Otrohet, svek och draget vapen – skandalerna som skakat Let's dance: ”Skilsmässoprogrammet”

07 maj, 2021, 15:00 
https://image.svenskdam.se/larsa2.jpg.jpg?imageId=7273048&x=28.571428571429&y=9.3632958801498&cropw=60.606060606061&croph=52.238805970149&width=1318&height=1318
Lars Johansson

Otrohet, draget vapen och svek. Let’s dances historia är kantad av skandaler.
Kändisarna måste visa att de såväl kan hålla takten som tungan i rätt mun under programmets gång.

Annons
Här är ALLA tävlande kändisar i Let’s dance 2021!
Här är ALLA tävlande kändisar i Let’s dance 2021!

2011: KRÄKTES I DIREKTSÄNDNING

Eurovision-vinnaren Alexander Rybak är en klassisk skandalmakare i Let’s dance-sammanhang. När norrmannen efter jiven skulle få sina poäng av juryn lämnade han hastigt och lustigt sändningen.

– Kära juryn och David (Hellenius), kan du underhålla Malin (Johansson) i en minut, jag måste bara springa på toa faktiskt, sa han innan han försvann ur bild.

Det visade sig att Alexander Rybak hade mått dåligt hela dagen och tagit tabletter för att försöka stabilisera magen. Men det räckte bevisligen inte.

En illamende Alexander Rybak springer ut när han och danspartnern Malin Johansson intervjuas av David Hellenius.

– Man mår ju upp och ner, men när det händer mitt i sändningen kan man inte dölja det, berättade Rybak efteråt.

Enligt danspartnern Malin Johansson handlade det om magsjuka eller matförgiftning.

Annons

– Han kräktes. Det har gått upp och ner under dagen. Men det blev värre när han dansade, mår man illa blir det hundra gånger värre, sa hon.

– Vi var lite oroliga men hoppades kunna genomföra dansen och det gjorde vi. Sedan var han så stark som stod där men sedan gick det inte längre.

Men.

Efter incidenten stegade Alexander Rybak och Malin åter ut på dansgolvet – och vann maratondansen. Tony Irving var eld och lågor:

– Han klagade inte, han dansade, sprang i väg och spydde, kom tillbaka och dansade igen. Proffsigt, han har vilja.

2010: LAILA BAGGES RUMPCHOCK

Det finns få ögonblick i Let’s dances "skandal"-historia som är så så klassiska som Laila Bagges rumpchock.

Under repetitionerna inför en fredagsfinal bar det sig inte bättre än att hennes korta kjol under dansen fastnade i troskanten. Resultatet: hela Sverige fick ta del av stjärnans bakdel då de stora mediehusen var där för att rapportera om uppladdningen.

Annons

På frågan om att hon bjudit på en liten rumpchock blev det skrattande svaret:

– Liten och liten? Du får gärna kalla det för en stor rumpchock.

Laila Bagge skrattade sedan bort händelsen.

Med glimten i ögat adresserade hon senare under direktsändningen de miljontals tittarna:

– Jag ber om ursäkt till svenska folket om jag fått någon att må dåligt, jag mådde ännu värre.

2007: LASSE BRANDEBYS SITTSTREJK

Det var inte dansstegen som för evigt skrev in Lasse Brandebys namn i succéprogrammets historia. För just movesen var det väl sisådär bevänt med. Många trodde att han skulle försvinna ut ur tävlingen på ett tidigt stadium, men göteborgaren blev en publikfavorit och klamrade sig kvar vecka efter vecka.

Vad tittarna inte visste var att Lasse Brandeby samtidigt som han kämpade sig igenom repetitionerna även gick en hård fight mot prostatacancer. Till slut orkade komikern inte längre och tog juryordföranden Tony Irving på orden gällande att han ”likväl kunde sitta rakt på golvet som att dansa”.

Annons

Mitt på dansgolvet på bästa sändningstid placerade Lasse Brandeby ut en stol. Där satt han sedan medan hans danspartner genomförde numret.

Lasse Brandeby sittstrejkade.

– Han (Tony Irving) sa ju att jag lika gärna kunde sitta med benen i kors på golvet. Så nu sitter jag med benen i kors på stolen och håller i Ann i ett sidenband, förklarade Lasse Brandeby.

