Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pernillas mörka tragedier ingen såg – innan Wahlgrens värld

18 jul, 2023, 16:00 
Lars Johansson
Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso
Livet leker för ”Allsång på Skansens” nya programledare Pernilla Wahlgren. Miljonerna rullar in i en närmast overklig takt och hon är dessutom sprudlande nykär. Men det fanns en tid då hennes situation var helt annorlunda – Svensk Damtidning berättar här sångerskan mörka historia innan ”Wahlgrens värld” förändrade allt.
Annons
Pernilla om nervositeten, hetsen och stressen i Allsång på SkansenBrand logo
Pernilla om nervositeten, hetsen och stressen i Allsång på Skansen

27 juni hälsade Pernilla Wahlgren, 55, tv-tittarna och publiken framför Sollidens scen välkomna till en ny säsong av Allsång på Skansen.

Det innebär att hon nu på allvar krönt den sju år långa framgångsvåg hon surfat på sedan Wahlgrens värld hade premiär. Genom att då inneha ett av de mest prestigefulla programledarjobb du kan få i Sverige. Just nu verkar allting sångerskan och artisten tar i förvandlas till guld och succé.

Men annat var det förr, innan Kanal 5 hörde av sig och undrade om Pernilla Wahlgren inte kunde tänka sig att ställa upp i reality-tv med sin familj.

Mer om det snart.

Pernilla Wahlgrens dolda problem – bakom succén

Annars rivstartade ju karriären efter att som barn medverkat i en rad musikaler small det 1985 till rejält. Den då 17-åriga Pernilla Wahlgren ställde upp i Melodifestivalen med ”Piccadilly circus”, tog sitt fyrstrukna ciss, och charmade en hel generation.

Annons

Att låten slutade fyra i tävlingen spelade ingen roll, en stjärna var född.

Skivförsäljningen exploderade, galna folkparksturnéer följde och hon blev artisten pressen älskade att skildra.

Pernilla Wahlgren syntes överallt och gjorde allt.

Programledare, ”Let’s Dance” prisbelönt barn-tv tillsammans med brodern Niclas Wahlgren, ”Nicke och Nilla”, dubbel Guldmasken-vinnare för sina insatser på privatteatrarna, ja listan kan göras lång.

Ytterligare tre omsusade Melodifestivalen-sejourer följde innan det tog tvärstopp i schlagern 2013.

Projektet Swedish House Wives, med Jenny Silver och Hanna Hedlund, tokfloppade och det blev respass redan i deltävlingen.Svenska folket verkade ha tröttnat Pernilla Wahlgren.

Men ska vi vara ärliga hade problemen börjat långt tidigare. Vid sin första Melodifestivalen-medverkan fick sångerskan och hennes bakgrundsdansare Emilio Ingrosso upp ögonen för varandra.

Pernilla Wahlgrens stormiga kärleksliv

De var gifta mellan 1993 och 2002, tillsammans fick de inte helt okända barnen Oliver, Bianca och Benjamin.

Annons

Men äktenskapet var stormigt, känslorna stora och kom inte alltid ut på rätt sätt.

Redan samma år som brytningen inträffade polisanmälde Pernilla Wahlgren Emilio Ingrosso, 57, för misshandel. Men anmälan drogs senare tillbaka.

2006 dömdes så exmaken, efter en mycket uppmärksammad rättegång, till böter på 7 000 kronor för olaga hot och övergrepp i rättssak.

Tingsrätten konstaterade också att man trodde på att Pernilla Wahlgren talade sanning vad gällde misshandeln. Man ansåg att hon inte skulle ha anledning att ljuga. Samtidigt bedömdes misshandeln så mild att den var ringa och i och med det preskriberad.

"Jag ska döda dig också och din familj. Fattar du det!” är ett av citaten från Emilio Ingrosso som finns från de inspelade telefonsamtal som användes som bevisning i rätten.

Idag har de forna makarna en fungerande relation. Pernilla Wahlgren har till Damernas Värld sagt:

– Vårt förhållande har varit turbulent och har stötts och blötts, men vi fick tre fantastiska barn och det kan inget ändra på. Jag är stolt över att mina barn är halvitalienare, att de har temperament och passion. De fick med sig både bra och dåliga sidor.

Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso står vid altaret
Relationen med Emilio Ingrosso var stormig, men den gav Pernilla tre älskade barn.

Efter uppbrottet från Emilio Ingrosso träffade Pernilla Wahlgren så polisen Joachim Lennholm, 50. De var tillsammans mellan 2002 och 2008 och fick sonen Theo ihop.

Annons

När det förhållande tog slut, endast ett år efter att de fått barn, rasade artistens värld.

