Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pascal Engmans nya stiftelse – de tar plats i kommittén

28 apr, 2021, 11:00 
Silan Diljen, Pascal Engman och Gunilla Herlitz
Pascal Engman har startat en stiftelse för att främja ungas läsande. Nu presenterar han kommittén som ska dela ut stiftelsens stipendium.
Annons
Svenska kändisar – då och nu!Brand logo
Svenska kändisar – då och nu!

Med sin stiftelse vill Pascal Engman, 34, öppna upp och demokratisera språket för unga, oavsett bakgrund.

Stiftelsens första initiativ är stipendiet Årets Läsfrämjare som ska delas ut till projekt som verkar för stiftelsens ändamål.

I år är stipendiet på 25 000 kronor och nomineringar kan göras av både individer och organisationer.

Nu offentliggör författaren den kommittén som ska utse stipendiet. I gruppen hittar vi journalister, ekonomer och jurister.

De ingår i Pascal Engmans stiftelsekommitté

Förutom Pascal själv består kommittén av journalisten Silan Diljen, ekonomen och journalisten Gunilla Herlitz, juristen Axel Granath och ordförande för Läsrörelsen Elisabeth Resslegård.

– Jag är enormt tacksam över att såhär pass kompetenta personer ställer upp med sin tid för att hjälpa mig att utse en stipendiat. När jag tänker på det får jag ibland - på riktigt - nypa mig i armen. Samtidigt är det kvitto på frågans vikt, säger Pascal Engman.

Annons

Stipendieansökan är öppen till och med den 30 april. I skrivande stund har över 100 nomineringar inkommit. Kommittén offentliggör stipendiat den 27 maj.

Om Pascal Engmans stiftelse

Pascal Engmans stiftelse är en nystartad stiftelse för läsfrämjande i Sverige. Stiftelsen delar ut ett årligt stipendium till en individ eller organisation som främjat läsning bland unga i Sverige, och missionerar för läsning genom olika egna aktiviteter.

Stiftelsen är ett initiativ från författaren Pascal Engman. Han vill kanalisera sitt eget engagemang för att Sveriges unga ska ges förutsättningarna och motivationen att använda sitt eget språk genom livet. Samtidigt vill han att stiftelsen ska fungera som en plattform för andra att engagera sig i läsfrämjande.

Annons