Lennart Persson slutade synas – på grund av kärleken till Nyamko Sabuni

Nyamko Sabuni med partnern Lennart Persson

Han fick ge upp sitt jobb i rutan för kärleken och hamnade i ett infekterat lägenhetsbråk med sin ex-sambo.
SVT-profilen Lennart Persson lever idag med Nyamko Sabuni.
– Den dag kärleken dyker upp så får jag ta den dagen som den kommer, sa Liberalernas partiledare kort innan de blev ett par.

Nyamko Sabuni, 52, och Lennart Persson, 67, var länge hemlighetsfulla inför omvärlden med vad de kände för varandra.

De träffades första gången 2010 i ”Aktuellt”. Nyamko Sabuni var där för att debattera mot Claes Borgström. Lennart Persson var programledare. Liberalernas nuvarande partiledare var då fortfarande gift med Allan Bergquist, men hon och SVT-profilen blev vänner.

LÄS MER: Beppe Starbrinks ord om dolda sorgen

Det dröjde till 2015 innan spekulationerna på allvar kom igång angående att Nyamko Sabuni och Lennart Persson var ett par. SVT-profilen, som även ledde "Debatt" under många år, bekräftade till slut ryktena:

– Det stämmer att vi är ett par sedan lite mer än ett år tillbaka, sa han till kändismagasinet Extra.

Lennart Persson och Nyamko Sabuni smög med sin kärlek

Sedan fortsatte Nyamko Sabuni och Lennart Persson att vara fåordiga kring sitt privatliv. De visade sig heller inte offentligt tillsammans förrän 2018 vid premiären av Bo Kaspers krogshow ”Allt ljus på oss”.P

Paret poserade för Nöjesbladet och på den skämtsamma frågan att dröjt för dem att ställa upp på en bild ihop blev svaret ett glatt skratt och:

– Ja, jo…

I en intervju med Dagens industri ifjol berättade så Nyamko Sabuni att hon och Lennart Persson blev ett par redan hösten 2013 efter att ha träffats i Almedalen under sommaren.

SVT-profilen är skriven på en adress i Skillingsfors i Värmland – på söksajter på nätet är han även listad i samma bostad i Täby som Liberalernas partiledare.

LÄS MER: Bilderna visar splittringen mellan Suzanne Axell och Tobias

Efter skilsmässan från Allan Bergquist förblev Nyamko Sabuni och ex-maken, som hon har tvillingsönerna Patrik och Christian med, vänner. För Expressen berättade hon om att vara varannan-veckas-förälder:

– Varannan vecka kan jag resa och arbeta sena kvällar och varannan vecka är det fokus på barnen. De är tolv år och kan gå hem själva och ta sig mellanmål och jag måste inte vara hemma prick klockan fem. Vi äter middag först vid sju. Alla i familjen är kvällsmänniskor. Jag minns att när en förskolelärare ringde och ville ha möte om att min man lämnade barnen för sent på morgnarna. Jag förklarade att jag inte är mamma till min man och att hon fick ta det med honom.

– Det har inte varit någon uppslitande skilsmässa och jag ser oss fortfarande som en familj.

Lennart Persson i uppslitande bråk med ex-sambon

Lennart Persson däremot hamnade i ett uppslitande bråk med sin ex-sambo Eva Björkström. Tvisten gällde den hyreslägenhet på 147 kvadratmeter i Göteborg hon bott ensam i sedan deras separation 2013.

När han lämnade tog han med sig en del bohag och gav henne lägenhetsnyckeln. Båda stod dock fortfarande som hyresgäster, och ingen bodelning var begärd.

Eva Björkström ansåg att hon hade bättre rätt till lägenheten och ville få det fastslaget i tingsrätten. Lennart Persson hävdade att han fortfarande vistades en hel del i Göteborg i jobbet.

Tingsrätten gav till slut SVT-profilen rätt. Domstolen konstaterade 2020 att ”det saknas uttryckligt stöd för att – i de fall som bodelning inte sker – bedöma att en faktisk fördelning skett som skulle få samma rättsverkan som en bodelning”.

LÄS MER: Folkkära julvärdarna som försvann ur rutan – det gör de idag

Ex-sambon Eva Björkström, som tvingades ersätta Lennart Persson med 319 500 kronor för rättegångskostnaderna, var upprörd och sa till Expressen:

– Det här var en riktig käftsmäll. Vi var så säkra på att jag skulle vinna.

– Jag bor kvar. Han står på kontraktet, men han kan inte skriva sig här igen.

Lennart Persson själv ville inte kommentera det hela:

– Domen talar sitt tydliga språk. Det finns inget mer att kommentera.

Lennart Persson fick lämna SVT-rutan för kärleken till Nyamko

Och det är inte det enda rabalder Lennart Persson hamnat i efter att kärleken till Nyamko Sabuni slagit till.

2019 när hon ställde upp som kandidat för partiledarposten i Liberalerna tvingades SVT-profilen att sluta synas i rutan. Nyhetsankaret fick ta ett steg tillbaka.

Nyamko Sabuni med kärleken Lennart Persson
Karin Trnblom/TT

SVT förklarade i en kommentar:

”Lennart Persson har varit en uppskattad inhoppande programledare hos oss. Det har varit ok så länge som Nyamko Sabuni inte haft några tunga partipolitiska förtroendeuppdrag. Men nu när Nyamko Sabuni kandiderar till den tyngsta posten i Liberalerna kommer saken i ett annat läge. Då kan Lennart Persson inte hoppa in som programledare för SVT Nyheter.”

LÄS MER: Stjärnorna på slottets tragiska öden – försvann efter programmet

Lennart Perssons bakgrund

Lennart Persson är född och uppvuxen i Skillingmark och Arvika. Han började som journalist på Värmlands folkblad 1975. Han blev en av de legendariska reportrarna på Radio Göteborg där han verkade fram till 1996. Sedan blev det SVT och TV4 där Lennart Persson ledde såväl "Gomorron Sverige" som "Nyhetsmorgon".

Mellan september 2001 och juni 2006 ledde han totalt 174 program av Debatt i SVT. 2008 blev Lennart Persson nyhetsankare i "Aktuellt". Sedan 2014 är han även moderator och gör konferenser och event. Bland annat under politikerveckan i Almedalen.

Foto: TT