Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pernilla Wiberg flydde Sverige med miljonerna – nya livet med stora kärleken

09 mar, 2021, 15:00 
AvAnna von Koch
Pernilla Wiberg
Pernilla Wiberg har upplevt både toppar och dalar genom karriären. För Svensk Dam berättar hon om det ekonomiska kaoset som fick henna att lämna Sverige – och om sitt livs kärlek.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 9?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 9?

Det är en kylslagen kväll i Yxbacken i Norrköping. Ett gäng ungdomar från Norrköpings skidklubb har samlats runt Pernilla Wiberg, 50, som är på besök. Hon har fortfarande stjärnstatus i hemmaklubben, trots att det snart gått 20 år sedan hon la skidorna på hyllan och trots att de flesta här inte ens var födda när hon var aktiv.

Men vad gör väl det? Det var ju nämligen här i Yxbacken som framgångssagan Pernilla Wiberg startade på 80-talet. Storasyster Annika hade lockat med sig ”Pillan” till backen och föga anade den lilla tjejen att sporten skulle forma hela hennes liv.

– Det var en ren slump att jag fastnade för skidåkning. Det hade lika gärna kunnat bli basket, gymnastik eller friidrott som jag också höll på med, säger Pernilla till Svensk Damtidning.

Men nu blev det utförsåkning och med sina två OS-guld, fyra VM-guld och 24 världscupsegrar är hon en av de mest framgångsrika idrottare vi har haft i Sverige.

Annons

Pernilla Wibergs tolv knäoperationer

Pernilla minns både topparna, med alla vinster, och dalarna med de otaliga skadorna under sin karriär. Hon har genomgått inte mindre än tolv knäoperationer.

– Jag har ett vänsterknä som är så dåligt att det troligtvis kommer att behöva bytas ut. Men samtidigt vill jag inte utan dalarna, för jag har lärt mig otroligt mycket av dem, som att ta mig tillbaka och det har format mig till den person jag är idag, säger hon.

Pernilla har varit i Stockholm i några dagar för jobbet som expertkommentator i SVT:s Vinterstudion, men tog en avstickare till Norrköping, där mamma Margaretha fortfarande bor. Pernilla bor till vardags i Monaco med sin familj, och har på grund av pandemin inte kunnat hälsa på så ofta som hon velat.

Hon har bott i det lilla furstendömet sedan hösten 1994.

– Jag har bott längre utomlands än vad jag bott i Sverige, konstaterar hon.

Pernilla Wiberg bor till vardags i Monaco. Foto: CAROLINA BYRMO

Pernilla Wiberg flydde ekonomiskt kaos

Till en början var flytten högst motvillig och berodde delvis på att hon hamnat i ekonomiskt kaos. Efter att rådgivare hade placerat stora delar av hennes då intjänade tillgångar på Isle of Man hade Pernilla åkt på en skattesmäll på åtta miljoner kronor och uppmanades att lämna landet.

Annons

– Annars skulle jag knappt fåt behålla något av det jag i fortsättningen skulle ha tjänat på skidåkningen, säger hon.

Det blev ett hårt slag för den unga slalomstjärnan, men inget som Pernilla idag går och grämer sig över. Det ligger liksom inte för henne. Hon tror istället att allt har en mening.

– Jag är tacksam för att jag har kunnat tjäna lite pengar på min idrott och att vi kan leva ett privilegierat liv utomlands, säger hon.

Dessutom vände livet snart uppåt igen. I november 1995 mötte hon kärleken i den norske landslagstränaren Bödvar Bjerke. Han hade redan full koll på vem hon var, men själv fick hon upp ögonen för honom första gången i en källarlokal i Lake Louise, Kanada. Så fort han kom innanför dörren kände Pernilla att han var den rätte.

– Fråga mig inte hur jag visste det, men det var som om en blixt slog ned och det hände någon inom mig när jag såg honom, säger hon och skrattar.

Annons

Kärleken var besvarad. Även Bödvar har beskrivit de starka känslorna han fick för Pernilla i Kanal 5:s Ett jobb för Berg.

– Det var magiskt när allt föll på plats. kärlek vid första ögonkastet.

Pernilla Wibergs liv med nya kärleken

De blev tillsammans i juli 1996, flyttade ihop i Monaco och fick barnen Axel, 17, och Sofia, 13. En vacker augustidag 2009 knöt de hymens band i Idre kyrka i Dalarna.

Pernilla menar att hon och Bödvar kompletterar varandra. Hon var som elitidrottare ”den mer egoistiska och är det kanske än idag”. Medan han som tränare alltid varit den som backat upp och servat.

– Han behövde inte kliva fram och slå sig själv på bröstet utan stod i alltid i bakgrunden och gjorde det mesta, säger hon.

Pernilla Wiberg och Bödvar Bjerke på Idrottsgalan. Foto: TT

Bödvar har under åren exempelvis tagit huvudansvaret för barnen medan Pernilla har rest och jobbat mycket. Det har varit olika tv-uppdrag och hon sitter i många olika styrelser, såsom World Olympians Association, där hon är vice ordförande.

Annons

Bödvar har stuckit ut som den enda pappan i mammagrupperna i Monaco ”och har fått många höjda ögonbryn”, men det har inte bekommit honom.

Att kärleken är fortsatt stark tror Pernilla också beror på att den grundar sig i den där första himlastormande passionen, samt att de hela tiden fortsätter att se varandra.

– Jag önskar alla att få uppleva den passion som vi gjorde från första början, säger hon.

Pernilla är synbart lycklig, hennes varma leende når ögonen.

– Jag älskar mitt liv. Jag jobbar med det jag tycker är roligt, kanske lite mycket ibland, men jag har en bra balans i livet. Och så har jag en underbar familj.

Pernilla Wiberg

Namn: Pernilla Wiberg.

Född: 15 oktober 1970.

Bor: I en lägenhet i Monaco, lantställe utanför Åkersberga.

Familj: Maken Bödvar Bjerke, 51, barnen Axel, 17, och Sofia, 13.

Gör: Entreprenör, vice ordförande i World Olympians Association.

Aktuell: Som programledare för Mästarkvalet på SVT i mars.

Annons