Den stora göteborgsprofilen gick bort 20 november 2011.

Recept.se Nyhetsbrev

2006: SVEKET MOT ANNA BOOK

Anna Book var rasande när hon till slut kom tvåa i tävlingen efter Måns Zelmerlöw. Och hon hade anledning att vara arg. Men kanske inte för att svenska folket valde den charmige skåningen framför henne själv, utan på grund av Bert Karlssons kniv i ryggen.

Anna Book kände sig sviken.

Under åtta av de tio veckor programmet pågick hade Anna Book varit gravid. Men bara dagar innan den stora finalen tvingades hon av medicinska skäl göra en abort.

Annons

Själv ville artisten hålla den problematiska graviditeten hemlig, men skivbolagskungen från Skara såg löpsedlarna framför sig och kunde inte motstå att läcka den privata angelägenheten till Aftonbladet.

– Det här är extremt privat, extremt smärtsamt och det har varit jätte-, jättejobbigt, sade Anna Book då.

– Det känns som om någon slår mig i ansiktet.

2011: ALEXANDER RYBAKS OTROHETSKYSS

Bäva månde de vars partner väljer att delta i Let’s dance.

Ryktena hade cirkulerat en längre tid. Var verkligen dansen det enda Alexander Rybak och Malin Johansson hade gemensamt? Schlagerartisten hade visserligen redan en flickvän hemma i Norge, men romansryktena cirkulerade flitigt kring honom och den svenska dansösen.

Alexander Rybak och Malin Johansson.

Till slut sprack bubblan. Norska Se & Hör prydde hela förstasidan med en bild där Alexander Rybak kysste Malin Johansson. Fotot var taget en sen kväll på en nattklubb. Skandalen var ett faktum.

Annons

Malin Johansson försökte efteråt förklara det inträffade.

– Vi är väldigt bra vänner, vi har varit nära varandra i flera månader. Det var väldigt dumt av oss båda.

Alexander Rybaks flickvän sa att hon förlät honom. Men paret valde trots det att senare gå skilda vägar.

2014: PATRIK SJÖBERGS SPELSKANDAL

Let’s dance skakades i grundvalarna när Expressen kunde avslöja att det pågått vadslagning bland deltagarna. Själva idén uppstod på en efterfest och efter det spelade bland andra Patrik Sjöberg, Calle Sterner och Simon Kachoa på utgången varje fredag.

Patrik Sjöberg i Let's Dance år 2014.

Den forna världsrekordhållaren i höjdhopp hade till och med satsat på att han själv skulle få låga poäng av juryn. Det vann han 10 000 kronor på.

– Det var ett skämt från början. Vi började hetsa. Sen är det ingen som vågar säga nej, då får man ju köra på liksom, berättade dansaren Calle Sterner.

Annons

TV4 var mer än lovligt upprörda över det inträffade. Tony Irving skrädde inte med orden:

– Du skämtar? Det är för jävligt att deltagare satsar pengar på sig själva. Speciellt när de satsar på att de ska få ett lågt betyg.

2013: MARIA MONTAZAMIS SVARTSJUKEKRIS

Hollywoodfrun Maria Montazami stortrivdes under sin Sverigevistelse då hon deltog i Let’s dance. En som inte trivdes var däremot hennes make Kamran. På andra sidan Atlanten hade han under de elva veckor de var ifrån varandra lyckats jobba upp en rejäl svartsjukeilska.

Resultatet blev en äktenskaplig kris.

– Det var så mycket sårade känslor. Vi pratade massor och det var många tårar, berättade Maria Montazami för Expressen efter sin medverkan.

Maria Montazami med dansaren Kristjan Lootus.

Hon förklarade att det varit svårt för maken att vecka efter vecka se henne i armarna på en annan man i tv.

Annons

– Kamran hade absolut inget att oroa sig för när det kommer till mig och Kristjan (Lootus). Det tror jag inte heller att han gjorde, utan det var bara tanken på att det är någon som håller din fru när du själv inte kan.

2012: BIANCA INGROSSOS SEXAVSLÖJANDE

Bianca Ingrosso är ju den frispråkiga typen. Och hon var inte direkt tystlåten gällande hur det gått till i kulisserna när mamma Pernilla Wahlgren var med och tävlade 2012.

