Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pernilla Wahlgren anklagas för fusk i Allsång på Skansen – pojkvännen Christian inblandad

05 jul, 2023, 09:50 

Pernilla Wahlgren anklagas för att ha brutit mot SVT:s regler – med hjälp av pojkvännen Christian Bauer.

Annons

Pernilla Wahlgren gjorde en bejublad debut som programledare för Allsång på Skansen. Hon fick extremt goda vitsord från både tittare och kritiker, samtidigt som folket bänkade sig i sofforna.

Hennes debutprogram lockade hela 1,4 miljoner tittare, enligt mätinstitutet MMS. Det är 300 000 fler än vad Pernillas företrädare Sanna Nielsen mäktade med i sitt första avsnitt för sommaren ifjol.

Pernilla om nervositeten, hetsen och stressen i Allsång på SkansenBrand logo
Pernilla om nervositeten, hetsen och stressen i Allsång på Skansen

Pernilla Wahlgren anklagas för fusk i samband med Allsång på Skansen

Samtidigt har en annan sorts kritik riktat mot både Pernilla och SVT. Den rör nämligen public services i vanliga fall strikta policy kring reklamsamarbeten.

Pernillas Instagram-konto är en viktig pelare i hennes karriär som affärskvinna. Hon har över 786 tusen följare på Instagram och gör återkommande marknadsföring för bland annat det egna hudvårdsmärket L’ACUILA och för ViktVäktarna.

Annons

I samband med att hon fått uppdrag som programledare i SVT har hon gjort vissa förändringar. Till exempel läser poddkollegan Sofia Wistam numera ensam upp annonsörernas meddelanden i podden "Wahlgren & Wistam".

Och kontot "Villa Wahlgren", där Pernilla tidigare redogjort för sitt husbygge och gjort reklam för samarbetspartners som bistått med material och byggtjänster, har plötsligt lämnats över till Pernillas pojkvän, Christian Bauer.

"Kontot administreras av @cebebauer och alla ev frågor tas här eller till @cebebauer på DM", kan man läsa i kontots beskrivning.

Får kritik från "Tramsfrans"

Det här har uppmärksammats av journalisten Frans "Tramsfrans" Strandberg, som också riktat kritik mot Pernillas sätt att, i hans ögon, tänja på SVT:s regler.

“Mycket imponerad över Pernilla Wahlgrens kreativitet för att komma undan reklamförbudet på SVT nu när hon leder allsången. Instagramkontot ‘Villa Wahlgen’ fortsätter vara aktivt med reklam och spons under sommaren, men med Pernillas fästman som admin. Pernilla har med andra ord inget att göra med huset som hon bor i, och som är döpt efter henne. Genialiskt!", skriver Frans på Instagram.

Annons

Svensk Dam har hört av sig till SVT för att få deras syn på saken.

"SVT ska inte och bör inte kontrollera vad Pernillas familjemedlemmar gör. Instagramkontot Villa Wahlgren är inte relaterat till varken SVT eller Allsång på Skansen", skriver Haida Jamshidi, projektledare för Allsång på Skansen, i ett mejl.

Men eftersom kontot ändå heter Villa Wahlgren, kan det inte ses som en reklampelare för just Pernilla, även om det är Christian som sköter det officiellt? Det är väl hennes publika profil och renommé som man drar nytta av, inte hans?

"Det som Pernilla arbetar med före och efter hennes karens är inget som SVT kan styra. Kontot är hennes sambos och har ingen koppling till SVT eller Allsången."

Karensen som refereras till är en standardåtgärd från SVT:s håll.

– Vi har en väldigt tydligt kommunicerad policy att våra programledare inte får vara inblandade i några reklamsamarbeten under tiden de är aktuella i rutan. Inte heller några veckor innan eller några veckor efter, har, har Camilla Hagert, presschef för företagsfrågor på SVT, sagt till GP:

Annons