Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ny hemlighet bakom Marilyn Monroes död avslöjad

19 okt, 2019, 18:30 
AvEmma Sanderberg
Marilyn Monroe. En ikon som gick ur tiden alldeles för tidigt, efter ett liv kantat av tragedier och kändisskap. Hur Marilyn faktiskt gick bort har fortfarande inte fastställts, trots att det har gått över 60 år sedan den dagen hon hittades. Men nu kommer det fram ännu fler hemligheter som spär på konspirationerna.
Annons

Marilyn Monroe, eller Norma Jeane Baker som hon döptes till, föddes år 1926 i Los Angeles, Kalifornien. Hennes ensamstående mamma, Gladys Pearl Baker, led av psykiska besvär så de första sju åren bodde Marilyn hos fosterföräldrarna Wayne och Ida Bolender. När Marilyn var runt sju år gammal tog hennes mamma hem henne igen, men det dröjde inte länge förrän hon mådde såpass dåligt att hon behövde läggas in på mentalsjukhus.

Marilyn slussades runt i olika fosterhem

Gladys Pearl Bakers bästa väninna, Grace, tog då hand om Marilyn under några år fram tills hon gifte sig 1935. Då sattes Marilyn på barnhem för att sedan flyttas runt i över tio fosterhem där hon utsattes för både övergrepp och försummelse. 1941 var fick mammans väninna Grace nog och tog hem henne igen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe gifte sig med James Dougherty när hon bara var 16 år.

Grannpojken James Dougherty och Marilyn började träffas och Marilyn blev så förälskad i honom att de gifte sig 1942 när hon bara var 16 år. Äktenskapet varade i fyra år, och det sista året som äkta makar upptäcktes Marilyn av fotografen David Conover och började arbeta som skådespelerska. Hon färgade håret blont, bytte namn till Marilyn Monroe efter sin mormor och fick sin första filmroll 1947.

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe, precis i början av sin karriär.

Karriären blomstrade och Marilyn blev känd över hela världen. Under nio månader år 1954 var Marilyn gift med basebollspelaren Joe DiMaggio, men Marilyns kändisskap och hennes status som sexsymbol fick äktenskapet att gå i kras.

Annons

Marilyn hittades död i hemmet

Två år senare fann hon kärleken ytterligare en gång, i dramatikern Arthur Miller. Men även detta äktenskap tog slut, i januari år 1962. Den 5 augusti samma år hittades Marilyn död i sitt hem, och trots att det snart har gått över 60 år sedan den dagen är det fortfarande inte helt klarlagt hur hon dog.

När polisen Jack Clemmons kallades till platsen blev han insläppt av hushållerskan Eunice Murray som visade honom till sovrummet. Där väntade Marilyns två läkare, psykiatrikern Danny Greenson och läkaren Hyman Engelberg. De visade polisen den tomma burken bredvid sängen som hade innehållet det narkotikaklassade sömnmedel Nembutal.

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe, tio år innan hon hittades avliden.

Men polisen Jack Clemmons fick en märklig känsla av att något inte stod rätt till. Kroppen låg till rätta på sängen med perfekt raka ben, vilket inte hör till det normala när någon hittas efter en överdos sömntabletter. Istället för att vara förvriden låg Marilyn raklång på mage som om hon blivit ditlagd.

Annons

Polisen kände på sig att hushållerskan hade blivit tillsagd vad hon skulle säga och att allt var inövat. Sedan följde ännu mer konstigheter så som ändrade vittnesmål, försvunna dokument, vilda konspirationsteorier och kopplingar till presidenten.

Marilyn låg död i åtta timmar

Enligt Independent hade Marilyn Monroe varit död i cirka åtta timmar när hon hittades, och rättsläkaren konstaterade att hon dog av 47 tabletter Nembutal. Men det konstiga var att det inte fanns några spår av tabletterna i Marilyns mage. Det väckte frågetecken om tabletterna istället hade injicerats, men i så fall av vem? Det hittades aldrig någon spruta.

Nu berättar podcasten The killing of Marilyn Monroe nya uppgifter som hittills varit hemliga. Prover som togs från Marilyns njurar, mage och tarm ska ha försvunnit helt innan de hann analyseras.

Proverna försvann mystiskt

– Det togs prover från magen, fysiska prover som skulle ha analyserats. Men plötsligt var de helt borta”, säger författaren till podcasten till Radar Online.

Annons

Den rättssmedicinska patalogen Cyril Wecht säger att de försvunna proverna inte verkar vara en olycka.

– Jag ser det som att det vore väldigt svårt att tro, extremt svårt att acceptera att de här proverna olyckligt och oavsiktligt bara försvann, säger Wecht.

Foto: TT

Annons