Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Otrohet, rattfylla och kärlek – allt om familjen Stenbeck

06 apr, 2020, 14:00 
AvJohanna Bengtsson
Efter flera dödsfall stod 24-åriga Cristina Stenbeck ensam kvar att styra familjeimperiet. En okänd bror dök upp och en annan hamnade i fängelse. Här är historien om pengarna, kärleken och skandalerna i familjen Stenbeck.
Annons

Familjen Stenbeck är en av Sveriges rikaste näringslivsfamiljer. Allt började år 1936 när affärsadvokaten Hugo Stenbeck bildade investmentbolaget Kinnevik tillsammans med Wilhelm Klingspor och Robert von Horn. Hugo gjorde lyckade investeringar och ägde till slut en större andel av bolaget än sina kompanjoner. Det blev därför naturligt att hans son Hugo Jr tog över som VD i Kinnevik. När både Hugo och Hugo Jr dog inom loppet av ett år gick makten i stället till yngsta sonen Jan Stenbeck.

Jan Stenbeck Kinnevik
När både pappa Hugo och storebror Hugo Jr dog hastigt fick yngsta sonen Jan Stenbeck ta över familjeföretaget Kinnevik.

Jan bad inte om ursäkt för sig, tvärtom gick han sin egen väg och vände upp och ned på företaget. Istället för att fortsätta fokusera på skog och stål, som sin far, satsade han nu på medie- och telefonbolag. 1987 startade han Sveriges första reklamfinansierade tv-kanal TV 3. Sedan dess har han startat företag som Comviq, Tele 2, gratistidningen Metro och mediaföretaget MTG där kanalerna Rix FM, ZTV och Viasat ingår.

Annons

Matmissbruk kostade livet

Affärerna sköttes från Mayville Farm på Long Island i New York där Jan bodde tillsammans med sin fru Merrill McLeod. Tillsammans fick de fyra barn, Cristina, Hugo, Sophie och Max.  Allt tycktes perfekt på ytan, men mellan Jan och Merrill knakade det i fogarna. 1999 tog Jan ut skilsmässa och flyttade till en gård i Luxemburg. Sedan gick det utför.

Flera av hans vänner har i efterhand berättat om både alkohol- och matmissbruk. Leif GW Persson var god vän till Jan. Han har berättat att Jan Stenbeck bjöd på måltider med potatismos som till största del bestod av äggulor och grädde, snarare än potatis. Det serverades i djupa tallrikar och smaksattes med rysk kaviar, skriver Expressen.

Unga Cristina tar över

År 2002 slutade Jan Stenbecks hjärta att slå, han blev bara 59 år gammal. Direkt ställdes frågan: Vem ska ta över Kinnevik?

Bara några dagar senare klev 24-åriga Cristina Stenbeck in till Kinneviks styrelse och berättade att nu är det hon som styr skutan, delvis med hjälp av lillebror Max. Många var skeptiska, men faktum är att Cristina Stenbeck har lett familjeimperiet med bravur. När hennes far dog var marknadsvärdet på koncernen cirka 40 miljarder kronor, inte ens tio år senare har det ökat till 210 miljarder.

Cristina Stenbeck
Cristina Stenbeck, 25 år gammal, på väg till en bolagsstämma med Kinnevik år 2003.
Idag är Cristina 42 år och bor i Stockholm tillsammans med man och barn. Nyligen syntes hos på väninnan Gunilla von Platens bokrelease.

Ett okänt syskon

Men syskonen Stenbeck fick inte sörja sin far länge innan nästa chock kom – de hade ytterligare ett syskon. En okänd son som Jan lyckats hålla hemlig för familjen, och som fötts utom äktenskapet. Bara ett halvår innan Jan dog skrev han på faderskapserkännandet. En flirt sex år tidigare hade resulterat i lilla Felix, nu fem år gammal.

Annons

Felix Granander blev där och då en av landets absolut rikaste barn, idag är han 23 år gammal. Han sålde sina aktier i Kinnevik 17 år gammal och fick då 400 miljoner kronor i fickan. För pengarna köpte han bland annat en av Sveriges dyraste sommarstugor, ett hus på toppen av Djurö, för 42 miljoner kronor. Huset är känt från bioduken efter filmatiseringen av Stieg Larssons bok “Män som hatar kvinnor”. Han köpte även granntomten på tre hektar.

Felix går i dag i sin pappas fotspår och investerar sina pengar i olika företag. I en intervju i tv-programmet Skavlan 2017 svarade Cristina Stenbeck på chocken över att ha fått ett nytt, okänt syskon.

– Med tiden lär man sig att anpassa sig. Och redan i början sa vi barn att vi inte ville döma vår far, han hade rätt till sitt eget liv, sade Cristina.

