Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

På spåret-profilen har inte längre kontakt med kollegan – efter händelsen

02 jun, 2024, 06:00 
På Spåret
Svensk Dam träffar Samuel Fröler – aktuell med Viaplay-såpan Strandhotellet.
Annons

Det var med rollen som Johan Steen, den stilige, mystiske läkaren i Skärgårdsdoktorn, som Samuel Fröler blev folklig. Men 67-åringen hade redan innan dess en blomstrande karriär – med huvudrollen i Ingmar Bergmans Guldpalmen-vinnande Den goda viljan som självklar höjdpunkt.

Nu är Samuel aktuell med säsong tre av Strandhotellet, Camilla Läckbergs Viaplay-serie. Det är en produktion som ska föra tankarna till 00-talets såpor. Vi pratar starka känslor, sex, romantik, familjeintriger och ond bråd död.

Rios härliga äventyr med Victoria i skärgården!Brand logo
Rios härliga äventyr med Victoria i skärgården!

Samuel Fröler om Strandhotellet och Skärgårdsdoktorn

Svensk Dam träffar Samuel på Haymarket by Scandic i Stockholm. Han ser välmående ut – och ger ett betydligt mjukare intryck än sin gestalt i Strandhotellet, Werner Gyllenmark.

Annons

– Han är en patriark, ägare av ett strandhotell som han älskar mest i världen. Han är ganska trygg i sig själv och säger vad han tycker. Så han har kanske inte den bästa relationen till sina barn...

Hur mycket har du själv fått forma Werner?

Samuel Fröler
Samuel med resten av rollbesättningen från Strandhotellet.Stefan Jerrevång/TT

– Jag har deltagit i manusarbetet, kan man säga. Författarna har en bild och jag har en bild, och så möts vi på mitten. De kanske hade en idé som inte passade och inte var trovärdig, och då sa jag till. Men de var väldigt generösa och hade inga problem med det.

Känner du att du är den största auktoriteten på din karaktär, att du kan Werner bäst av alla?

– Ja, kanske det. Efter ett tag blir det ju så.

Du är ju fortfarande Skärgårdsdoktorn för väldigt många. Hur skiljer sig den upplevelsen från denna, att spela in Strandhotellet?

Annons

– Camilla Läckberg hade ju som mål att skapa just en såpa. Med snabb handling, snabba inspelningar, konflikter. Skärgårdsdoktorn var en tung produktion. Men jag och Ebba (Hultkvist Stragne, reds. anm.) jobbade lite likadant. Vi gick igenom manus ihop och pratade om dialogen. Ofta är ju barnroller skrivna lite ur ett vuxenperspektiv, då kan det vara bra att få synpunkter från ett riktigt barn.

"Jag och Ebba har egentligen ingen kontakt"

Har du och Ebba någon kontakt idag?

– Vi har tidigare haft lite SMS-kontakt. Och så var vi med i På spåret ihop, 2018 och 2019. Men nu var det ett tag sedan. Så vi har egentligen ingen kontakt. Men vi har ju en gemensam historia bakom oss.

Ebba gjorde ju ett annat livsval och lämnade branschen. Det hade kanske varit annat om hon också hade varit skådis?

– Ja, då hade vi säkert setts mycket mer.

Hur ofta blir du påmind om Skärgårdsdoktorn i din vardag?

– Det händer ju att folk ropar hej till mig. Och då är det bara att heja tillbaka. Men så kan det också hända att lite yngre människor kommer fram och säger: "Är det inte du som gör rösten till Shrek?" Och det är ju också kul. Jag gjorde för övrigt sommarteater i Norge, med han som gjorde den norska rösten till Shrek. Där stod vi på samma scen. Svenska Shrek och norska Shrek.

Annons

Vilka i kungafamiljen har du träffat?

– Kungen och Silvia. De har ju något på Öland som heter Årets ölänning, och då var jag med och läste öländsk poesi. De verkade trevliga.

Vem ska spela dig i filmen om ditt liv?

– Bra fråga. Steve McQueen om han varit vid liv. När vi gjorde Skärgårdsdoktorn sa de att tänkte sig huvudrollen som en blandning mellan Jarl Kulle och Steve McQueen. Men om jag ska ta en levande så tar jag Tom Hardy. Han är fantastisk.

"Det var som hämtat från Hamlet"

Vilket var ditt första sommarjobb?

– Det var på en kyrkogård. Jag klippte gräs, grävde gravar. Med en kyrkoherde som var råstark och tog stora, stora spadtag. Ibland kunde han stöta i andra kistor, och han visste ju vilka alla var där. Det var som hämtat från Hamlet. Det var ett fint jobb.

Vilket är ditt finaste barndomsminne?

– Jag minns alla gånger jag satt på färjan till Öland. Vi brukar vara där på somrarna. Kanske i bara två veckor, men det kändes som en hel sommar. Och jag var så otroligt lycklig när jag satt där på färjan. Full av förväntan.

Samuel Fröler och Camilla Läckberg
Det är Camilla Läckberg som ligger bakom succéserien.Karin Törnblom/TT

Om du skulle byta yrke helt, vad skulle du jobba med då?

– Skärgårdsdoktor.

Vilken låt väljer du om det vankas karaoke?

– Jag försöker tänka om jag någonsin sjungit karaoke? Jag tror inte det. Men jag skulle väl ta en Sinatra. Eller kanske opera. Har de opera? Troligen inte. Men okej, lite Creedence då.

Säsong tre av Strandhotellet har premiär den 9 juni på Viaplay och TV3.

Annons