Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pär Lernström stod på scen – timmar efter tuffa dödsbeskedet

25 jun, 2022, 18:00 
AvSimon Holm Stålhand

Vilken resa han har gjort.

Annons
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Som programledare för ”Idol”, ”Talang” och ”Kockarnas kamp” i TV4 har Pär Lernström, 41, genom åren utvecklats till en av Sveriges mest populära programledare.

Det var också Pär Lernström som fick äran att kicka igång sommarens första Sommar i P1.

Och på vilket sätt han gjorde det.

Den folkkära programledaren växte upp i en familj som var Pingstvänner – med en mamma som slet för att få ekonomin att räcka och en pappa vars beroendebeteende påverkade hela Lernströms uppväxt. Det berättar Pär om i sitt sommarprat.

– När jag somnar den kvällen är det med en känsla av att han aldrig kommer att komma tillbaka, säger Pär Lerström i Sommar i P1 om kvällen då hans föräldrar skulle skilja sig.

Det var redan tufft som barn i den konstellationen, men det var inte förrän i vuxen ålder som Pär fick veta att hans pappa var alkoholist.

– Efter besöket hos pappa på behandlingshemmet i Dalarna börjar jag se min uppväxt på ett helt nytt sätt, säger han.

Annons

– Vi förstod det ju inte då, men vi bodde ju med en beroendeperson. När jag var liten var det nödvändigtvis inte alkoholen som drog, det kom efter skilsmässan, men det var de här kickarna och sökandet efter något nytt hela tiden. Det har aldrig gått att räkna med honom eller hans humör.

Han fortsätter.

– Samtidigt som en del av mig vill förstå och kunna se att det finns en sjukdomsbild eller kanske en diagnos som skapat allt det som gjort ont så blir det också glasklart att så mycket bara handlat om honom. Om hans egoism. Han har gjort som han har gjort för att det har passat honom bäst.

Han berättar vidare att han tog beslutet att fortsätta jobba i direktsända semifinalen i Talang, bara timmar efter att han fått beskedet att hans pappa hade dött i lungsäckscancer.

Fina hyllningen till sin mamma

Pär fortsätter med att hylla sin mamma, Irene.

– Hon som alltid stått där i bakgrunden och backat undan för pappas shower. Hon som plockat upp skärvorna efter hans impulsiva beteende. Både i hemmet, i oss barn och inte minst i sig själv.

I slutet av sommarpratet ifrågasätter Pär Lernström sig själv.

– När jag har skrivit det här sommarpratet så har det pågått en konflikt i mig. Varför ägnar jag hela det här programmet åt att prata om pappa när det egentligen är du mamma som borde lyftas upp, säger han och börjar gråta.

Annons