Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Påtagligt dålig stämning – här blir Bergfeldt hotad med anmälan efter frågan

17 mar, 2023, 20:00 
Carina Bergfeldt och Micael Bindefeldt
Carina Bergfeldt och hennes talkshow har hamnat i blåsväder. Nu kan det känsliga inslaget anmälas.
Annons

2021 fick Carina Bergfeldt sin alldeles egen talkshow på bästa sändningstid i SVT, och det blev succé.

Nu är Carina Bergfeldt inne på sin fjärde säsong och den stora finalen är i kväll, fredag, då programmet tackar för sig, för nu.

Tina Nordströms oväntade kupp hos Carina BergfeldtBrand logo
Tina Nordströms oväntade kupp hos Carina Bergfeldt

I säsongsavslutningen kommer vi bland andra få se festfixaren Micael Bindefeld och inslaget med honom väcker redan reaktioner.

Ja, ilskan är så pass stor att Carinas talkshow till och med hotas bli anmäld.

Känsliga inslaget i Carina Bergfeldt

2016 blev Micael och hans make Nicklas pappor för första gången genom en surrogatmamma.

"Var snälla och välkomna vår son Simeon till världen! Född 31 juli. 3.657 gram och 50 cm. Vi är två överväldigade, tacksamma och väldigt väldigt glada pappor", skrev Micael då på Instagram.

Annons

Det här pratar även Micael och Nicklas om i fredagens Carina Bergfeldt. Något som inte landat väl hos alla.

Nej, redan innan programmet finns att se i sin helhet på SVT Play och linjärt finns flera kritiska kommentarer att läsa.

Dessa är riktade både mot paret Bindefeld och även Carina som lyfter frågan:

"Surrogatmödraskap är människohandel. I nästa säsong - här hittar du den billigaste njuren!", skriver en person på Instagram.

"Nej till surrogat. Nej till designade barn, nej till utnyttjande av kvinnokroppen. Barn är ingen handelsvara", skriver en annan.

"Viktigt med en lång lista när man ska välja en kropp att köpa", skriver en tredje.

Även i tidskriften ETC går att läsa kritik mot inslaget.

Carina Bergfeldt kan anmälas efter känsliga frågan

I ETC:s texy reagerar Clara Berglund på Sveriges kvinnoorganisationer på hur Micael och Nicklas tycks få prata om surrogat på "okritiskt sätt".

– De beskriver hur de betalar för att designa ett barn. Det är en Handmaids tale-dystopi på bästa sändningstid där gäster och programledare skrattar åt något som inte borde vara tillåtet. Dessutom i public service, säger hon bland annat.

Hon säger även att Sveriges kvinnoorganisationer kommer att anmäla inslaget till Granskningsnämnden för ensidighet om inte fler kritiska frågor från Carina tillkommer i programmet.

Micael Bindefeldt har redan nåtts av kritiken som inslaget skapat och han har svar på tal. I en kommentar på Instagram skriver han:

"Precis som en barnlös svensk kvinna kan söka aktivt efter en spermie från en brunögd och mörkhårig dansk spermadonator så kunde vi få reda på mycket om de äggdonatorer vi fick material om.Viktigt att du förstår skillnad mellan äggdonator och surrogatmamman…Titta gärna på programmet ikväll så förklaras det bättre".

Foto: TT

Annons