Pascal Engman om nya boken, pengarna och nyfödda sonen Benjamin: "Han har vänt upp och ned på allt"

Pascal Engman är aktuell med nya boken Kokain

Pascal Engman är aktuell med romanen Kokain.

Storsäljande författaren Pascal Engman är tillbaka med deckaren Kokain. Nu berättar han om hur tillvaron vänts upp och ned av den ekonomiska succén och sonen Benjamins födelse.
– Livet blir lättare när man har pengar, säger han.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 37?
Slå på ljud

Ett par hundra kilo kokain sköljer in på stränderna i Stockholms skärgård efter en stor storm. För polisen blir det starten på en kamp för att ta reda på var knarket kommer ifrån.

Så börjar Pascal Engmans nya roman Kokain, den fjärde boken i hans serie om polisen Vanessa Frank. Kokain utspelas mitt i det gängkrig som media numera dagligen rapporterar om och i centrum av handlingen står ett nytt kriminellt nätverk i Stockholm.

LÄS MER: Succéförfattaren Pascal Engmans stora babylycka

Precis som i hans tidigare böcker, som bland handlat om incels och terrorister, känns handligen skrämmande aktuell.

– Ja, tyvärr gör den ju det, säger Pascal Engman till Svensk Damtidning.

– Det är väl den journalistiska instinkten i mig. Jag förstår ungefär vad det kommer att snackas om. Jag skriver ju i mångt och mycket för att förstå samhället och här skildrar jag väl någonstans en sorg över hur det ser ut i Stockholm och Sverige just nu. Från 2019 till 2020 ökade antalet skjutningar i Stockholm med nästan 80 procent, från 87 till 159 stycken, så gängkriminalitet är ju ett problem som ligger nära mig och alla svenskar.

Hängde med kriminella inför boken

Pascal Engman, 35, var tidigare journalist på bland annat Expressen. Åren på kvällstidning har han nytta av i researcharbetet för sina böcker – inför Kokain träffade han bland annat högt uppsatta medlemmar i kriminella nätverk.

– Jag har suttit i bilar med kriminella personer, jag har träffat några av dem som handlar med stora partier kokain och tar in det i Sverige. Jag har aldrig gjort mer research inför en bok än den här och det har varit väldigt spännande men också tungt – det är ju många unga män som dör, säger han.

– Gemensamt för både de kriminella och de poliser som jag har träffat är att ingen ser att det här är på väg att bli bättre. Snarare kommer situationen bli värre de närmaste åren.

Pascal Engman har tidigare skrivit deckarna Patrioterna, Eldslandet, Råttkungen och Änkorna. Nu är han aktuell med Kokain.

Evelina Carborn

Att han valde att döpa romanen till Kokain kommer sig av hur utbredd just den drogen är.

– Kokain är en av få saker i ett väldigt segregerat och ojämställt land som förenar alla samhällsklasser. Det finns kokainister överallt, säger Pascal Engman.

När boken nu är klar har titeln lett till dråpliga situationer – som när han skulle skicka ut förhandsexemplar.

– Du skulle se min anteckningsbok. Det står "skicka Kokain till" och så står det Annie Lööf och hennes hemadress, Anders Ygeman och hans hemadress och så vidare. Som att jag är nya Taxi Tony (ett nätverk i Stockholm som sålde droger från taxibilar, reds anm), säger han och skrattar.

Köpte tillbaka rättigheter från Filip och Fredrik

Utöver de fyra böckerna i serien om Vanessa Frank ligger Pascal Engman också bakom deckaren Patrioterna. Tillsammans har de sålt i 400 000 exemplar bara i Sverige – hans böcker har dessutom sålts till 20 andra länder.

– Det är klart att mitt liv har förändrats fullständigt. Jag har total frihet att resa och bo var jag vill, jag behöver aldrig vara orolig för räkningar. Jag har en väldigt bra ekonomi och det känns ju skönt. Livet blir enklare när man har pengar, det kan nog alla skriva under på, säger han.

Pascal Engman har också varit inblandad i en uppseendeväckande affär där han sålde film- och tv-rättigheterna för Vanessa Frank-böckerna till Filip Hammars och Fredrik Wikingssons produktionsbolag Nexiko – för att sedan köpa tillbaka dem ett halvår senare.

– Ja, det var ju lite omoget av mig. Jag köpte tillbaka dem för jag tyckte att det gick lite för långsamt att hitta en manusförfattare. Så jag ringde Fredrik Wikingsson, jag var lite rädd att han skulle bli arg men tvärtom så tyckte han att det var väldigt rakryggat och amerikanskt av mig att ringa på det sättet. Så jag köpte tillbaka rättigheterna för samma pengar som jag sålde för, säger Pascal Engman.

– Nu håller vi på att förhandla med ett nytt bolag om hela Vanessa Frank-serien. Så det kanske blir en bra affär för mig till slut, rent ekonomiskt. Även om det var väldigt omoget av mig att köpa tillbaka dem efter så kort tid, det vill jag understryka.

Lyxiga tillvaron – nya livet med sonen

Nu planerar Pascal Engman att utöka sin redan snabba produktionstakt. Framöver vill han skriva två böcker om året och han kommer precis som tidigare att skriva utomlands. I höst reser han och familjen först till Chile i tre månader och under våren väntar sedan tre månader i Spanien.

– Jag lever verkligen mitt drömliv med total frihet, säger han.

Dessutom är han nybliven pappa – för fem månader sedan fick han och flickvännen Linnea Feldt sonen Benjamin, något som också vänt upp och ned på tillvaron.

LÄS MER: Pascal Engman startar stiftelse – för att få unga att läsa

– Det är det största som har hänt mig och som någonsin kommer hända mig. Allt förändras ju. Dagarna känns viktigare, förr hade jag någon rolig serie att kolla på eller någon bok att läsa men nu tycker jag att det roligaste är att umgås med mitt barn. Det är ganska speciellt för rent objektivt ger han ju inte så mycket, han kan varken prata eller gå, men det är någon biologisk, djurisk instinkt när ens barn skrattar. Man blir total skrattorsk och går runt och pratar bebisspråk, säger Pascal Engman.

Foto: TT, Instagram