Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Peter Jöback i bråk med medieprofilen: "Vilket svin – skällde ut mig"

15 apr, 2024, 15:00 
Olof Lundh och Peter Jöback
Karin Törnblom/TT
Peter Jöback berättar om sitt bråk med medieprofilen.
Annons

Peter Jöback har en mycket framgångsrik karriär bakom sig. Men vissa sår sitter djupt, oavsett hur många utsålda succéturnéer man radar upp.

Peter Jöbacks första skiva, som han döpte efter sig själv, fick en svavelosande recension i Nöjesguiden. Recensenten Maria G Francke gav albumet lägsta betyg, en dödskalle, och skrev bland annat ”Skicka en present till Peter Jöback på menlösa barns dag”.

Här möter Victoria våren – efter solsemestern • Här powershoppar Silvia Majblomman till alla barnbarn • Kronprinsessan gravid: då kommer babyn – 3 kungliga snackisar från vecka 15!Brand logo
Här möter Victoria våren – efter solsemestern • Här powershoppar Silvia Majblomman till alla barnbarn • Kronprinsessan gravid: då kommer babyn – 3 kungliga snackisar från vecka 15!

Peter Jöback i bråk – talar ut efter 30 år

I en intervju med Dagens Nyheter medger Peter att formuleringen fortfarande hemsöker honom, 30 år senare.

Annons
Peter Jöback
Peter när han gästade Carina Bergfeldts talkshow, här tillsammans med Olof Lundh.Karin Törnblom/TT

– Det var hemskt faktiskt. Det är klart att man som recensent ska skriva vad man tycker, men recensenten tog i så väldigt. Ingen kritiker gillade mig i början, säger Peter till DN.

Nu har Maria, som har arbetat i branschen i decennier och numera är tillförordnad kulturchef för Sydsvenskan, beslutat sig för att be Peter om ursäkt. Hon gör det i en väldigt ödmjukt hållen text.

"Jag har alltid tänkt att det där med 'menlösa barns dag' var det värsta i texten, och att jag och artisten lade in olika tolkningar i det där begreppet, att det togs emot värre än det var menat, men nu när jag sent en kväll tvingar en gammal kollega att gå till läggen för att jag ska kunna läsa om min gamla recension inser jag att det var mycket värre än jag kom ihåg. Vilket jävla svin jag var. Jag tycker det, på riktigt", skriver Maria.

Annons

"Gång på gång har jag blivit påmind om övertrampet. Och det är inte mer än rättvist. Jag inbillar mig att jag också har haft nytta av det, för att förstå hur jag inte ska skriva. Synd bara att jag inte kunde komma på det på ett annat sätt."

Maria G Francke: "Ringde och skällde ut mig"

Enligt Maria drogs hon med i stämningen kring Nöjesguiden och det creddiga 90-talet. Peter Jöback var en sådan man skulle tycka till om.

Maria G Francke
Maria, känd för sin vassa penna.Peter Frennesson/Sydsvenskan/TT

"Jag motiverar det, men i en tråkig ton och med olämpliga ordval. Uppenbarligen kunde man på den tiden komma undan med att vara taskig. Eller inte. Jag vet att en representant från skivbolaget ringde och skällde ut mig efter publiceringen. Något liknande har aldrig hänt under mina nästan 40 år i kritikens tjänst", skriver Maria.

Annons