– Jag kände mig så misslyckad som mamma och misslyckad som flickvän. Det tog mig så hårt, jag hade så mycket hjärtesorg så det var faktiskt det som gjorde sen att jag var singel i sju år, har Pernilla Wahlgren berättat i ”Framgångspodden”.

I ”Stjärnorna på slottet” beskrev sångerskan hur hon väntade tills barnen lagt sig på kvällarna för att försöka dölja sina ångestattacker.

– Jag släppte ur min sorg på nätterna. Jag fick panikångestattacker och i efterhand har jag fått höra från både Benjamin och Bianca att de hörde mig på nätterna.

Till Nöjesbladet utvecklade Pernilla Wahlgren sitt resonemang:

– Det tog jättehårt på mig just för att man försökte vara den där glada härliga mamman och så släppte jag ut allting på nätterna. Och så när jag fick höra att de ändå vaknade och hörde det. Det vill man ju inte att ens barn ska göra. Det har jag gråtit för i efterhand. Vi hade några tuffa år, verkligen.

Annons

– Det tog jättehårt på mig och jag mådde dåligt under flera år.

I ”Stjärnorna på slottet” har hon också berättat att nära vänner fick henne att söka hjälp mer än en gång.

– Några tillfällen bröt jag ihop helt och då hjälpte mina vänner mig till psykolog.

Pernilla Wahlgren och Joachim Lennholm kan numera umgås och han har även dykt upp i Wahlgrens värld” när yngste sonen fyllt år.

– Idag har jag jättebra relation till Theos pappa också. Det är jag otroligt glad för.

Pernilla Wahlgrens revansch – efter tuffa åren

Pernilla Wahlgrens privatliv svajar och så verkar även under en period hennes karriär göra.

För lite drygt åtta år sedan öppnade hon klädbutiken Minilla på Fleminggatan i Stockholm, det blir inte lika många framträdanden på scenen eller i tv.

Annons

Sångerskan dubbar animerade filmer och när Aftonbladet wallraffar, utger sig för att vara en person som vill boka henne till ett företagsgig, framkommer det att det går att betala svart, alltså slippa skatta.

Men så.

”Wahlgrens värld” har premiär 2016 och ingenting förblir sig likt.

Pernilla Wahlgren är idag en av de mest framgångsrika underhållare vi har och en verklig maktfaktor inom underhållningsbranschen.

– Det har nog inte gått så här bra sen jag slog igenom med ”Piccadilly”, har hon sagt till Aftonbladet.

Förutom tv-succéerna. Samarbeten med Lyko, The Wine Team, ambassadörskapet för Viktväktarna, egna hudvårdsvarumärket L'Acuila, en klädkollektion hos Gekås i Ullared och det egna cavamärket Pazzione Cava by Pernilla Wahlgren som går att köpa på Systembolaget.

Årsredovisningen för hennes Picadill Produktion AB som nyligen lämnades in till Bolagsverket talar sitt tydliga språk.

Nettoomsättningen i bolaget 2022 var 29 165 000 kronor. En ökning med nästan tio miljoner kronor jämfört med året innan. Vinsten efter skatt nätta 24 819 051 kronor. Hela vinsten får stanna kvar i bolaget i stället för att plockas ut som aktieutdelning.

Annons

När skulderna dragits från tillgångarna återstår eget kapital på 37 686 591 kronor. Under de fem senaste åren har Pernilla Wahlgrens ägarbolag omsatt svindlande 100 miljoner kronor.

– Jag är stolt över att jag vågar vara stolt över att det går bra för mig. I jantelagen får man inte skryta om att det går bra eller säga att ens barn är begåvade eller duktiga, men jag skryter gärna om mina barn för att jag tycker att de är bra, har hon sagt till Nöjesbladet angående sin ekonomi.

Pernilla Wahlgrens podcast som hon har tillsammans med Sofia Wistam är också den en vinstmaskin, om än i lite, eh, blygsammare skala.

2021 omsatte deras gemensamma bolag Wahlgren & Wistam AB 6 890 000 kronor. Vinsten efter skatt blev cirka fem miljoner kronor, lika mycket unnade sig duon i utdelning. Just det.

Pernilla Wahlgren är ju nykär också.

I ”Wahlgrens värld” har vi kunnat följa hur hennes och Christian Bauers, 57, kärlek fördjupats. Nästa år väntar med stor sannolikhet giftermål.

– Vi är nog rätt inne på utomlands båda två, eftersom vi båda har varit gifta förut och haft kyrkbröllop i Sverige. Då är det kul att göra något helt annat. Eftersom vi har hus i Marbella och vi tycker om att vara där så är väl tanken att vi ska samla alla vännerna. Och att det blir bröllop på stranden eller något sådant där. Någonting i alla fall som är annorlunda för oss båda.

Foto: TT

Annons