Nyamko Sabuni om sin okända kändisbror!

Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni är ett känt ansikte i Sverige, sedan sina många år i politiken. Men det många inte vet är att hon även har en känd bror. – Han är väldigt omtyckt och känd av eliten i Sverige, säger Nyamko Sabuni till Svensk Damtidning.

Ja att liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni, 50, är ett känt ansikte i Sverige, råder inget tvivel om.

Hon valdes in i riksdagen 2002 och var riksdagsledamot i fyra år. När Alliansen vann valet 2006, valdes Nyamko till integrations- och jämställdhetsminister under statsminister Fredrik Reinfeldt. Hon har också varit biträdande utbildningsminister.

Känd doldisbror

Men det många inte vet är att hon också har en känd bror.

Hennes två år yngre bror Wasesa Sabuni, 48, är en svensk boxare som var med i svenska boxningslandslaget och även tävlade i fjädervikt i sommar-OS i Barcelona 1992.

Känd av eliten i Sverige

Sedan många år tillbaka är han dessutom ett känt ansikte på en av Stockholms finare krogar, Sturehof.

– Ja han har ju varit dörrvärd på Sturehof väldigt länge. Han är väldigt omtyckt och känd av eliten i Sverige, säger Nyamko Sabuni när Svensk Damtidning möter henne för en personlig intervju i riksdagen i Stockholm.

Syskonen står varandra nära, och har en speciell uppväxt som självklart bidragit till närheten dem emellan. Nyamko och hennes familj flydde till Sverige när hon var 12 år, 1981. Hennes pappa, Maurice Sabuni var politisk flykting från dåvarande Zaire, nuvarande Kongo-Kinshasa och satt under tre år fängslad i general Mobutus diktatur.

Hon har totalt sex syskon, och när hon inte jobbar besöker hon därför gärna bror Wasesa på Sturehof.

– Jag går dit väldigt ofta. Kanske inte bara för att han är där, men jag gillar verkligen Sturehof. Det är ett ställe där man bara kan få sitta och så har de rätt attityd gentemot gäster. Jag tror inte att Sturehof någonsin har sorterat människor och sagt: ”du får inte komma in”, säger hon. De gör ingen skillnad på om du tillhör Stockholms rikaste eller kommer från en förort. Därför ör jag där ofta, äter, har en after work eller bara för att ta en drink, säger hon.

Foto TT