Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Paul Reys stora sorg – bär den alltid med sig

18 feb, 2023, 00:00 
Lars Johansson
Paul Rey har strömmats över 100 miljoner gånger på Spotify. Hemma finns hustrun och lilla dottern. Ändå bär den Melodifestivalen-aktuella artisten på en stor sorg.

Paul Rey, 30, har de tre senaste åren tagit sig till final i Melodifestivalen både som artist och som låtskrivare.
Och hemma leker livet med hustru och liten dotter – ändå bär han på en stor sorg.

– Då kommer ångesten, jag vill förklara varför jag inte kan, har artisten sagt till Aftonbladet.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Paul Rey har samarbetat med legendaren, producenten och Polarprisvinnaren Quincy Jones, internationella stjärnor som nederländska dj:n Arman Cekin och inte minst rapparen och producenten Snoop Dogg. Deras låt ”California dreaming” har strömmats mer än 45 miljoner gånger på Spotify.

SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!Brand logo
SVT gör om Melodifestivalen 2023 – allt du måste veta!

Lägg till att Paul Rey – visserligen via "Andra chansen", men ändå – har tagit sig till Melodifestivalen-finalen såväl 2020 som 2021. Först med "Talking in my sleep", sedan med "The missing piece".

Nu ska han än en gång försöka göra succé som sångare. Med "Royals".

Dessutom.

Ifjol var Paul Rey med och skrev Cazzio Peias "I can't get enough" som också den tog sig till Friends arena.

Paul Reys dotter Lima Léle håller givetvis på pappa i Melodifestivalen.

Paul Rey fick lilla dottern Lima med hustrun

Och som om det inte skulle vara ännu med grädde på framgångsmoset så fick han och hustrun Dalia, som gifte sig på Hermanstorpsgården i Vellinge 2018, för ett och ett halvt år sedan lilla dottern Lima Léle.

Annons

- Vi har sett fram emot att starta en familj länge och är oerhört tacksamma över vår lilla tös, sa Paul Rey till Aftonbladet efter att han avslöjat sitt barns namn på Instagram.

Men trots allt det fina och bra i Melodifestivalen-artistens liv bär han på en stor sorg.

Paul Reys egentliga namn är Pauli Jokela. Han föddes och växte upp i Lund, där föräldrarna träffades när de studerade. Mamman hade via Frankrike flytt från Chiles diktatur och pappan kom från ett jordbrukshem i Finland.

I sitt sommarprat 2020 förklarade Paul Rey att en blandad bakgrund kan ge upphov till ångest. Till Aftonbladet sa han senare:

– Det kan vara en källa till ett stigma. Det är en slags prestationsångest att vara mixad. När man har olika bakgrunder och olika förväntningar på sig. För mig finns det en språklig ångest kring att vara mixad.

– När jag var ung och gick i skolan och träffade personer som hade föräldrar från andra länder, då var det skamligt att jag inte kunde språken. ”Du är inte alls från Chile – du är inte alls finsk. Du kan ju inte språken”. Det var det som var det viktigaste. Kan du inte språket är det inte en del av din identitet. De förväntningar försvinner inte, de är återkommande varje vecka. Inte bara i intervjuer om mitt artistskap, utan annars också. Folk hör mitt efternamn, Jokela, och frågar: ”Kan du finska?”. Då kommer ångesten, jag vill förklara varför jag inte kan språket. Ett slags ursäktande.

Paul Rey och Dalia under deras romantiska bröllop 2018, som också blev en musikvideo.

Aftonbladet: Hur kommer det sig då, att du inte kan båda språken?

– Från jag föddes tills att jag var tre år gammal pratade mina föräldrar spanska och finska hemma. Men när min bror började skolan så hamnade han i svenska 2 för att lärarna hörde mina föräldrar prata spanska och finska med honom på skolgården. De tänkte att han inte kunde svenska, trots att han kunde det. Mina föräldrar blev oroliga för att vi skulle få uppleva förutfattade meningar och rasism, som min mamma fått uppleva. De ville att vi skulle prata perfekt svenska. Så från den dagen slutade de pratade sina språk hemma med oss. Min bror var sex år och kommer ihåg mycket mer än mig – jag var bara tre. Det har följt med mig hela mitt liv, den dagen då språken försvann.

Annons

Paul Rey har idag slutat lägga skulden på sig själv. Det är inte hans fel att föräldrarnas ursprungsspråk inte kommer flytande till honom.

Och ett av hans största fans har alltid varit pappa Matti Jokela.

– Han började med hiphop och hängande byxor. Jag uppmuntrade honom och sa ”du kan ju sjunga också”, har fadern sagt till SVT.

– Det är fantastiskt att vara pappa till Paul Rey. Speciellt just nu, livet leker.

Årets bidrag "Royals" beskriver artien själv så här:

”Tittarna kan förvänta sig röj med denna låten. Det är inte Paul Rey det är Paul Röj.”

Annons