Nu hyllas Avicii på ett kungligt och fint vis

Från och med sommaren kommer en häst med ett speciellt namn ingå i den Beridna Högvakten. En häst, vars namn har valts av svenska folket till artisten Aviciis ära.

För tredje året i rad har svenska folket fått döpa en häst som tillhör den Beridna Högvakten. Och i år vann ett namn som betyder något extra speciellt. Hästen ska heta D’Avicii, efter DJ-succén Avicii som numera inte längre finns med oss. Avicii, eller Tim Bergling som han hette, var en del av det svenska musikundret och satte verkligen vårt land på kartan. Han var älskad över världen, och spelade exempelvis under Sofias och Carl Philips bröllopsfest. Att hästen heter D’Avicii och inte Avicii beror på att namnet behövde starta med ett D på samtliga hästar födda under samma år.

Över 1 900 unika namnförslag kom in från de över 5 000 personer som deltog i tävlingen och närmare 7 000 personer röstade på något av de tio namn som juryn valde ut. Hela 35 procent röstade på D’Avicii. Men innan Högvakten gick ut med det vinnande namnet stämde man av med Aviciis föräldrar att det var okej för dem att hästen namngavs efter deras son.

– De blev glada över att man vill hedra Tim Bergling på detta vis och tog emot detta positivt, berättar Olof Karlander från Beridna högvakten.

Det femåriga svenska fullblodet D'Avicii.

Det femåriga svenska fullblodet D’Avicii.

Vem är då denna häst? Detta femåriga svenska varmblod, en fux, köptes in till försvarsmakten och har nu utbildats under ett år. Hästens uppgift kommer vara att medverka i beridna vaktparader och korteger, och kommer alltså synas på Stockholms gator framöver, exempelvis under nationaldagen och statsbesök. När hästen D’Avicii blir omkring 19 år kommer den att få gå i pension.

Läs mer: Så här ska kungafamiljen fira nationaldagen

Hästen D'Avicii.

Hästen D’Avicii.

Den 9 juni kommer hästen att överlämnas till försvarsmakten under en vaktavlösning vid Kungliga slottet i Stockholm. Då kommer dessutom livgardets musikkår att spela några av Aviciis låtar, dagen till ära.

Läs mer: Kronprinsessan Victoria om Aviciis bortgång: “Vi är chockade”

Foto IBL, Jonas Johnsson Ridskolan Strömsholm