På Spåret 2020: Parisa Amiri har okänd skada i SVT

Parisa Amiri har okänd skada i På Spåret

Parisa Amiri är ganska undrande inför människor som förvånas över att hon är så smart.–Jag är nästan 30 år och journalist. Är det då så märkvärdigt att jag är allmänbildad och kan mycket om omvärlden? Mitt yrke bygger ju på att man måste förkovra sig och vidareutbilda sig, säger Parisa.

Nåja, nu är det inte alla journalister som har vunnit Svt:s På Spåret, som Parisa gjorde för något år sedan med Gunnar Wetterberg. Hon är en journalist som brinner för att skildra samtiden men kan även mycket om det förflutna.

– Många har velat sätta en etikett på mig men jag vägrar att välja bana. Jag kan lika gärna göra en tvåtimmarssändning av riksdagens högtidliga öppnande som att nästa dag leda sändningen av en musikgala. För mig är bredden väldigt viktig, att täcka både historia, statsskick, samhällsfrågor eller vad det nu är och gärna genom kulturen, säger Parisa.

Vi har bestämt mötesplats på Hotell Malmen ett stenkast från Parisas frilanskontor. Hon är mycket stilig, klädd i svart, men är inte helt bekväm på sin barstol på grund av ryggsmärtor. Parisa har jobbat så hårt sista året att hon drabbades av diskbråck.

Nu blir det sjukgymnastbesök och rehabövningar. Inte så roligt för Parisa, som alltid har kalendern uppbokad. Hon lever sitt jobb, som hon säger, och har hunnit med fantastiskt mycket under de tio år som jobbat som journalist. För dagen nämner hon gärna den podd som hon har med Brita Zackari, som nyss firat ettårsjubileum och där de behandlar populärkulturella frågor med inslag av politik och nyheter.

–Jag vill alltid göra allt till hundra procent och ägnar mycket tid till ämnen och uppslag för vår podd. Sedan skriver jag krönikor, artiklar och reportage för olika magasin. Jag står också ofta på scen och håller föredrag och föreläsningar eller leder stora evenemang. Och så gör jag TV-program.

Parisa Amiris succékarriär

Parisa har alltid rest mycket för sina uppdrag. Hennes synsätt är internationellt, men sådant som tågluffning och solsemestrar har hon inte ägnat sig åt.– Vid 20 hade jag egen budget och rätt att anställa. Andra tycker att jag är väldigt ambitiös, men jag brinner och lever för att skapa saker och kommentera samtiden. Jag tycker att det är så roligt.Parisa är både snygg och smart, som vi sett i På spåret, och hon ger ett trevligt intryck. Det finns nog både medvetenhet, styrka och ödmjukhet – förutom ett fantastiskt driv hos henne. Det är inte så konstigt att man blir nyfiken på vem hon är och hur allting började.– Jag är lillasyster med två äldre bröder och älskade skolan från första stund. Jag gick alltid med en bok framför näsan så att jag riskerade att gå in i en lyktstolpe. Jag hade högsta betyg i allt. I skolan var det väl inte så populärt att vara så strukturerad som jag, men det var bra i På Spåret! Jag påbörjade juristlinjen och tänkte bli diplomat. Jag ville till FN. Jag har alltid varit intresserad av att upptäcka världen, samtidigt som jag alltid har varit dragen till kultur. Men jag hoppade av juristlinjen efter två terminer och började läsa Internationella relationer istället. Det passade mig bättre.Sofia och Carl Philip i SVT:s MorgonstudionLäs mer

Parisas pappa kom från Iran för 40 år sedan till Sverige för att studera. Barndomshemmet präglades av persisk kultur, där det var naturligt att vara allmänbildad och söka ny kunskap. Än så länge har hon inte varit i Iran, men hon vill gärna besöka landet. Lite persiska talar hon men mer på en 12-årings nivå, vilket stör Parisa, som är mycket noga med ord och språk. Driven och plikttrogen har hon varit i hela sitt liv, men även gått sina egna vägar styrd av intresset för kultur och samtid. Hon började tidigt att jobba parallellt med studierna, läste allt och fascinerades särskilt av bloggarna, när de kom. Hon skrev en del opublicerat själv.– En dag såg jag att humorsajten 1000 apor, som drevs av Alex och Calle Schulman, behövde en ny tjej. Jag trodde inte att jag hade någon chans men skickade en länk till en sida som jag gjort med funderingar. Dagen efter hade de skrivit dit mitt namn och infogat min text i sajten, och jag fick börja skriva för dem.På detta sätt blev Parisas begåvning upptäckt, och sedan har uppdragen haglat. Hon har varit tidningsredaktör, programledare i Svt för Babel bio, hon gjorde liveshowen Talkshow med Parisa Amiri för svt och hon har varit programledare för Kobra, för att nämna några.– Jag jobbar alltid!SVT-profilens tragiska slut – sambon berättar efter tio årLäs mer

Parisa Amiri lider av smärta

Ibland hör någon av sig och vill ha en redaktör eller kanske någon vill ha en föreläsare, som berättar om hur man kan bygga en sådan karriär som Parisa har gjort. Eller så blir hon anlitad som prisutdelare vid någon filmgala. Tentaklerna finns överallt.

Parisa bor i Hägersten, men eftersom hon är så upptagen kan det vara svårt för vännerna att boka in en middag med henne. Men för familjemiddagar tar hon sig tid, dels för att hennes pappa lagar väldigt god persisk mat, men mest för att få rå om sina brorsbarn som hon är smått besatt av, som hon säger. Hon är singel, men har ingen panik för det.

– Så småningom kan jag tänka mig att träffa någon som jag trivs med och kan ha en framtid med.

Just nu fokuserar hon mest på jobbet.

– Det handlar i grunden om att jag vill förstå och belysa saker som sker i samtiden. Men jag har jobbat så fruktansvärt mycket det sista året, så nu går jag med denna smärta i ryggen som diskbråcket har fört med sig. Jag vet att jag kanske skulle behöva koppla av lite eller skaffa mig en hobby, som att återuppta ridningen eller basketen, som jag höll på med när jag var yngre. Jag har faktiskt alltid gillat sport!

Vår intervju är slut. Parisa stiger upp från barpallen och tar sin kaffemugg som hon hade med sig från kontoret. En skön gest som tyder på självförtroende och som är sympatisk i denna tid då vi värnar om miljön.