Flera dödsfall inom familjen

Pappa Jans död var bara början till en rad dödsfall i familjen Stenbeck. Mamma Merrill drabbades av cancer 2006 och gick kort därefter bort.

Annons

Sjukdomar, otrohetsaffärer och annat förstasidesstoff har familjen Stenbeck alltid varit duktiga på att hålla inom familjen. Så även när yngsta sonen Max i 20-årsåldern drabbades av diabetes typ 1.

Max bodde i en lyxig lägenhet i New York tillsammans med sin fästmö Sarah Crocker och tillhörde stadens innersta societetskrets. Bara några månader innan giftermålet med Sarah 2015 hände det som inte fick hända. Max dog till följd av sin sjukdom, bara 30 år gammal.

Två flaggor på halv stång på "Kinneviks-huset". Den ena efter Jan Stenbecks bortgång 2002 och den andra efter sonen Max plötsliga död 2015.
Två flaggor på halv stång på “Kinneviks-huset”. Den ena efter Jan Stenbecks bortgång 2002 och den andra efter sonen Max plötsliga död 2015.

Max hade under sina sista år inte bara jobbat i familjeföretaget, utan hade även en egen business i New York. Max storasyster Sophie, som i mediesammanhang kallas familjens ”Moder Teresa” på grund av sin passion för välgörenhet, tog över Max företag.

Annons

– När Max dog ville jag förvalta och utveckla det han hade skapat, så vi döpte om företaget till Max Ventures. När jag flyttade hem från Los Angeles tog jag över Max roll här, säger hon i en intervju med Svenska Dagbladet.

Sophie Stenbeck
Yngsta dottern Sophie Stenbeck har jobbat med välgörenhet hela livet, bland annat för drottnings Silvias organisation Childhood Foundation. Idag driver hon lillebror Max bolag.

“Bråkstaken” Hugo Stenbeck

Sophie och hennes bror Hugo köpte ut sig från familjeföretaget Kinnevik efter pappa Jans bortgång och deras relation är idag väldigt stark. Om Cristina representerar den hårt arbetande delen av familjen och Sophie den godhjärtade så ses Hugo tvärtom som familjens ”bråkstake”. Han älskar sport och har varit riktigt framgångsrik, med medaljer i segling både i VM och EM. Han är även känd för att ha gått in med 60 miljoner kronor i Malmös ishockeylag Malmö Redhawks.

Hugo Stenbeck är den sportintresserade av syskonen Stenbeck.
Hugo Stenbeck är den sportintresserade av syskonen Stenbeck.

Men det har även blivit en hel del fest. Han har bland annat dömts till 30 000 kronor i böter för olaga hot, förolämpning, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd i samband med två bråk, ett på nattklubben Sturecompagniet och ett på restaurang Riche i Stockholm. Under 2014 dömdes Hugo till en månads fängelse för grovt rattfylleri efter att ha kört berusad i Skåne.

Annons

Stenbeck-direktör avgår efter skandal

Men det är inte bara familjen Stenbeck själva som står för rubrikerna. Under 2005 ställde sig Stenbeck-direktören Hans-Holger Albrecht upp på en tjusig middag i USA och sa “Good evening, ladies, gentlemen and niggers”.

Visserligen inte bara de orden. Enligt honom själv lät det såhär: “God kväll. Jag ska vara er värd. Men som alla tyskar är jag dålig på att hålla tal. Ett av de värsta exemplen på denna karaktär är före detta tyske presidenten Heinrich Lübke som gjorde följande yttrande vid ett statsbesök i Liberia: “Mina damer, herrar – och niggrer”. Så ha inga stora förväntningar på mig i kväll”, berättade han för Aftonbladet efter skandalen.

Hans-Holger var vid tillfället vd för Stenbecks tv-bolag MTG, han avsades styrelseuppdraget men blev kvar som vd.

Hans-Holger Albrecht
Hans-Holger Albrecht var vd för MTG när han “skämtade till det” under en middag i USA.

Idag är syskonen Stenbeck alla goda för över fem miljader kronor vardera och egentligen skulle ingen av dem någonsin behöva jobba igen. Men de är slitvargar, precis som sin pappa.

Idag har Cristina Stenbeck lämnat vd-posten i Kinnevik för att låta Georgi Ganev ta över, en företagsledare som sedan länge har jobbat i Stenbecks olika bolag. Cristina Stenbeck är idag ett starkt och erkänt namn inom företagsvärlden. Pappa Jan Stenbeck hade troligtvis varit mycket stolt över vad hans dotter uträttad under sina 17 år på tronen.

Foto: TT

Annons