Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Peter Jihde om hustrun Karin – efter skrämmande händelserna: "Räddat mitt liv"

13 jul, 2021, 07:00 
AvIndra Nordemar

Peter Jihde har fyllt 50 år! Men under en längre tid har han kämpat med olika diagnoser. Nu berättar han om den tuffa tiden och hur hustrun Karin räddat hans liv.

Annons
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!Brand logo
Svenska folkkära tv-profilerna – då & nu!

I går fyllde den uppskattade tv-profilen Peter Jihde 50 år. I sin journalistiska karriär har han hunnit göra både det ena och det andra, och gjort sig känd genom kanaler som Sveriges Radio, SVT och TV4.

Han har även sitt eget program ”På gränsen med Peter Jihde” och senare i år är planen att leda "Vinterstudion".

Men livet har inte varit lätt. Förutom det faktum att han är bipolär har han även kämpat med depression och sin diagnos diabetes typ 1.

Peter Jihde om kampen med diabetes typ 1

Det var för nästan tio år sedan som han fick reda på att han lider av diabetes typ 1. För Aftonbladet berättar han nu om den dagliga kampen.

– Det är varje tanke, varje dag resten av livet. Det är något man måste hantera. Man ska också veta att om det går riktigt fel, även om man gör sitt bästa, kan det ta slut varje dag. Det är en lurig sjukdom.

Annons

Det är mycket tack vare hustrun Karin som Peter är där han är i dag, då hon vid två tillfällen räddat hans liv.

– Åtminstone två gånger när jag inte varit vid medvetande och inte minns någonting. Då har hon jobbat med Glukagonsprutor i låret som sätter igång sockerproduktionen och så vaknar man upp igen.

Peters hyllande ord till hustrun Karin

Peter och Karin har levt ihop i 16 år. Under åren har de genomgått mycket, och tillsammans har de skrivit boken ”En match för livet”, som handlar om deras kämpiga år med Peters sjukdomar.

– De som lever runtom mig, och då framför allt Karin, har sett det där. Det har ju inte jag gjort, jag minns det inte. Jag är själv inte rädd, men jag vet att de som lever runt mig har en större rädsla.

– Man blir ett väldigt bra lag vilket jag tycker att vi är, både som en duo och familjemässigt. Karin är en av de vackraste och smartaste människorna som finns, hon är helt fantastisk, säger Peter till Aftonbladet.

Foto: TT

Annons