med hitlåtar som "Förlist" och "Vandraren". Under flera år toppade gruppen topplistorna och vann otaliga priser.

Duon, som består av sångaren Håkan Hemlin, 53, och låtskrivaren och nyckelharpspelaren Mats Wester, 58, blev helt enkelt hela Sveriges favorit-musikskapare.

Men mitt i succén hamnade Håkan i ett drogmissbruk, som gick ut över både karriären och relationer. Detta ledde även till att Nordman splittrades.

Duon Nordman, sångaren Håkan Hemlin (t v) och låtskrivaren Mats Wester är redo att ge ut en ny skiva. Framgången med de båda första albumen gör att de inte känner sig pressade. Det nya albumet "Här och nu" släpps den 28 november och som vanligt är det Py Bäckman som skrivit alla texterna.
Håkan Hemlin och Mats Wester slog igenom som musikduon Nordman 1994.

Nordman gör comeback i Melodifestivalen – efter 15 år

Men efter några år hittade Håkan och Mats tillbaka till varandra, och Nordman gjorde comeback i Melodifestivalen år 2005 – med låten "Ödet var min väg" som hamnade på nionde plats i tävlingen.

Annons

Samma år släppte duon comeback-albumet Anno 2005, som även denna blev en succé hos svenska folket.

2008 var Nordman tillbaka i Mello med bidraget "I lågornas sken" som snabbt blev en superhit och tillslut hamnade på sjätte plats i tävlingen.

Nordman - Håkan Hemlin, Mats Wester Melodifestivalen, Karlskrona - genrep 2008
Senast vi såg Nordman i Melodifestivalen var 2008.

Idag har det gått 15 år sedan de senast tävlade i hela Sveriges stora musikfest – men på lördag, den 18 februari, är Håkan och Mats tillbaka på Melodifestivalenscenen igen.

Årets bidrag heter "Släpp alla sorger" och handlar om allt som Mats och Håkan har gått igenom under de senaste åren.

Håkan Hemlin och Mats Westers ärliga ord om relationen: "En nystart"

Under 2010-talet släppte Nordman flera framgångsrika låtar och album, men 2020 valde de att ta en paus. I en intervju med Svensk Damtidning berättar Mats och Håkan om svårigheterna de stött på under åren.

Annons

– Vi skulle inte kalla det för konflikt, utan det har bara varit saker som inte har funkat. Saker som har kommit i vägen, säger Mats och fortsätter:

– När det har blivit för svårt har vi pausat vårt arbete. Vi är så pass olika att vi kan inte förvänta oss att vi alltid ska se allt på samma sätt. Men så har vi haft turen, eller Håkan har varit så stark och kommit tillbaka. Jag tycker om Håkan så pass mycket att jag har alltid haft dörren öppen.

Håkan fyller i:

– Det har inte varit problem när vi har jobbat, utan det är de här smågrejerna men då har vi valt att pausa. Vi har inte varit ovänner men man har varit ledsen ibland kanske.

Pressträff med deltagarna inför årets säsong av Så mycket bättre på TV4. Bilden: Nordman, Håkan Hemlin och Mats Wester
Mats och Håkan återförenades för att spela in Så mycket bättre 2022.

År 2021 drabbades Mats plötsligt av en hjärtattack, vilket har fått honom att se på livet på ett annat sätt.

Annons

– När det händer sådana här saker får man en chock över att det kan hända en. Min familj påverkades väldigt starkt, man blir orolig. Man tänker efter vad man gör med sitt liv, så det har varit viktigt för mig att göra saker som känns bra i hela kroppen. Det står jag för fortfarande och det känns som jag gör det också, säger han till Svensk Damtidning.

Mats förklarar att det var en av anledningarna till att han tackade ja till att medverka i Så mycket bättre i TV4 2022 – samt återuppta relationen med Håkan igen.

– Jag och Håkan har lite av en nystart nu. Det känns som vi har hittat ett nytt sätt att förhålla oss till varandra. Vi båda mår bättre i den relationen vi har nu, den är med baserad på tillit och medvetenhet, säger han.

– Man har ju bara ett liv, tillägger Håkan.

Håkan Hemlin och Mats Wester (Nordman) under en pressträff med artisterna som medverkar i årets Så mycket bättre.
Idag har Håkan och Mats en väldigt fin och stabil relation.

Mats och Håkan hoppas att tittarna kommer att ta till sig det viktiga budskapet bakom låten "Släpp alla sorger" när de får höra låten på lördag.

– Jag kände, efter min hjärtattack, att vad som helst kan hända vem som helst. Man lär sig att ta en dag i taget och försöka njuta av det, säger Mats och fortsätter:

– Med låten vill vi förmedla att försöka släppa det gamla jobbiga och försöka gå vidare och se det ljusa i framtiden och ha tillförsikt och hopp. Det känns som en bra fortsättning på Så mycket bättre där vi berättade om det vi varit med om.

– Vi kallar detta "Släpp alla sorger-året", det är lite som ett nyårslöfte, säger Håkan.

Håkan Hemlin och Mats Wester spelar in Så mycket bättre på Grå Gåsen i Burgsvik på södra Gotland.
På lördag ser vi Nordman på Mello-scenen igen för första gången på 15 år!
Annons