Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Peter Stormare, 70, drabbad av dödlig sjukdom – läkarens dystra besked

27 mar, 2024, 19:30 
Peter Stormare
Lisa Hallgren/SVD/TT
Folkkäre skådespelaren Peter Stormare har drabbats av en svår sjukdom.
Annons

Peter Stormare är ett av Sveriges mest internationellt gångbara skådespelarnamn med roller i kultproduktioner som Seinfeld, Fargo och The Big Lebowski. Nu ser vi honom regelbundet i Fångarna på fortet, där han spelar Kapten Kaboom.

Men medan karriären flyter på kämpar Peter med hälsan. Han har drabbats av en svår, ovanlig sjukdom.

Jätteskandalen skakar Masked singer – varje årBrand logo
Jätteskandalen skakar Masked singer – varje år

Peter Stormare svårt sjuk i dödlig sjukdom

Peter har fått diagnosen nokardios. Det är en ovanlig infektion som kommer in i lungorna via en farlig jordbakterie. Den är potentiellt dödlig, speciellt hos människor med nedsatt immunförsvar.

Peter Stormare
Vi hejar på dig, Peter!Lisa Hallgren/SVD/TT

– Visst är det skrämmande att ha en sjukdom som en dag kan släcka ner hela kroppen men samtidigt är det ju någonting som jag är långt ifrån ensam om. Jag har varit lyckligt lottad med god hälsa så länge i mitt liv. Att jag nu har drabbats av det här tar jag som att det bara är någonting som jag ska klara av, säger Peter till Hemmets Journal.

Annons

Infektionen kan, om den inte behandlas, spridas med blodet och drabba andra delar av kroppen. Peters läkare har tvingat honom att tacka nej till flera jobb på grund av hälsoskäl.

– När jag argumenterade att jag behövde ut och tjäna pengar sa min doktor: ”Vad är viktigast i ditt liv just nu, Peter, att bli botad så att du kan leva vidare eller att åka och jobba?” Det gjorde valet enkelt. Under åtta veckor fick jag medicin intravenöst mellan klockan fyra och sju på kvällen. På dagarna försökte jag skriva på min självbiografi. Jag tänkte att det kanske är så att Gud har gett mig den här sjukdomen just för att jag ska få tid att skriva, säger Peter.

Peter Stormare: "Kommer behöva göra det under återstoden av mitt liv"

Nokardiospatienter får antibiotika men kan också behöva kirurgiska ingrepp.

– De säger att jag är kurerad nu men eftersom jag fortfarande har för hög puls kanske infektionen finns kvar. Förmodligen kommer jag att behöva gå på kontroller var tredje månad under återstoden av mitt liv, säger Peter.

Annons