Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Peter Jöbacks beslut för familjen – säger blankt nej: "Rena galenskapen"

08 mar, 2024, 20:00 
Louise Wibergh Lenti
Peter Jöbacks stjärnstatus som musikalartist har gett honom rätten att ställa större krav.
Annons
Så mycket pengar tjänar Peter Jöback!Brand logo
Så mycket pengar tjänar Peter Jöback!

Artisten och skådespelaren Peter Jöback, 52, befinner sig i London där han spelar en av sina absoluta drömroller. Det krävdes dock ett specialarrangemang för att han skulle tacka ja...

Från Duvemåla till Tokyo

Peter Jöback har alltid dragits till musikalscenen och redan som 10-åring spelade han rollen som Kurt i "Sound of Music". Sitt stora genombrott fick han däremot som rollen Robert i den populära musikalen "Kristina från Duvemåla" 1995. När studioinspelningen av musikalen släpptes blev Jöbacks "Guldet blev till sand" en dunderhit som stannade på Svensktoppen i hela 110 veckor!

Sedan Duvemåla har Jöback varit en självklar röst i Sverige – inte minst med sin julskiva "Jag kommer hem igen till jul" som numera ses som en modern klassiker. Disney-älskarna håller honom även evigt högt för den svenska rösten till Aladdin.

Annons

Det gick inte alltför lång tid innan Peters röst blev en snackis utomlands och 1997 fick han möjligheten att göra en audition till huvudrollen i musikalen "Miss Saigon". Han fick rollen och gjorde fullkomlig succé vilket lett till att han sedan dess sjungit på de stora musikalscenerna i London, New York och Tokyo.

Peter Jöback London 1997
En lycklig Peter med strålande recensioner efter premiären av "Miss Saigon" i London 1997.Seamus Murphy

Peter Jöback klassas idag som en av Sveriges bästa sångare och tilldelades kungens hederspris Litteris et artibus av kungen och Silvia 2021.

Peter Jöback, kungen, Silvia
Peter Jöback får medaljen Litteris et artibus av kung Carl Gustaf tillsammans med drottning Silvia på Stockholms slott 2021.Fredrik Sandberg/TT

Jöback sätter ner foten

Nu är Peter aktuell i en av de mest eftertraktade rollerna i musikalvärlden – Jean Valjean i ”Les Misérables” på Londons West End. I en intervju med Expressen berättar han om hur samtalen gick innan han tackade ja.

Annons

En av världens största teaterproducenter, Cameron Mackintosh, har försökt att övertala Peter att tacka ja till huvudrollen över 10 års tid. Till slut gav Peter med sig men det fanns ett stort krav innan han hoppade på det roliga men krävande jobbet. Ett specialarrangemang.

– Tre månader, det är vad man brukar spela som kortast. Det sa jag blankt nej till eftersom jag har barn som går i skolan hemma i Sverige, berättar Jöback.

Tillsammans med maken Oscar Jöback har han döttrarna Vega-Lee och Iggy-Lou.

– Cameron tjatade, så jag svarade: ”Jag har tre veckor för repetition och sedan kan jag köra i fyra veckor. Inte mer”, säger han och menar att det utefter förutsättningarna var rena galenskapen att hoppa på projektet.

Tre veckor är rekordkort tid för att repetera in en så pass stor roll. Trots tidspressen hann Peter däremot bli klar till premiären och möttes av stående ovationer på Sondheim Theatre där han nu spelar sju föreställningar i veckan.

Foto: TT

Annons