Pernilla Wahlgren och dansaren Tobias Bader.

I podden Över bordet berättade influencern att “alla ska ha legat med alla” och att Pernilla Wahlgren ska ha umgåtts extra intimt med två personer.

– Men hon var en liten ”hoe” back in the days, sa Bianca Ingrosso skämtsamt.

Hon fortsatte genom att kalla ”Let's dance” för ”skilsmässoprogrammet” och hävdade vidare att deltagare haft sex på inspelningsplatsen.

Annons

DRAGEN PISTOL I REPLOKALEN

Varken förr eller senare har det gått vildare till i Let’s dance. En av säsongerna höll nämligen på att sluta i total katastrof. En partner till en av deltagarna kände sig nämligen så försmådd att han helt sonika tog med sig ett vapen till replokalen där kärleken och dansaren repade.

Under stor uppståndelse hotades sedan föremålet för svartsjukekänslorna till livet verbalt, samtidigt som pistolen riktades mot den misstänkte äktenskapsförstöraren.

Många av de andra deltagarna chockades av det inträffade, och osäkerheten och rädslan var ett tag stor i kulissen.

– Jag tror att många som haft partners som är med i Let's dance tänker att ”han eller hon aldrig skulle göra så”. Så enkelt är det inte. Man hamnar väldigt, väldigt nära den man dansar med, är väldigt intim, har en före detta deltagare berättat för Expressen.

2008: MAT-TINAS TROSMISS

Det var precis i slutet av slowfoxen som oturen var framme. Dansnumret gick som smort, men under det avslutande avancerade lyftet rasar Mat-Tina Nordström plötsligt ner från Tobias Karlssons axlar. Klänningen åker upp och hennes rumpa blottas för miljoner tv-tittare.

– Åh gud, sa Tina Nordström när hon efteråt får se Expressens bilder och förstår vad som har hänt.

Tina Nordström tog det hela med ro.

– I början trodde jag inte det, men sen så fick jag reda på att jo jag hade visat häcken. Men det är underhållning.

Annons

Hon fortsatte:

– Snygg rumpa! Nej, ska jag vara helt ärlig: Det var inte planerat att visa trosorna. Men jag har haft kortare kjolar och har visat trosorna innan. Hade jag tyckt att det var den värsta grejen någonsin, så skulle jag inte ställt upp i det här överhuvudtaget.

– Trosorna är rejäla och stora och det är Sloggi. Det är ingen fara.

– En kockahäck har väl ingen dött av.

2011: RANELIDS BRÅK MED SVENSKA AKADEMIEN

Det har av och till alltid stormat kring Svenska akademien, till och med i Let’s dance-sammanhang. Under sin medverkan i programmet kunde Björn Ranelid inte låta bli att utmana de aderton.

– Jag är mer djärv än hela Svenska Akademien tillsammans. Jag sitter inte i Akademien och gömmer mig, sa han sturskt i sändning.

Peter Englund, som då var ständige sekreterare kunde inte kommentaren gå obemärkt förbi utan såg på sin blogg till att såga den skånske författarens hela livsgärning:

Annons

"Noterar att Björn Ranelid uppmanat mig att följa hans exempel och delta i dokusåpor. Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas".

Då gick det berömda topplocket på den dansande diktaren och han svarade genom att hota lämna tillbaka två priser som han fått av Svenska akademien.

Björn Ranelid.

– I fjol gjorde jag 138 framträdanden, jag har miljoner läsare, människor har låtit tatuera in metaforer som jag har skrivit på sina armar, jag har målat omslagen till fem av mina böcker, varit fotbollsspelare på hög nivå, fått Augustpriset och mycket annat. Rent vetenskapligt sett är jag mer begåvad än han någonsin kommer att bli. Jag vet inte vad han är känd för. Han (Peter Englund) har skrivit några böcker om krig, dundrade Björn Ranelid till Aftonbladet.

Annons

Peter Englund höll sig kallare:

– Har inget att tillägga, förutom detta: Det här är inte första gången Ranelid bär sig åt som en typisk skolgårdsbuse, som drar runt och muckar gräl och tycker att han har rätt att smälla till vem han vill när han vill, men som sedan piper i högan sky när han själv åker på en vinge.

Foto: TT

Annons