Olena Zelenska, Volodomyr Zelenskyjs fru – här är kvinnan bakom presidenten

Zelenskyj och Zelenka

Olena Zelenska, Volodomyr Zelenskyjs hustru, har fattat ett viktigt beslut. Här är kvinnan bakom mannen.

Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till
1:17

Efter reklamen: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

(1:17)

Slå på ljud

Volodomyr Zelenskyj är namnet allas läppar just nu. Ukrainas president har satt hårt emot hårt, trots att hans land möter en överlägsen fiende och att han själv riskerar att bli tillfångatagen.

Men många har också uppmärksammat kvinnan vid Volodomyrs sida, hans hustru Olena Zelenska. Hon väcker nyfikenhet – och hennes bakgrund lever upp till intresset.

Detta är Olena Zelenska, Volodomyr Zelenskyjs fru

Olenas första plan var en karriär som arkitekt, vilket hon studerade till i staden Kryvyj Rih. Men Olena upptäckte att hon hade en fallenhet för att skriva, och det var så hon träffade sin älskade make. Han var då en aspirerande komiker och juriststudent, men han behövde någon som skrev material åt honom. Där kom Olenas skarpsinne till nytta.

Faktum är att Olena gillar att agera utanför rampljuset i kulisserna. Men sedan hennes make blev president har hon behövt tänka om.

– Jag är en privat person. Men att vara gift med en president kommer med ett eget regelverk och jag försöker följa det, har Olena sagt i en intervju med Vogue.

– Jag föredrar att hålla mig undan. Min make är alltid framför kamerorna, medan jag trivs bäst i skymundan. Jag är inte ett socialt geni, jag gillar inte att dra skämt. Det ingår inte i min personlighet. Men jag har hittat skäl till att gilla publiciteten. Ett är att man får en chans att väcka uppmärksamhet för viktiga sociala frågor.

Arbetar som manusförfattare

Till vardags jobbar Olena som manusförfattare på produktionsbolaget Studio Quarter 95, men hon hittar också tid till andra engagemang.

Hon har bland annat arbetat för att förbättra maten i de olika ukrainska skolorna och talat sig varmt om jämställdhet.

Och under kriget har hon använt de sociala medierna för att gjuta mod i sina landsmän.

"Min älskade ukrainare. Jag vänder mig till alla er: alla jag ser på tv, på gatorna, på internet. Jag ser era inlägg och videor. Och vet ni vad? Ni är fantastiska. Jag är så stolt över att leva jämte er och att befinna mig i samma land som er. I dag kommer jag inte känna panik, eller fälla tårar. Jag kommer att vara lugn och stabil. Min barn tittar på mig, jag kommer att stå vid deras sida, jämte min make och er andra. Jag älskar er! Jag älskar Ukraina!", har Olena skrivit på Facebook.