Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nyhetsmorgon-profilen Erik Videgård förklarar käken: "Jobbigt att folk tittar"

04 jul, 2023, 05:30 

Erik Videgård har förklarat bakgrunden till sin karakteristiska käke.

Annons

Erik Videgård är en av Sveriges största krögare med restauranger som East och Akvarium på sin meritlista. Men för den stora massan är han nog mest känd för sina inhopp i Nyhetsmorgon – inte sällan flankerad av Jenny Alversjö.

Så bor Nyhetsmorgonprofilerna – prislapparna på lyxhemmenBrand logo
Så bor Nyhetsmorgonprofilerna – prislapparna på lyxhemmen

Men bakom framgången har Erik kämpat med ett stort lidande.

Erik Videgård berättar om sin käke

Erik Videgård
Erik Videgård kämpade med svåra smärtor i sin käke.

Erik fick nämligen en cancerdiagnos i en av sina tonsiller. Han lyckades bli fri från sjukdomen genom cellgiftsbehandling och strålning, men en tid senare gick hans käke av. Läkarna konstruerade en ny käke med hjälp av vävnad från Eriks ena vad.

Annons

Detta har lett till en permanent förvandling i Eriks ansikte.

– Utseendet har påverkats och det känns tråkigt, men är inget jag går och tänker på. I början tyckte jag att det var jobbigt att folk tittade, men nu bryr jag mig inte om det. Vuxna frågar sällan vad som hänt, även om det händer. Barn är mer direkta och frågar och då berättar jag. Det är ingen stor sak, jag tycker att det är bra att fråga, då avdramatiseras det hela, säger Erik i en intervju med Allas.

"Har lätt att sätta i halsen"

Det är inte bara utseendet som förändrats för Eriks del.

– Det tar oändligt lång tid för mig att äta. Det som normalt tar tio minuter tar mig fyrtio. Jag har också lätt att sätta i halsen på grund av ärrbildning i strupen, vilket har som följd att jag ofta börjar hosta okontrollerat. Torra skorpor, nötter och liknande måste jag undvika, säger han i intervjun.

Och även personlighetsmässigt har det skett en skiftning på grund av Eriks problem med käken.

Annons

– Efter den här erfarenheten har jag kommit till insikt om att livet är ändligt. Det gör att jag får saker gjorda snabbare än innan sjukdomen, jag går direkt från tanke till handling. Jag har även blivit bättre på att välja bort det som inte känns viktigt i livet, säger han.

Annons