Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oron när Luuk och Lindström lämnar På spåret: "Tror det är över"

21 nov, 2023, 17:00 
Louise Wibergh Lenti
Fredrik Lindström och Kristian Luuk

Vad händer egentligen med det populära programmet när programledarduon försvinner?

Annons
Kristian Luuk om framtiden i ”På spåret”Brand logo
Kristian Luuk om framtiden i ”På spåret”

Det omåttligt populära och folkkära programmet På spåret har funnits i svenskarnas liv sedan 1987. Då var det Ingvar Oldsberg som var programledare med olika domare vid sin sida, bland annat den återkommande Björn Hellberg som blev Oldsbergs parhäst.

Vid 2009 var det dax för en ny duo att ta över rodret på den folkkära skutan. Kristian Luuk och Fredrik Lindström tog över som programledare respektive domare. Under deras ledning tog programmet hem pris för "Årets program" på Kristallen 2009 och "Årets underhållningsprogram" 2010. Programmet har varit en fortsatt succé och nådde så sent som förra veckan 2,5 miljoner tittare.

Tittarna har vaggats in i ett lugn med ett pålitligt program som håller sin form utan några större förändringar. Kommer nästa programledarbyte mottas lika varmt som det gjorde 2009?

Annons

Luuk: "Gubbarna måste bytas ut"

Johan Croneman på Dagens Nyheter menar att På spåret behöver frächas upp.

"På spåret är fortfarande sevärt nio gånger av tio men det finns numera en slags överlägsenhet som genomsyrar programmet. Lite uppblåst. Det har blivit alldeles för Stockholmsängsligt, ett program som hela tiden nervöst vänder sig om för att ha koll om de har rätt." skriver han.

Han fortsätter däremot att beskriva sin egen skräck inför Luuk och Lindströms eventuella efterträdare.

"Så fort jag får några namn i huvudet grips jag av djävulsk ångest? Klarar ”På spåret” verkligen två nya programledare?" frågar han både sig själv och läsarna.

Kristian Luuk har själv kommenterat sin eventuella efterträdare när han gästade Bianca Ingrossos talkshow.

Annons

– Tillslut måste gubbarna nog bytas ut och då gärna med lite kvinnor tänker jag, sa Luuk då.

Även det här är DNs Johan Croneman inne på när han spekulerar framtiden för På spåret efter Luuk och Lindströms avgång:

– Jag tror det är över då, ja om inte Hanna Hellquist och Ina Lundström är sugna, förresten. Det kan ju faktiskt inte gå fel. Glöm inte var ni läste det först, avslutar Croneman.

Ina Lundström, Hanna Hellquist
Är det vår framtida På spåret-duo vi ser? Ina Lundström och Hanna Hellquist tävlade tillsammans i På spåret 2022.

Luuk om sin framtid på På spåret

Kristian Luuk har varit programledare för På spåret i 15 år. I en intervju med TT förra året nämnde han att det "blir något år till" vilket skrämde tittarna. Skulle deras trygga programledare försvinna inom kort?

I en intervju med Expressen förtydligar dock Luuk att han inte har några planer på att försvinna inom den närmsta tiden.

– Just nu har vi inga planer på att sluta, säger han till tidningen och fortsätter:

– Det känns nästan overkligt, och väldigt roligt på samma gång. När vi tog uppdraget var det nog ingen av oss som tänkte att vi skulle hålla på i 15 år. Nu känns det som man skulle kunna köra många år till.

Den oroliga tittaren kan alltså andas ut. Luuk och Lindström kommer finnas kvar ett bra tag till – i alla fall om Luuk får bestämma!

Foto: TT

Annons