Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pernilla Månsson Colts tuffa beslut – efter diskrimineringen

12 dec, 2020, 16:00 
pernilla månsson colt
Pernilla Månsson Colt är en realist, och valde därför att lägga om sin karriär.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 50?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 50?

Pernilla Månsson Colt är programledaren vi känner igen från bland annat Husdrömmar och Trädgårdstider ihop med Tareq Taylor, men hon har också sadlat om och är numera även producent för Antikrundan. Den främsta anledningen till att hon ville bredda sin kompetens var branschen utseendehets, berättar hon i en intervju med Aftonbladet.

– Det var en slags självbevarelsedrift och jag kände att jag inte kommer kunna stå framför kameran hur länge som helst. Jag tänkte att jag ändå hade fyllt 40 år och det var dags att se om sitt hus. Överallt diskuterades det om snedfördelningen, att män kunde åldras i tv men att kvinnor inte kunde det. Jag kände att jag borde vara lite smart och skaffa mig ett ben till. Då gjorde jag det, och det har jag aldrig ångrat, säger hon till tidningen.

Pernilla Månsson Colt: ”Lättare för en manlig programledare”

Att det finns något tragiskt över att hon tvingats tänka i de banorna är hon medveten om, men tycker samtidigt att vi den senaste tiden har varit med om en förändring.

pernilla månsson colt
Trädgårdstider med Pernilla Månsson Colt har blivit ett populärt program i tablån på SVT.

– Jag tycker faktiskt att debatten inte är så tongivande längre och man ser en del äldre kvinnor i tv och det tycker jag är sunt. Det är fint att vara lite erfaren. Men sedan tror jag det är lättare för en manlig programledare att åldras i tv.

Annons

Att 2020 inte har blivit riktigt som någon tänkt sig är nog en underdrift, men för Pernilla var det för tre år sedan hon hade sin tuffaste period hittills i livet.

– Det var ett tungt och trist år. Först märkte jag ingenting, men det är så klassiskt. Man är inne i ett slags spinn och bara jobbar på. Jag fick sömnsvårigheter, det var det första tecknet och då borde jag ha dragit öronen åt mig. Jag sov inte på nätterna och var aldrig utvilad. Det är det viktigast av allt, man kan ju jobba mycket så länge man kan vila och återhämta sig. Går inte det tar man slut efter ett tag, och det var det som hände.

Lösningen blev sjukskrivning med vila, och när hon började komma tillbaka till arbetet var det på en mindre skala än innan. Hon tvingades ge upp sitt älsklingsprojekt Husdrömmar och har generellt försökt bli bättre på att tacka nej.

Annons